..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Gökhan




15 Eylül 2022
Ýnsanýn Anlam Arayýþý  
Kitap tanýtýmý

Gökhan


Bilinç nedir? Bildiðinin farkýnda olmak mý? Hayvanlar benliklerinin farkýnda mýdýrlar? Ben dediðimiz þey neden bu kadar muamma? Ruh diye birþey var mýdýr yoksa beyinde birtakým elektrik sinyallerinin yönettiði ve hormonlar sayesinde hissedebilen çok hücreli organizmalar mýyýz?


:IHG:
Bilinç nedir? Bildiðinin farkýnda olmak mý? Hayvanlar benliklerinin farkýnda mýdýrlar? Ben dediðimiz þey neden bu kadar muamma? Ruh diye birþey var mýdýr yoksa beyinde birtakým elektrik sinyallerinin yönettiði ve hormonlar sayesinde hissedebilen çok hücreli organizmalar mýyýz?

Bir maymun deneyinden bahsedilir hep. Maymunu ve yavrusunu ýsýtýlan bir sac üzerine koyuyorlar. Yanmasýn diye önce yavrusunu eline alýyor. Isý biraz daha arttýrýlýnca yavrusu elinde zýplamaya baþlýyor. Isý daha da arttýrýlýnca yavrusunu sacýn üzerine koyup üzerine çýkýyor. Hayatta insanlarý böyle zorladýkça irade yada seçim yapma kabiliyeti ortadan kalkýyor mu? Hepimiz þartlarýn ve acýnýn yönlendirdiði davranýþlarla mý sýnýrlýyýz ? Eðer öyleyse bilinçli olmanýn hiçbir avantajý kalmýyor demektir.

Viktor E. Frankl'ýn Ýnsanýn Anlam Arayýþý kitabýnda eziyet gören, aðýr þartlar altýnda çalýþmaya ve yaþamaya zorlanan Nazi toplama kampýnda insanlarýn bazýlarýnýn bütün insani deðerlerini yitirmelerine raðmen, bazýlarýnda yüksek ahlak davranýþlarý görüldüðü anlatýlýyor. Hem psikiyatri hemde nöroloji uzmaný olan yazar anlam anlamýna gelen logos ve iyileþtirme anlamýna gelen terapi sözcüklerinin birleþmesiyle oluþan logoterapinin öncülerinden. Ýnsanlarýn hayata ve birtakým acýlara ancak onlarda bir anlam bularak katlanabileceðini ve hatta kendini böyle geliþtirebileceðini iddia ediyor. Kendisinin uzun süre Auschwitz toplama kampýnda tutsak olarak bulunmuþ ve kamptan sað çýkmayý baþarmýþ birisi olarak çok deðerli tecrübelere sahip olduðunu söylemek yanlýþ olmaz.

Anlamýný kaybetmiþ bir yaþam ne kadar zorlayýcý olabilir kiþisel tecrübelerimden iyi biliyorum. Ama bana kalýrsa kiþinin kendi yaþamýna bir anlam uydurmasý, daha da açýk söylemek gerekirse kiþisel geliþim kitaplarýnda anlatýlan yaþama metodlarý, abeste iþtigalden baþka birþey olamaz. Bu açýdan bakýnca hayatýn anlamý hayatýn içinde ve aranýlan birþey olmalýdýr. Oraya konulan birþey deðil. Frankl'a göre hayatýn anlamý üç durumda ortaya çýkmaktadýr.: 1) Bir görevi ifa ederken.2)Baþka birisiyle iliþki kurarken.3) Deðiþmesi mümkün olmayan bir hastalýk, kaza, veya olay sýrasýnda ýzdýrap çekerken.

Frankl anlama bir ressamýn kendi resmindeki anlam arayýþý gibi deðilde bir göz doktorunun anlamý bulmak için bakýþýn düzeltilmesi gibi genel anlamda bakýyor ve yaptýðý araþtýrmalar ona intihar nedenlerinin büyük bir kýsmýnýn hayatlarýnýn anlamýný yitirmesinden kaynaklandýðýný düþündürüyor.

Frankl'ýn kitabý oldukça ince. Kolay okunabiliyor. Ama dilini çok sade ve kolay anlaþýlýr bulmadým.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Önce kendi nefsi insanýnýn
Gönderen: FATÝH TANER VURAL / , Türkiye
6 Ekim 2022
merhaba.. yazýdaki maymun ve yavrusu üzerinde yapýlan deneyle ilgili þu aklýma geldi, sanýrým kuranda geçen bir ayette var, o gün ( kýyamet günü ) öz ana baba , öz evlatlarýndan kaçacak.. bu konunun iyi deðerlendirilmesi lazým, gökhan arkadaþýmýz gerçekten iyi bir konuya deðinmiþ.. Fatih Taner Vural vuralfatihtaner@gmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitap Tanýtýmý - 1
Nihilizm ve Modern Kapitalizm
Nursena Yener

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýkar Beni [Þiir]
Kalmak [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Saçma) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bitmesin) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bir An Ýçin) [Þiir]
Iþýklarý Söndürün [Þiir]
Duvar Yazýlarý [Þiir]
Alfabe [Þiir]
- Ada - [Þiir]
- Oyun - [Þiir]


Gökhan kimdir?

Sessizliði mabed edinenlere selam olsun!. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Adalet Aðaoðlu,Ahmet Altan,Orhan Pamuk,Necip Fazýl Kýsakürek,Ataol Behramoðlu,Cezmi Ersöz,Atilla Ýlhan, Dücane Cündioðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.