..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlılarınki gibi, ama yüreğin masum çocuklarınki gibi olsun." -Schiller
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Tarihsel Olaylar > Alp Şahin

8 Aralık 2024
Demokrasi Gazisi: Esad  
Alp Şahin
Suriye’de yeni bir süreç başlayacak ve bu süreçte olacaklar hakkında dilerim ben yanılırım, Suriye halkı da çok mutlu olur fakat öyle olmayacak gibi görünüyor demeden de edemeyeceğim.

:BD:
Hayat baktığında ne kadar ilginç. Abin trafik kazası geçiriyor, İngiltere’de eğitim görürken apar topar ülkene getirilip, hızlı bir eğitime tabii tutuluyorsun. Derken babanı kaybediyor ve 34 yaşında ülke sana kalmış oluyor. Sen de ne yapacağını bilmediğinden ve siyaseten de sana inanan devlet adamları olmadığından önce yönetimi, sonra da ülkeni kaybediyorsun. Kabataslak Esad özeti budur.

Gelelim esas konuya yani demokrasi yalanına… Bugün Suriye halkı nedenini bilmeden kutlamalar yapıyor. Neden kutlama yapıyorsunuz diye sorduklarında Esad düştü diyorlar. Tamam Esad düştü de sonra ne olacak? Sonrası hakkında bilgileri ve ya da öngörüleri yok. Sadece yeni bayraklarını sallayıp dans ediyorlar.

Bugün pek konuşulmuyor ama kaç yıllık senaryoyu 14 günde bitiren muhalifler; çok tehlikeli bir açıklama yaptı. İslam devleti kuracaklarını bildirdiler. Haliyle daha halk kendince kutlamalar yaptığı ‘’demokrasi’’sine kavuşmadan onların seçecekleri ‘’demokrasi’’ nin çoktan altyapısı oluşturuldu. Bu ne demek?

Bu şu demek… Güce birbirleriyle muhalifmiş gibi davranacak bir iktidar bir de muhalefet partisi yaratılacak. Vergi ve fonlama bu esas iki partiye akacak. Bunlar da kendi aralarında laf dalaşı yaparak devletin ‘’demokratik bir şekilde’’ nasıl ilerlemesi hakkında esas güç sahibinin emirlerini bekleyecekler. Halk da propagandalardan etkileneceklerinden ve yeni açılan partileri destekleme cesaretinde bulunamayacaklarından, tabiri caizse her seferine tıpkı bir koyun gibi bu partileri destekleyecek ve demokrasileri var sanacaklar. Canlarım benim.

Haliyle… Bazılarının aksine ben göç etmiş Suriyelilerin kendi topraklarına döneceklerine inanmıyorum bu bir… İkincisi, Arap baharını hatırlarsanız, özellikle Libya çok pişman oldu Kaddafi’yi kaybettiğinde. Esad’ın gitmesi eski Suriye’yi özletebilir.

Demek ki buradan nereye geliyoruz? Gerçek değişimin ve gerçek demokrasinin olması için işin ehli, vatansever, helal süt emmiş ve devleti için bir ideolojisi, vizyonu ve de ülküsü olan insanlar; güce halk tarafından istenerek getirilmediği sürece, parti adlarında demlemen, hiçbir şeye yaramayan, tamamen popülasyon odaklı bomboş insanlar karar verse ne olur, karar vermese ne olur? Bunlar seçilse ne olur, seçilmese ne olur? Niye? Çünkü bunun adı demokrasi değil, aksine çoğunluk bende, ben ne dersem o olurdur ve tek adamcılıktan çok daha tehlikelidir. Çünkü tıpkı sabah uyandığında makyajsız bir kadın gibi gerçeği sana çok daha sonra gösterir, hayallerini kırar ve üzülürsün.

Konuyu toparlamam gerekirse, esas suçlu hiçbir zaman yönetim biçimi olmadı fakat hep öyleymiş gibi gösterildi. Halbuki biraz tarihe bakar ve biraz politikayla da ilgiliysen esas suçluların; yönetmeye layık olmayan insanların başta olmasıyla alakalı olduğunu anlarsın… Eğer öyle olmasaydı, tarihte başarılı ve halkına adil yaşama şansı sunan krallar, şahlar, padişahlar ve devrimciler olmazdı. Özetle; Suriye’de yeni bir süreç başlayacak ve bu süreçte olacaklar hakkında dilerim ben yanılırım, Suriye halkı da çok mutlu olur fakat öyle olmayacak gibi görünüyor demeden de edemeyeceğim.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihsel olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kötüler ve İyiler
Bezgin Kahraman
Iv. Murad
Özkan Uğur
Yarasa – Kasım 2022
Yeniden Memlekete Zafer
Kimsesiz Parti
Tokyo
Yugoslavya
Ya da

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şeytan ile Rabb
Kopuk Kopuk
Trump Zaferi
O Osmanlı Subayı
Timur
Şehzade
Düşman
İnsanımsı Yaşam Formları
İsrail ve Hamas
İşine Gelirse

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ofis Hayvanı [Şiir]
Öngörü [Şiir]
Biri Olmadan Diğeri Olmaz [Şiir]
Hava, Kova [Şiir]
Vatan [Şiir]
Müslüman [Şiir]
Seçim [Şiir]
Üç İlahi Din [Şiir]
Sümükdaroğlu [Şiir]
Dedekuş [Şiir]

Alp Şahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Alp Şahin, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.