..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Kasým 2021
Yaratýcýlýk 5  
Bayram Kaya
Her yetenek, sýnýrlý bir kapasite içinde ama bir yetenek birçok yeti durumun çevrimiyle sýnýrsýzdýr. Bu baðlamla kapasite bir yetenek türü özelleþmesi de deðildir. O kapasite içine "bir türden kapasitenin daha bir iþlevle depo edilip olmakla kullanýlmasýdýr".


:DJB:
Þöyle bir örnek vereyim. Akümülatörün bir kapasitesi vardýr. Ama akümülatörün kendisi, o kapasite içindeki yeti deðildir. Akümülatör, kendi kapasite içinde kapsanan yetiyle ayný þey deðildir.

Kapasiteyle yeti arasýndaki fark þöyledir. Biri kapsayandýr biri kapsanandýr. Kapsayanla kapsanan ayný þey deðildir. Bir kova sýnýrlý bir kapasitedir ama kova içine konacak pek çok çeþit içerilmelerle kova makro bir belirsizliði, makro bir belirliliðe dönüþür.

Kova bir kapasitedir ama içine konan çöp ile kova (yani kapasite) çöp deðildir. Ýçine konan bal ile kova bal deðildir. Kapasite içine konan enerji türü bindiriþ, kapasitenin özelleþmesiyle yetiye dönüþür. Her yeti harcanan, dönüþen yansýtmaya, tepkiye, katkýya, eksiði tamamlamaya; bir kapasite enerjiyledir.

Þunu da belirtmeliyim ki çöp ile kova giriþmesi pasif bir giriþme ve pasif bir kapasitedir. Oysa beyin toplacý, beyin kapasitesi içine bindiriþ edilen yansýmayý etkiler ve o yansýmadan etkilenen karýlýklý giriþme olmakla; beyinsel ya da organik kapasite de diyalektikti ve etkin bir giriþme baþlar.

Beyin kapasitesi içinde organik osilasyon bazlý bir referans dalgalanma vardýr. Dýþtan gelen uyartým yansýmalarý bu referans deðer üzerine referans dalgaya göre fark (kýyas) bilgi olarak bindiriþ edilir.

Týpký dalgalý bir referans akýmýn üzerine doðru akým bindirmek gibi. Veya doðru bir referans akým üzerine fark bir dalgalý akým bindirilir. Referans deðer üzerine bindiriþ yapmak demek referans deðeri taþýyýcý dalgaya dönüþtürmek demekti.

Taþýyýcý dalga dediðimiz referans deðeri filtre edersek geriye fark deðerin taþýdýðý modülasyon bilgisi kalýr. Ya da taþýyýcý olan referans deðer kýrpýcýlarda kýrpýlýr. Geriye yine modülasyon dalgasý olan fark bilgi kalýr. Beyin kapasitesinin çalýþmasý da organik yoldan analojik bir benzerlikledir.

Beyin kapasitesi de elektron transferleriyle protein kalýplarýný oluþur. Gelen bilgiyi protein kalýplarý üzerinde öðrenmelerle gerçeðin benzeri olan imajdan yansýtýr.

Beynin kategorize ettiði kodlama ve protein kalýplarý reseptörler denen kýrpýcýlardan sonra eyleme, düþünceye, dönüþen bir etkilenme ve etkileme olur. Kiþisi özne nesnel kapasite de üzerine bindiriþ edilen kolektif akýl ya da toplumsal kapasitenin etkin giriþmeleriyle, her bir giriþmeler kapasite sürecin olgu ve olaylar yetisine dönüþürler.

Kova gibi bir kapasite içine çöp türü enerji koymanýz; kapasite içindeki depo enerjinin harcanmasý olacaksa da ne çöp (yeti) harcadýðý enerjiyle ve ne de içine modüle edildiði o kapasitenin kendisidir. Ve ne de kapasitenin kendisi çöptür. Ýþte akümülatör de, ampule harcanan enerjinin kendisi deðildir.

Yine bir CD ve bir DVD kendi içinde üssel devinmelerle olacak sýnýrlý sonlu bir kapasiteydi. Bir DVD veya CD nin içi, özel amaçla kapasite edilse bile “kuramsal” olarak o kapasite içinde “o enerjinin depo türü” ve o enerjinin depolanma türüne göre akan “enerji” yeti olarak hiç bir bindiriþ çeþidiyle belirlenmemiþtir. Enerjilerin birbirine dönüþeceðini unutmayýn.

Suyun þeklinin, kabýn þekli olmasý gibi ve suyun rengi kabýn rengi olmasý gibi bir kapasite içine konan modülasyonla oluþun þekli ve biçimi o kapasiteyle özelleþen yetiye dönüþüyordu. O yetiye uygun hale geliyordu. Siz bir DVD içine filim koymadan, bir belgeselin videosunu koymadan, gizli bir formülün verilerini o kapasite içine koymadan bir DVD ya da bir kapasite data veya videoyu bilmez.

Bu pasif etkileþimdi. Ýster pasif kapasite olsun ister etkin kapasite olsun her kapasite içeriðiyle giriþir. Etkin kapasite içinde hayat bir önceki deneyimiyle öðrenip kendi kapasitesinin yeti gücünü kývrýmlar içinde yine üssel durumlarla arttýrýyordu.

Siz gerek organizma içindeki, gerekse kolektif alan içindeki kapasiteyi artýrýyorsunuz. Bu kapasiteni alan ve hacimler içi kapasiteyi hem kiþisi, hem kolektif yetili bindiriþlerle artýrýyordunuz.

DVD gibi bir kapasite içine ister bir þarký türkü bindiriþini (modülasyonunu) yapýyordunuz. Ve DVD’yi ek bileþenleriyle þarký söyleyebilir bir kapasite yeteneðine çeviriyordunuz. Veya DVD’ye isterseniz bir bilgi yüklersiniz.

Baþvuru kaynaðýna çevirirsiniz. Ýster manzara ya da bir filim videosu ile DVD’ye türlü efektler yüklemenizle onu depo kapasitesi yetiye çeviriyordunuz. Kapasiteler; tekrarlar ve geri bildirimler çevrimiyle, çevrimsel bir mantýk ve akýl oyunlarýna dönüþüyorlardý.

Bir CD veya DVD kapasitesi alanla belirlenirken, akü gibi bir kapasite hem alan hem hacimle belirlenir. Alan ve hacim o boyuta göre türlü veri durumlara kapasite olabilirler. Bir kapasite kendi alan ve hacmiyle sýnýrlýdýr. Bir kapasitenin biçimi ve þekli; yalýtým biçimi ve depolama biçimi vs. farklý enerji içerenledirler.

Bir kapasitenin o sýnýrlý alan ve sýnýrlý hacmine depolanan iþ yapma yeteneði olan enerjiler; türlü biçimde olmakla, o kapasitenin yeti veya yeteneði de yine o kapasiteye taþkýn olmakla; enerjiye baðlý yetenek sýnýrsýz gibi davranýr

Böylece o CD veya DVD’nin kapasitesi bir yetenek üzerine özelleþen enerjiyi, farklý bir iþlev durumuna ve farklý bir anlatým durumuna çevirir. Veya kapasite bir enerji bir masanýn nasýl inþa edileceðini anlatan verilere dönüþebilir.

Iþýk olarak ampulü yakan akü kapasitesi, ýsý enerjisine, hareket enerjisine, ses enerjisine vs. çevrilir. Bunlarýn her biri sýnýrlý bir kapasite içinde farklý bir yeti ve farklý bir yetenek olmakla artýk kapasite deðildirler.

Her yetenek, sýnýrlý bir kapasite içinde ama bir yetenek birçok yeti durumun çevrimiyle sýnýrsýzdýr. Bu baðlamla kapasite bir yetenek türü özelleþmesi de deðildir. O kapasite içine "daha önce karþýlaþýlan bir türden kapasitenin daha bir iþlevle depo edilmekle kullanýlmasýdýr".




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.