..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > GAYE DÝLEK GEZER




16 Mart 2022
Sevgi - Li Edebiyat  
Edebiyatýn sevgi ve birleþtirici misyonu

GAYE DÝLEK GEZER


Meþgalemiz Edebiyat ise eðer sevgiyi ötelemek mümkün müdür? Aksine eþitlikçi ve ’’bizcil’ sevgi dolu bir selam, paylaþmaya dair nice nice güzellikler doðurur. Edebiyat da böyledir iþte bambaþka dünyalarla buluþturur. Edebiyat insanlýða çok önemli bir misyon da yüklüyor peki bunun farkýnda mýyýz? Bu eþsiz sihrin hikmetinde bizler tüm karanlýklarý aydýnlatýp nefretleri pekâlâ yok edebilir, sevgi ana kartlý Edebiyatla ve de edebimizle yaþama tutunabiliriz.


:FHD:
www.youtube.com/watch?v=how1TKHapdU

Edebiyat, sözcüklerin ahengini ve de duygusunu sevgiyle ve de özgürce var etme sanatýdýr. Edebiyat ruhun duygu sözcükleriyle dopingi, uyumu, doyumu ve de terapisidir.

Bana bu tanýmlamalarý yaptýransa buz kesmiþ bir havada çayýmý yudumlarken duyduðum o ses oldu.

Sevgi/li Edebiyatýn sesiydi.

Ne zaman caným sýkýlsa kitaplara kaçardým çünkü onlar benim özümle buluþtuðum gizil yaným, tüm dünyayý kucakladýðým huzur ânýmdý sýkýntýlarýmý onlarla daðýtýrdým.

Edebiyatýn sevgiyle yoðrulan o tutku dolu his harmanýnda sevgiyle örülür, hüzün hüzün çözülürdüm. Gecenin dönemecinde ise duygu yüklü fon müzikleri eþliðinde þiirler okurdum. Þiirler yürekleri birleþtirir, insanlarý birbirine sevdirir bilirdim.

Hiç unutmam mahallemizin minik marketinde altmýþ beþ yaþlarýnda sarý saçlý mavi gözlü, elma yanaklý bir teyzeyle tanýþmýþtým ve biz onunla o gün þiirle aðlamýþtýk. Evet evet yanlýþ okumadýnýz biz o gün onunla þiirin o melek kanatlarýnda duygudaþ olmuþtuk. Kadýncaðýz o gün oldukça dertliydi ve derdini de market sahibi Selma hanýma anlatýyordu. Böyle bir sohbetin üzerine denk gelmiþ olmaktan ötürü aslýnda pek bir mahcup olmuþtum. Selma haným gülümseyerek ’’ çay alýr mýsýn’’ diye sordu.
Bense ’’ Çok teþekkür ederim, su alýp çýkacaðým hemen. Sohbetinizi bölmeyim, siz devam edin lütfen, dememle birlikte kadýn göz yaþlarýna boðuldu ve neye uðradýðýmý þaþýrdým.
-Kýzým sen sorun etme her zamanki hâlim. Kýzýmla para yüzünden aramýz bozuldu, dedi.
Para yüzünden mi?
-Evet kýzým, paraya bir türlü doyuramadým gözünü. Paramýz olsa da vermesek haklý ama paramýz yok’’ dedi.
Aile arasýndaki iletiþimlere neden çýkarlar karýþýrdý doðrusu þaþkýndým. Kýzý evliymiþ ve neden bize yardým etmiyorsunuz diyerek tavýr koymuþ.
Selma haným beni iþaret ederek: ’’ Çok merhametli, baksana nasýl da üzüldü’’ dedi.
Gözü yaþlý o güzel teyzeye dönerek ’’ sakýn üzülmeyin teyzeciðim geçici bir sorundur hiç insan annesini aramaz mý? Olur böyle þeyler aile içinde, siz hiç üzülmeyin dayanamaz yakýnda arar sizi. Kendinizi de hiç yalnýz hissetmeyin sakýn, anneler baþýmýzýn tacýdýr, dedim. Selma abla, çok güzel bir anne þiiri vardýr öðretmenimizin, ben bu þiirini çok severim deyince kadýncaðýz merak etti. Þiirimi okursam kadýn zaten yaralý, aðlardý kesin. Okuyup okumama konusunda kararsýz kalmýþtým. Çok ýsrar edince kýramadým. Dinledi, içten dinledi ve aðladý sonra da bana sýmsýký sarýldý. Ýþte o gün þiirin bir ’’ üst dil’’ , þiirin aslýnda bir ’’ sevi dili’’ olduðunu bir kez daha anladým. Ýnsanlar daha ziyade duygularýyla etkilenir ve de ikna olurlar. Þiir bizlerin duygu bamteline, o en hassas yerine nasýl da güzel dokunuyordu. Þiir buna raðmen hak ettiði deðeri görememiþtir maalesef.

Kadýndan þair olmaz þiir olur sözüne kanmayýn siz.

Ýlk þair ve yazarýn bir kadýn olduðunu Akad kralý Sargon’un kýzý olup Sümer ülkesinde yaþadýðýný biliyor muydunuz? *

Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Tarihte bilinen ilk kadýn þair ve yazar, hatta bazý kaynaklara göre ilk þair ve yazardýr. Sümerlerin aþk tanrýçasý Ýnanna’ya yazdýðý lirik þiirleriyle ünlüdür. Yazdýðý þiiri okuduðumda geçmiþte zaman yolculuðuna çýkmýþ oldum. Tarifsiz bir tarihi yolculuk. Tarih öylesine gizemli ve büyülü bir dünya ki aþklarla, þiirlerle de dolu tabii meraklýsýna. Ýþte size bu gizemli þiirden kýsa bir bölüm: (Çeviri: Ayten Mutlu)
...
Sen taþkýn bir selsin daðlardan inen,
Ah, her þeyden önce gelen,
Ay tanrýçasý Ýnanna, cennetin ve dünyanýn tanrýçasý!
ateþin kývýlcýmlar saçýyor ve sýçrýyor halkýmýn üzerine.
Bir hayvana binmiþ haným,
An sana üstünlük veriyor, kutsal buyruklar;
ve sen iþte böyle davranýyorsun.
Bütün büyük ayinlerimizde sen varsýn.
ama kim anlayabiliyor ki seni gerçekten.

O dönemlerden günümüze temalar çoðalsa da aslýnda þiirlerin mihenk taþý hiç deðiþmiyordu. Ana tema her daim sevgiydi. Ýnsanlarla Edebiyatýn o ’’sevi dilinde’’ bütünleþmenin hazzý ise tarifsizdi.

Meþgalemiz Edebiyat ise eðer sevgiyi ötelemek mümkün müdür?

Aksine eþitlikçi ve ’’bizcil’ sevgi dolu bir selam, paylaþmaya dair nice nice güzellikler doðurur. Edebiyat da böyledir iþte
bambaþka dünyalarla buluþturur.

Edebiyat insanlýða çok önemli bir misyon da yüklüyor peki bunun farkýnda mýyýz? Bu eþsiz sihrin hikmetinde bizler tüm karanlýklarý aydýnlatýp nefretleri pekâlâ yok edebilir, sevgi ana kartlý Edebiyatla ve de edebimizle yaþama tutunabiliriz.

Ah þiire, nesire tutulmak.

Öz hikâyemizi yazmak üzere özgürlüðe kanat çýrpmak...

Ýþte o zaman gösteriþ dolu bir baþarý yerine insanlarýn yaþamýna dokunmayý yeðler, çevremizi huzurla var edebilirdik.

Ne hakiki ve özde bir eylemdir ki bu insaný faydacý olmaya yöneltir. Yeter ki bunu bizler hakkýyla idrak edelim. Çok yönlü bir amaca hizmet eden , misyon yüklü ve de zengin bu dünyadan nasibimizi almak için gayret edelim.


Ey SEVGÝ/li Edebiyat
Ey Edebiyat dünyamýn farklý türleri, renkleri,
Ýyi ki benim özel bir parçam oldunuz. Öyle özdeþleþtik ki bu derinlikten kurtulmam artýk mümkün deðil çünkü bu ahenkten ve de iksirden uzaklaþýrsam ruhum aþsýz, aþksýz ve de tutkusuz kalýr bilirim, yapamam.

Edebiyat çaðýrýyor bizi, þiir, deneme, öykü hepsi ama hepsi...

Edebiyatýn edebiyle, sevginin ahengiyle ve de dupduru bir his akýþýyla seviyorum sizleri týpký Edebiyatýn öðrettiði gibi.

Bu duruluk simgesi çiçekler ise gönlünüze hediye. Ýþte bakýnýz Edebiyatýn sevgiyi yüreklerinize hem de en doðalýndan geçirebilme gücü. Hissettiniz mi?

GAYE/ce sevgiler.

Saygýlar.

*Psikeart - Sayý 74, Psikeart Dergisi, syf. 61
Diðer kaynak için:
www.sanatinrotasi.info/enheduanna-kimdir/

NOT1:Aslen Akadlý olup Sümerlere kral olan Sargon’ un büyük bir devlet kurmasý ve Akad kültürü ile Sümer kültürünü kaynaþtýrmasý için babasýna yardým etmiþ,

NOT2: Enheduanna’nýn varlýðýný haber veren ilk tarihi belge 1925 yýlýnda Mezopotamya kazýlarýyla ünlü arkeolog L.Woolley tarafýndan bulunur. 1995 yýlýnda ise William W. Hallo ve J.A.Van Dijk adlý sümerologlar bulunan 50 tableti birleþtirerek Enheduanna’ya ait bir þiiri tamamlamýþtýr.Bugün elimizde Enheduanna’dan kalan iki mühür, bir disk ve bazý tabletler vardýr. Elde bulunan kalýntýlar Pensilvanya Müzesi’nde sergilenmektedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplar Ölmesin
Biz Olmazsak
Leylim Ley
Bin Yalan Bir Doðru (Sohbet Tadýnda)
Diriliþ Destaný Çanakkale
Bakýþ Açýmýzýn Kelam/kalem Ucu
Kadýna Bakýþýn Kör Noktasý (Kadýnlar Gününe Özel)
Geliþtiri
Ego Deneyi/mi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sessiz Konuþacaðým [Þiir]
Yaþama Bakýþ [Þiir]
Gelir misin Yar? [Þiir]
Öteler Ötesinden (Manevi Þiir) [Þiir]
Nokta Tutulmasý [Þiir]
Acý Duymasýn Kalbin (Öldürülen Kadýnlara Ýthafen) [Þiir]
Sen Çanakkale'sin [Þiir]
Sen de Unutursun [Þiir]
Nedensiz Veda [Þiir]
Affet Sevdiðim (Mizahi) [Þiir]


GAYE DÝLEK GEZER kimdir?

Gayretler bitmedikçe GAYELER, GAYELER bitmedikçe gayretler bitmez. Hiçbir yazýmýz paylaþýlmadan geliþmez. VAR OLSUN güzel okurlar!

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmeyi sevmiyorum ama Simyacý romanýný ilk okuduðumda yok artýk sanki ben yazmýþým deyip yazarýn burcunu araþtýrmýþ ve ayný burçtan olduðumuzu görmüþtüm þaþýrarak.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © GAYE DÝLEK GEZER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.