..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Kasým 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 15  
Bayram Kaya
Kiþi yaþamýný temel aldýðýmýzda, kolektif yaþam artýrýlmýþ bir hikâye gerçekçiliðini anlatmanýn konusu olacaktý. Ýlk kolektif yaþam tipleri doðada ortak saðlama yaptýklarý bir “totem alanlardý”. Ortaya çýkan kolektif kuvvet nedenle bu durumda kutsanan kolektif iliþkiler, ilkin “totem kutsamasý” olarak öne çýkar. Totem kutsamasý kiþi yaþamýna göre kolektif kuvvetin doðada yaptýðý grup saðlamalarýný temel alan bir kutsamadýr.


:CJI:
Konuyu altý yedi bölüm aþaðýda bitirirken þunu da vurgulayayým. Her bir “yaratýlýþ hikâyeciliði”, anlatýcýlarýn hikâye öncesindeki yaþantýsýna göre “artýrýlmýþ bir gerçekliði” ifade ederler.

Kiþi yaþamýný temel aldýðýmýzda, kolektif yaþam artýrýlmýþ bir hikâye gerçekçiliðini anlatmanýn konusu olacaktý. Ýlk kolektif yaþam tipleri doðada ortak saðlama yaptýklarý bir “totem alanlardý”.

Ortaya çýkan kolektif kuvvet nedenle bu durumda kutsanan kolektif iliþkiler, ilkin “totem kutsamasý” olarak öne çýkar. Totem kutsamasý kiþi yaþamýna göre kolektif kuvvetin doðada yaptýðý grup saðlamalarýný temel alan bir kutsamadýr.

Böylece kolektif kuvvet nedeniyle ilk düzenli kolektif serüvenler, ilk artýrýlmýþ gerçeklerdi. Ancak bu yeni durum kiþi yaþamýna göre çok büyük bir farksa da izole grubu dýþa açamaz. Grubu yalýtým merkezi içinde tutan bir kutsamanýn hikâye anlatýsýdýr.

Ana yaradýlýþlý hikâye anlatýcýlýðý, hem grubu dýþa açacaktý. Hem de grubu diðer gruplardan ayýracak bir totem meslekli, totem söylemi kutsayýcý üreten iliþkinin Enuma Eliþ tarzý yaratýlýþ anlatýmlarýydý.

Yazý dizilerim tematik bir geliþtirme ekseni içinde kolektif bileþimi veren birçok bileþenlerin kolektif bað yapýcý yansýma farklarýný tekrar eder. Zaten tüm sistemler baþlangýç koþullarýna geri baðlanýmdýrlar.

Tekil yaþamý içindeki kiþinin; açlýk gibi, savunma yapma gibi temel düzlem eylemleri vardý. Böylesi yaþam içindeki kiþinin örneðin “kuþ tutup yemeyi hayal etmesi”, veya “olasý bir tehdide karþý aslan gibi kuvvetli olmayý” düþünen tekrarlý düþünce yansýmalarý kaçýnýlmazdý.

Kiþinin kendi yaþamý içindeki deneylerinden hareketle kiþi zihni içinde bu anýlarý tekrarlayan zihinde canlandýrma hayalciliði ile kiþinin çeþitli kurgu ve groteski hayalleri vardý.

Hayaller sýralý sýrasýz beliren motifli düþüncelerdi. Ýhtiyaçlar temelli olmakla motifli hayali düþünceler, akýl dünyasý içinde belirirler. Kiþi bu içsel motifli hayalini; kuþ tutmak, aslan gibi güçlü olmak tarzýndaki dýþ serüvenli belirenlerle “kendi eksiðini tamamlayan” düþünsel “bileþim” içine girdirir.

Ýhtiyaçlý özne dünyasý içindeki hayaller ilk tarz düþünceyi baþlatan iç motifli, dýþ serüvenli bileþimlerden oluþmaydý.

Köleci yapý içinde yoksullarýn hayale kapýlmasý, dýþta mal sahibi olma isteði nedenle baþlar. Sonra bu hayal mülk sahiplerinin dizginleri ele almasýyla vaade dönüþen bir imleç hayalciliði olmakla bambaþka bir þeydir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.