..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Aralýk 2021
Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 8  
Bayram Kaya
Yani ýþýk çevredeki her bir çevre unsurlarýna zorunlu bir karþýlaþma olur iken; ayný zamanda da yine üssel durumlu çevre unsurlarý da ýþýk için zorunlu bir karþýlaþma oluyorlardý.


:DGC:
Algoritmayý kýsa ve kabaca söyleyecek olursak bir baþlangýç koþulu içinde, belirlenmiþ bir son durum ile sonlanma iþidir. Öznel mantýk tasarýmýdýr. Kiþisi ve kolektif amaçlýdýr.

Algoritmada konjonktüre durum ve amaç bir belirlenimdir. Algoritmalar, belirlenim olaný çözüme ve amaca ulaþtýrma esasýna dayalý bir bellenimdirler. Ya da algoritmalar bir bellenim gözeten birçok düþünce ve eylemler dizgesidir. Farklý yeti ve yeteneklerle benzer sonucu ortaya koyma, iþidir.

Saydamlýk bir giriþme iþidir. Saydamlýk ýþýk ile ýþýðýn yayýlma yaptýðý ortamýn giriþmesi ile ancak belirir. Yukarýda sayýlan bir kaç özellik içinde saydamlýk, ýþýðýn kendi üssü durumlarý içinde sadece bir uyaran davranýþýdýr.

Biyo moleküler kapasite de kuantum dünyaya göre çok çok farklý ama sýnýrlý sonlu bir üssü durumlar kapasiteli anýklýk olmakla birlikte biyo moleküler yetiler yeti sel oluþla algoritmik bindirici yansýmalara açýk bir yetenek durumdu da.

Ýç sel ve çevresel yansýmalý baský basýnç ve izlekler biyo moleküler hafýzada deneysel olan yansýmalarý geri çaðýrýyordu. Anlak, yansýmalarý týpkýsý gibi imge ve imajlarla zihinde yansýtýyordu.

Ýþte bunlar, sürece baðlý içsel birikmelerdi. Her birikim, her durum; zorunlu dýþsal ve içsel bir karþýlýða denk düþmekle belirlenimdi. Dýþsal ve içsel yansýmalar da zorunluydu. Dýþsal ve içsel karþýlaþmalý tepki ve yansýmalarda zorunluydu.

Çünkü olgu ve olaylar "durumsal" olmakla üssü durumlardý. Iþýk üssü durumla çevre içinde çevreyle hem giriþen bir faildir. Hem de ýþýk çevrenin bir unsurudur. Baþka bir fail giriþmeye çevre olmaktadýr.

Yani ýþýk çevredeki her bir çevre unsurlarýna zorunlu bir karþýlaþma olur iken; ayný zamanda da yine üssel durumlu çevre unsurlarý da ýþýk için zorunlu bir karþýlaþma oluyorlardý.

Bu durumda beden de çevre içinde çevrenin bir unsuru olmakla birlikte, çevredeki etkilere karþý tepkilerle olan bir faildi. Beden etken ve edilgendi. Edilgen yani kimi yansýmalara açýk oluþtu.

Bedenin kimi yansýmalara açýk oluþu organizmada karþýlýk bir tepki duyarlýðýný cevap oluþturmasý demekti. Ayný etki uyaraný karþýsýnda uyaranla eþleþme yapýcý çaðrýþma yinelemesi beden için bir uyaran, bir sinyal veya bir alarmla olma ve öðrenme durumuydu.

Organizma içinde birikimli, koþullu öðrenmeli; nicelik sel ve nitelik sel iþlevler karþýlýðý ve karþýlaþmasý; ýþýðýn hayata fotosentez yaptýrma özelliði yanýnda, organizmanýn saydamlýk basýncýný organizmada sinyal olarak kategorize edebilmektedir.

Sinyal uyaranlarý yetiler üzerine bindiriþle, bu modülasyonlar yeti (yapabilirlik) üzerinde uzun erimle bir gel git yapan süreçler öðrenmesiyle optik olaylar algoritma dizgesine dönüþebilirken; ýþýðýn diðer üssü durumun içinde olan ýsý da deriye baðlý giriþmeli direnç ile ýþýk deride ýsýya ve ýsý depolamaya çevirmektedir.

Bileþimle olan kapasite ve yetenekler akla hayale gelmeyen yeni durumlara modülasyonlaydýlar. Iþýk üssü durumlar organizma bileþimli dirence baðlý türlü öbek tepkileriyle bir kapasite içindeydi.

Bu tür bir kapasiteni etki (neden) ve tepkiler (cevaplar) sadece mekanik düzeyiyle kalmazlar. Bileþimin denge ya da aðýrlýk merkezi veya çekim ve düzenleyim merkezi nedenle bu durum bileþime ve moleküler devimli organizmaya özgü, yeni bir kapasiteni yeti ve özelliklerdi.

En içteki bir iþlev durum konumlanmasý içinde kimi bileþenlerin ýþýk gibi çevresel hassasiyete göre tepki koyma karþýlaþmasý kalmazken; bu iþlevler fazla enerji harcanmasýn diye baskýlanan bir rastlantý duruma doðru gerilerler.

Ýç te atýl kalýp baskýlanan ýþýk hassasiyeti taþýyan mekanikti bir oluþ, bileþime baðlý (kolektife baðlý) moleküler öðrenme yolu ile yeni bir iþ ve iþlev bindiriþiyle göreve dönüþecek bir enerji kullanýmý ve enerji kullanýmýna hazýr malzemelerdi.

Moleküler öðrenme, salt mekanik düzenli mekanik öðrenme deðildi. Bileþime ait bileþim kapasiteli bir yeti ve yetenekti öðrenmeydi. Biyo moleküler özellikler, tek tip olmayan birçok mekanik iþlevle olan bileþimlere ait denge durumlu bir üst düzey ve düzlem kapasiteli yeti, yetenek olmakla; mekanik davranýþ içinde bulunamazlar.

Ama moleküler davranýþ mekanik kapasiteli yeti ve yeteneði içerdiði gibi mekanik kapasiteyi imaja göre çaðýrýp düzenleyip dönüþen yepyeni bir düzey ve düzlem iliþkisinin özelliðine sahip oluþtu.

Organizmaya ait çeþitlilik içinde organizma mekanik moleküler iliþkileri tek tek iliþkiler olaraktan deðil de diðer bir yanýyla bu çeþitlilik içinde her bir mekanik durumu ayný anda birçok özelliði baþlatan, durduran düzenlemeyle ele almasý canlýlýk olucu özelliklerden sadece birisiydi.

Biz bu türden yalýtýma bir bileþen çeþitlilik içinde (kapasite içinde), kýsmi bir komplike oluþla (yeti-yetenek karmaþmasý oluþla); bu durum canlanma oluþa doðru eðim vermenin en aðýr basan yönünü oluþan duyumuyla biz ancak hayati bir önemleydik.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.