..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Kasým 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 10  
Bayram Kaya
Ýttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrýþtýrýlacaktý. ve bu ayrýþma isimlendirilecekti. Kültürel yaradýlýþlý ayrýþmalar içinde sofra düzeninde ayrýþma vardý. Giyecek düzeninde ayrýþma vardý. Renk düzeninde ayrýþma vardý. Amulet düzeninde ayrýþma vs. olacaktý.


:FDB:
Ýttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrýþtýrýlacaktý. ve bu ayrýþma isimlendirilecekti. Kültürel yaradýlýþlý ayrýþmalar içinde sofra düzeninde ayrýþma vardý. Giyecek düzeninde ayrýþma vardý. Renk düzeninde ayrýþma vardý. Amulet düzeninde ayrýþma vs. olacaktý.

Diðer bir yaratýlýþ ta ittifak içinde geno tip ve feno tip olarak ilahlarýn melezine insan adý verilmesiydi. Ve insanlar ilahlardan ayrýþtý. Böylece tarihte ilk kes insan yaratýlmýþtý. Bileþim içinde ayrýþan kültürler de "uygarlýk" söylemli adý altýnda verilen isimle tekrar bileþim çevrimine girilecekti.

Ýlahlar, gruplar ittifak içine zaten yalýtýma totem kültürün ayrýþmasý ile geliyorlardý. Fakat bu ayrýþmanýn öncesi kýt kaynaklardan yararlanýþý yasasý olan grup haline getiren çabaydý. Ýmleci düþmanlýk düzeyinde ve doða saðlama yapacak kolektif bütünleþ iþe uygun bir bilinci yalýtma sureti ile ayrýþan yaratýlýþtý. Ve çok farklý nedenle ilk inþa kalýbýydý.

Oysa ikinci tür yaratýlýþýn taþýyýcýsý üreten grubun totem mesleðiydi. Grubu ittifak içine getiren süreç, üreten grubunu dýþa açan üretim hareketiydi. Çok köklü deðiþmelerle yalýtýma grup travmalarýný içerir. Ýkinci yaratýlýþ ittifaký, zihinlere kazýlý retçi totem kültür dirençlerini içeren bütünleyiþ ile bileþici bir anlam, ayrýþmanýn isim almasýydý.

Þimdi gelelim dördüncü yaratýlýþa. Dördüncü yaratýlýþ köleci tip ilk yaratýlýþtý. Köleci tip yaratýlýþ, kolektif alandaki “tüketen kolektif ortaklaþýþ üzerinde mülk sahibi olarak ayrýþmaya” verilen isimdi.

Köleci dönem, dördüncü ve þimdilik son yaratma, ayrýþma ve isim vermenin tarihsel bir dönemeç anlatýmýydý. Bu dönem Ýbrahim milleti, Emevi, Abbasi, Saman Oðullarý, Tulun Oðullarý, Selçuk Oðullarý, Osman Oðullarý gibi mülk, saltanat sahipleri üzerinde isim alan bir ayrýþmaydý.

Köleci sistem ilkin efendi-köle ya da mülk sahibi-mülksüzler diye isim alýp, monarþiler veya Türklerdeki gibi Kara budun, Ak budun, Bay erki, Bey erki” olarak ayrýþmýþtý. Ýsim olarak söylenen ayrýþtýrýcý; tasnif edici ve köleci algýlarýn pekiþmesi, geliþmesi için de birçok köleci anlatým ve algýyý oluþacak mana kavramlar ortaya konmuþtu.

Bu yeni tip yaratýlma nedeniyle en güzel isimler El 'in ismiydi. Bu güzel isimlerle El, isimler sultanýydý. Bu baðlamla El mülkiyetçi bir azametin ve yoksulluðun ortaya koyduðu sefalete acýyan merhamet edip lütuf eden isimlerle; El hikmetti. El rýzktý. El haliktý. El mülk ya da El melikti. Yani saltanatý ve mülkü sürekli olandý vs.

"El melik" baðlamýyla, yardým eder durumda olmakla El; acýyandý (El rahman). Baðýþlayandý (El gaffardý). Mülkünü-saltanatýný gözetirken mülke olacak tasallutlarý duyandý (El semi). Görendi (El Basir). Bilendi (El Alim). Yine mülkiyet düzleminde dilediðine bolluk verendi (El basýr).

Yine mülkiyetçi esas düzleminde El, dilediðine darlýk verendi (El kabýd) vs. isimlendirme ve yaratýlýþ ayrýlmalarýyla El; El olacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bildin mi? III [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Asuman [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Ýçimizdeki Yabancý [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.