..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Eylül 2022
Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 4  
Bayram Kaya
Kardeþlik söylemi kiþinin totem kardeþlerden doðmasý anlayýþýdýr. Zaten izole yapýda baþka türlüsü de olamaz. Köleci dönemim aile izolasyonu ayný mantýðý aile mirasý nedenle ortaya kor. Kiþinin kendisini totem kardeþler anlayýþýndaki yansýmalara göre doðrultulmasýdýr. Totem kardeþlik söylemi totem alanýn ortak mirasçýsýdýr. Kolektif ortamýn paydaþýdýr. Ya da doðada kolektif saðlananlarýn veya kolektif ortamýn bilgi gibi teknik teknolojik, araç gereç gibi özne-nesnel kolektif üretilenlerin ortaðýdýr.


:BFG:
Tahmini 20-30 bin yýldan bu tarafa türümüz köleci ittifaklara kadar tecrit olmuþ gruplardý. Gerçi köleci ittifakýn ilk geçiþ dönemi olan monarþin dönemler bile, kýsa dönem de olsalar; izole gruplardý.

Köleci izolasyon, “zenginliði de fakirliði de El verdi” deme inancýnýn kanýksatýldýðý kral ensi, patsi gibi yapý alanlardý. Bir geçiþ dönemiydi. Bu yapýlar artýk kolektif kapasitenin paylaþýlmadýðý, sadece rýzkýn daðýldýðýna inananlarýn oluþturduðu ve giderek kulluðun millet uyrukluðuna dönüþeceði yapýlardý. Sýnýfsal ayrýlýklarýn belirmeye baþlayýp, keskinleþeceði özel mülkiyetçi izole yapýlardý.

Tarihsel sýralamaya göre ilk grup içi izole yapýlar totemi yapýlardý. Ýkinci tecridi yapýlar gruplar arasý bileþimlerle oluþup geniþleyen ön ittifaklardý. Her iki grupta baþlangýç koþulu içindeki gibi kolektif bir saðlama, kolektif bir üretimle, kolektif paydaþlardý.

Ön ittifaklar sentezi; sosyolojik olarak, biyolojik olarak, kültürel olarak ve üreten totem meslekli kolektif grup gücü olarak bileþimlerdi. Bu bileþim doðrultusunun içine doðanlar ve yine kolektif kapasite içine doðanlar ilahlarýn meleziydi. Gruplar arasý Ýlahlar bu melez nesle “insan” adýný verdiler.

Ýttifaklarýn kültürler sentezli düþünüþünden, totem meslekleri sentezli düþünüþünden, izole totemdi biyo-etnik bileþimli feno tip algýlý düþüncelerden uygarlýk doðmuþtu. Bu tutum uygarlýk aitliðiydi.

Uygarlýðýn insaný ittifakýn üreten kompleks kapasitesini zýrh olarak donanacaðý ortam içine doðmuþtu. Ýnsan bu uygarlýðýn ve bu kapasitenin içine doðmakla; uygarlýðýn ve üreten kompleks yapýnýn taþýyýcýsý ve gelecek inþacýsýydý.

Ýnsan, hem komplike bir sosyoloji, hem totem mesleklerden ötürü komplike bir zekâ (çoklu mantýk) ve üreten kolektif bir kapasite ile þimdi eski totemi ve ilahi uyrukluðun yerine uygarlýðýn uyruk bilinci vardý. Kiþi kolektif kapasite içinde kolektif bilgiyi, kolektif araç gereçle kolektif donanýmý kullanýp, kolektif üretim yapýyordu.

Günümüzde ister yapay zekâ, ister robotlar üretir olsunlar bunlarýn tümü kolektif birim zamanlý kolektif emeðin ürünü olmakla kiþisi deðil kolektif kapasitenin ürünüydüler. Kolektif kapasite süreci baþlangýca göre doðrultmanýn koþuludur. Yapay zekâ içine yapýlacak kiþisel katký yine bir kolektif zekâ ve kolektif kapasite üzerine yansýyacak zekâ olmakla kolektif aktarýmlar neticesine kiþisel katkýdýrlar.

Üretim kolektif hareketle, kolektife göre baþlamýþtý. üretimin temeli ve amacý kolektiftir. Baþlangýç koþullarý, baþlangýç referanslarý kolektif baþlamýþtýr ve kolektif sürmek zorundadýr.

Yapay zekâ ve robotlar kolektif gücün, kolektif kapasitesi ve kolektif birim zamanlý ortamýn eseridirler. Yani yapay zekâ ve robotlar, iþ makinalarý kolektif mirasýn ürünü ve kolektif mirastýrlar. Kiþiye ezelden verilmiþ rýzk mýzýk deðildirler. Son çözümlemede bunlarýn iyeliði kolektifin uhdesinde kolektif miras olmasýdýr. Týpký Linux sistemleri gibi. Ýsterse bu kapasite Microsoft laboratuvarlarýnda geliþtirilsin.

Kolektif süreç kardeþlik denen totem söylemiyle baþlayan özneler eylemi ile öznel oluþu içerir. Kardeþ söylemli öznel oluþ totem alandan sorulur olmadýr. Totem alandan sorumlu olmadýr. Kardeþ söylemi totem alan öznesini kendi gibi totem eþi görmedir.

Kardeþlik söylemi kiþinin totem kardeþlerden doðmasý anlayýþýdýr. Zaten izole yapýda baþka türlüsü de olamaz. Köleci dönemim aile izolasyonu ayný mantýðý aile mirasý nedenle ortaya kor. Kiþinin kendisini totem kardeþler anlayýþýndaki yansýmalara göre doðrultulmasýdýr.

Totem kardeþlik söylemi totem alanýn ortak mirasçýsýdýr. Kolektif ortamýn paydaþýdýr. Ya da doðada kolektif saðlananlarýn veya kolektif ortamýn bilgi gibi teknik teknolojik, araç gereç gibi özne-nesnel kolektif üretilenlerin ortaðýdýr.

Ýnsan olmaya giden sürecin baþýnda sosyolojik bir totemdi saðlasan kardeþliðinin öznel temasý, üreten iliþkisi vardýr. Kim derdi ki totem kardeþliði ve totem meslekleri gün gelecek insaný ortaya koyacaktýr.

Týpký 5000 derecelik dünya geçmiþine baktýðýnýzda kýzgýn lavlarda hayatýn çýkma olasýlýðýnýn sýfýr olmasý gibi Totem kardeþliðe, izole ve saðlasan yamyam totem yapýlara baktýðýnýzda, insaný ve insanýn uygar oluþunu ortaya çýkarmasý olasý gibi deðildir. Ýþte tarih bilinci referansýný taþýmak tam da böyle bir þeydir. Hayali deðil somut.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.