..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 14  
Bayram Kaya
El tasýmýnýn tartýþýlýp ortaya konuþ dönemi içinde moda akým olan El söylemli enfeksiyon kolektif zenginliði henüz özel mülk kýlacak ve yukarýda anlatýlan olgularýyla bulaþ yapamadýðý için zararsýz görünüyordu.


:DGE:
Kolektif etki; parçalý belli coðrafyaya tabii kiþi öznelerle, kiþi öznelerin saðlama ve üretim yapmalarýnda kullandýðý avadanlýk, kültür, kolektif hafýzalý kolektif bilinçle; depo enerjisi olan bir uzay zaman giriþmeli alanlar uzamýdýr.

Kolektif alanýn kiþiden baðýmsýz ve kiþinin dýþýnda bir karakteri vardý. Bu karakter kiþiden, kiþilere ve kiþilerden de bölge sýnýrlarýna doðru olup; bölge sýnýrlarýndan merkeze doðru etkiyle alan düzenlemesiydi.

Bu düzenleme merkezden dýþa açýlmayý; dýþtan merkeze doðru geri çaðýrýlan geri baðlanýmýyla (kolektif baðlanýmýyla) totem alan, kolektif güçtü. Kolektif bir güç te bunlarý gerektirir.

Hatta totemdi inþanýn temelinde çevresel zenginlikten kaynaklý kýtlaþan kaynaðýna baðlý etkiler, nüfusun kýsýtlý olmasý gibi kombinasyonlar bu alanýn geri baðlaným sürecidirler. Hatta günümüzün üreten iliþkileri içinde nüfus ve çevresel etkiler aktivitesi bile hala kýsmen öznel düzenlemeyle tabii olmakla müsamaha edilir kontrol süreci durumlarýdýrlar.

Kolektif oluþun temeli, ortaklýk ve paylaþýma konu olan düzenleme, organizasyonla saðlama olup üreten bir istihdam gibi enerji düzenleþim ve enerji akýþ süreçlerinin “kolektif güç organizasyonlarýyla ortaya konur olmasýdýr”.

Cinsellik dýþtan kiþiler arasý bir saðlamadýr. Kiþi ile birlikte kolektif alan içinde gelen eylemli bir durumdur. Ve kiþilerin içinde korunan bir yasadýr. Ancak cinsellik dýþta “kolektif güç ile üretilir ve ancak kolektif güçle ortaya konacak bir ortaklaþa saðlamasý deðildir”. Cinsellik kolektif oluþumla kiþilerdeyse de cinsellik kolektif oluþuma girmez.

Cinsellik; kiþilerin kolektif baðlanýmýný oluþturan kolektif güç düzenleþimle donanýmlý zorunluluklarý nedenle ve yine kiþileriyle birlikte kiþinin kalbi gibi kiþinin gözü gibi cinsellik te kiþiyle kolektif alanýn içine dâhil olmuþtur.

Oysa bir av sürecinin pusu ataný, avcýlara gözcülük yapýp avcýlara koruma vereni; ortamýn yaþlý güçsüzüne ve yavrusuna bakým yapaný vs. salt kiþisi olmaktan çýkýp; kolektif güç düzenleþimiyledir. Kalbiniz nasýl kolektif yararlanmaya tabii deðilse kalp gibi cinsellik olgusu da sizinle ortama gelip, üretilen kolektif güç gerektirmeyen bir gerçekliktir.

Hiçbir toplumun inþa temelinde savunma, beslenme gibi güç paylaþýmlý bir baðlaným ve düzen gerekmesi yanýnda cinsellik ile topluma baðlanmanýn inþasý yoktur. Cinsellik dýþta daha çok sosyal baðlanýmýn konusudur. Cinsellik topluma ait sosyoloji içinde mutlaka gerekli ama "toplumsal güç kullanýmýna karþý, toplumsal güçten doðan paylaþýma konu olmayan nötr bir durum sürecidir.

Bir avcý toplayýcý oluþ, bir savuma, bir güvenlik ortaya koyuþ, bir yavru bakýmý ve gözcülük yapma kýrýk, çýkýk ve aðrýlarýn tedavisi, kolektif mirasý aktaran eðitim öðretim, kolektif güçle ortaya konan duruma tabii ve paydaþý olan karþýlýklý enerji deðiþilmesidirler.

Harcanan ve ortaya konan güç, kolektif baðlanýmla kolektif enerji ve kolektif tüketimle herkesin yetenek ve ihtiyacýna göre düzenleþimle KOLEKTÝF GÜÇTÜR.

Kolektif ortam dýþ dünyanýn belirsiz ve düzensiz enerji dalgalanmasýna karþý düzenli enerji salýnýmlarý olmakla kiþiyi kaygýlarýnda uzaklaþtýrýr. Yine en önemli bir noktayla kolektif güç kiþisi saðlamalara karþý kiþiye bir güvence bir garanti ve kesikli süreklilik verir. Kiþiyi dýþ ortamýn tedirginliklerinden kurtarýr.

Bu nedenle kolektif alanýn en temel geri baðlaným ya da en temel geri beslenilme özyineleme yapan (rekürsiv eylemli-kendi kendini çaðýran) yasalarýndan birisi de KOLEKTÝF GÜÇTÜR.

Kolektif güç farklý tür iþgücüne ve farklý tür iþgücü kullaným ve tüketimine tabii soyut, kapalý bir alanda, enerji deðiþimli enerji düzenleniþle özyineler bir harekettir (devinmedir).

Ýþte dýþtan kiþiler arsý oluþan bu bað enerji duruma, kolektif baðlaným yasasý diyoruz.

Kiþisel biçimleniþleri oluþan yaþam (hayat), oluþtuðu ilk çevreden yaptýðý seçme ayýklamalarý yalýtmakla, bu yalýtýma alan içinde geri bildiriþim dediðimiz öz gönderili çevrim ve kendi tekrarlarýný oluþur.

Her eylem, her oluþum, her enerji kendi kendine ve kendisini devam ettirip kendi kendisini durduran etki titreþim ile bir potansiyel; bir kendi kendine ve kendi üzerine etkileþimle; organize ve re organizeni üsse durumdurlar.

Hayat bu üs sel parça durumlardan seçtiði etki ve tepkileri organizma içinde yalýtýr. Yalýtým kendisine yalýtýmýn içiyle bir iç alan ve yalýtýmýn dýþýyla bir dýþ alanlý potansiyel durum geçiþmesi ve geçiþmeyi sýnýrlayan çeper ortaya koyar.

Yalýtýmlý organizma (olan alan) çeperi, diþ çevre içinde yalýttýðý þeylerin çevreyle baðýný ve çevresel aktifleþmesini keser. Bu bir kýrpma, süzme, elek hareketidir. Hayatýn çevrede yalýttýðý eylemi hayat çevre etkileþiminden uzak tutar. Çevre etkilerinden uzaklaþan eylemin üs sel durumlarýndan pek çoðu sükûnete uðrayýp baskýlanýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.