..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Yûþa Irmak




7 Þubat 2022
Baðýþlanmak Ýsteyen Affeder Ama…  
Yûþa Irmak
Haklýlýða dayalý güç ve kuvvet sahibinin, maddi ya da manevi yaptýrýmdan vazgeçerek, suçluyu, affedip baðýþlamasý, insani erdem yapýlanmasýnýn en büyük özelliðidir. Evet, meselenin hukuki yaný kadar ahlaki yaný da oldukça mühimdir. Çünkü, yanýlgý kaynaklý sorumluluk çok çeþitli, çok katmanlý karmaþýk bir olgudur.


:EII:
Haklýlýða dayalý güç ve kuvvet sahibinin, maddi ya da manevi yaptýrýmdan vazgeçerek, suçluyu, affedip baðýþlamasý, insani erdem yapýlanmasýnýn en büyük özelliðidir. Evet, meselenin hukuki yaný kadar ahlaki yaný da oldukça mühimdir. Çünkü, yanýlgý kaynaklý sorumluluk çok çeþitli, çok katmanlý karmaþýk bir olgudur.

Affedicilik, bunlarýn bütünüyle irtibatlý. Ýnsan, doðasý gereði hata yapmaya elveriþlidir. Týpký Orhan Gencebay’ýn bir þarkýsýnda dediði gibi: “Hatasýz Kul Olmaz” bir olgudan öte realitedir ve insan olarak zaaflarýmýzýn bilançosu oldukça kabarýktýr. Tüm insanlýðýn beþikten mezara kadar eðitilmesine, terbiye edilmesine aslýnda muhtacýz. Zira, baðýþlamak ve baðýþlanýr olmak insani büyük bir erdem, insana moral veren bir sýðýnak ve rahmani bir barýnaktýr.

Burada empatik yaklaþým devrededir.
Þayet suçlu ve hatalý ben olsaydým, muhatabýmýn bana nasýl davranmasýný bekler, ondan ne talep ederdim?

Vicdanýmýzýn bu soruya vereceði cevabýn, tepkilerimizin, sempatilerimizin ve kararlarýmýzýn baðýþlamaya yönelmesinde zorlayýcý ektiye sahip olacaðý þüphesiz su götürmez bir gerçektir. Allah’ýn bize öðretisi de ayný doðrultuda: “Ýçinizden fazilet ve imkân sahibi olanlar, akrabalara, fakirlere, Allah yolunda hicret etmiþ olanlara sadaka vermeme hususunda yemin etmesinler. Affedip müsamaha göstersinler. Siz de Allah’ýn sizi affedip müsamaha göstermesini istemez misiniz? Allah, gerçekten Gafur ve Rahimdir.” (24/22) der.

Hz. Ebu Bekir (r.a.), sürekli yardýmda bulunduðu, destek olduðu, akrabasýndan bir sahabenin de “ifk” hadisesine karýþmasýna çok üzülmüþ ve artýk o kiþiye yardýmcý olmayacaðýna yemin etmiþti. Söz konusu ayet bunun üzerine indi ve en çirkin iftiralar karþýsýnda bile, erdemli kiþinin nasýl tepki vermesi gerektiði hususunda yol gösterdi. Büyük Sýddýk derhal yeminini bozdu, kararýndan vazgeçti, baðýþlamanýn huzur veren iklimine dehaletle sonsuz mutluluða erdi. Baðýþlamak, sevginin, hoþgörünün, þefkatin gergefinde örülmüþ bulunmaz Hint kumaþýdýr. Ondan elbise yapýp, giyebilmek büyük sabýr ister, dayanmayý þart koþar, metanet gerektirir: Peygamberimiz, kendisini hakaretlerle taþlayarak kovan Taifliler için ettiði dua: Alla’ým onlara doðruyu göster, çünkü bilmiyorlar. Ve kendisini, yurdundan yuvasýndan çýkarýp hicrete mecbur býrakmýþ, bununla da kalmayýp her fýrsatta düþmanlýklarýný açýða çýkaran teþebbüslerde bulunmuþ topluluða Fetih günü söyledikleri: Artýk kýnama yok… Hz.Yusuf’un kendisi için ölüm peyleyen kardeþlerine finalde verdiði cevap da öyle.. (12/92)

Hz. Ýsa, recmedilmeye götürülen suçluyu cezalandýrmaya hazýrlanan topluluða dedikleri: “Ýlk taþý hiç günahý olmayan atsýn..” örnekleri ve kutsal referanslarý sayýsýz denecek ölçüde çoðaltmak pekala mümkün. Ki zaten ilahi ahlaký konu alan her söz ve beyan misk kokulu neticeye ulaþmasý için mutlaka ama mutlaka Rabbimizin engin merhamet ve affediciliðinden bahsetmek zorundadýr… O’nun ahlakýný rehber edinmek ise bizler için ihmal edilemez bir vecibedir… Baðýþlamanýn istismar edilmemesi, baðýþlamadaki gerekçenin kabul edilebilirlik koþuluna uyumlu olmasýna baðlý bir durumdur.

Bildiðiniz pislik tiplerin refleksleri kült haline getirmiþ, kendi cinslerinin dahi en alçaðý kimselere, hukukun gereði neyse öyle davranmak ve lüzumu anýnda onlara kendi anlayacaklarý dilin icabý bir dille konuþmak insanlýða ve insani deðerlere saygýlý kalmanýn göstergesidir. Aksi halde kaos ve zulüm eksik olmayacaktýr. Baðýþlamak bir yetki, bir salahiyet. Ýnisiyatifi esas alan tavýr belirlemesi. Tercih ameliyesini neticelendirmiþ hür iradenin, nihai kararý infaza iþtirakidir.

Veto endiþesi taþýmayan son hüküm. Aktif, dinamik, uzlaþtýrýcý ve bütünleþtiricidir. Onu pasif bir kabulleniþ, özgürlük özürlü bir teslimiyet olarak deðerlendirmek fevkalade yanlýþ ve isabetsiz bir karardýr. Özel haklarýn ihlali halinde baðýþlamak yetkisi ancak hak sahibine verilmiþ bir haktýr. Bu hakkýn bir baþka otorite tarafýndan kullanýlmasý adalet kurallarý bakýmýndan doðru olmadýðý gibi vicdani disiplin ve kriterler açýsýndan da asla doðru kabul edilemez. Bu kural, disiplin ve kriterlere ters düþmenin akýbeti ise hepten zarar, külli kayýp ve hüsrandan baþka birþey deðildir!

Günümüz sosyal medya yazar çizerlerinin bu önerilerimi dikkate alacaklarýný düþünüyorum… Zira er ya da geç, bir gün o kara toprak, aðzýmýza, burnumuza dolacak ve o hiç beklemediðimiz hesap gününde istesek de istemesek de tüm azalarýmýz tek tek dile gelip konuþacaktýr…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýzýr Dönüþü

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Sefil Tarihçilerimiz!
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.