..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > Mustafa Pýnar




2 Ekim 2003
Arayýþ  
Mustafa Pýnar
Ýnsanýn yolunu çizen sadece kinler, öfkeler ve tutkulardýr.


:BCJJ:
   O, insanlýk için yaþýyordu. Yaþýný kimse bilemezdi ve neler yaþadýðýný. Ama arasýra kendisinin de dile getirdiði gibi her gün binlerce kiþinin yaptýðý hainlikleri, kötülükleri, hissediyor ve her birinin beynini birer arý gibi sokmasýný engelleyemiyormuþ. Ýþte bu onun ne kadar derinden etkilendiðinin kanýtý.
   Durmadan insanlarýn acýlarýný yaþamak ve neden bu kin, öfke ve tutku, diye haykýrmak, ardýndan hiç durmadan dilinin ucuna gelen her þey için lanet okumak...
   Bilinir mi bilmem ama, dünyada tek bir insan varmýþ. Yansýmalar hep öfkeden, nefretten ve tutkudan doðarmýþ ve tabi yok olurlarmýþ. Biraz düþünüldüðünde buna kanýt bulmak pek de güç deðil: Ýnsan her þeyi görebilir (Tabi bir baþkasýnýn görebileceði kadarýný), eðer kabiliyetini geliþtirirse de biraz da çabayla fiziksel olarak her insanýn yapabileceði þeyi yapabilir. Peki o zaman tek bir insanýn olduðunu düþünmek çok mu zor. Ýnsan hiçbir zaman kendi sesini tanýyamayacaðý gibi, karþýsýnda da kendisini kendi yansýmalarýný tanýyamaz. Evet, hepsi yansýmadan ibarettir. Ýnsanýn yolunu çizen sadece kinler, öfkeler ve tutkulardýr.
   Bunun farkýnda olan tek bir kiþi var ve o tüm bu insanlýðýn ulaþamayacaðý bir erdeme sahip. Fakat o memnun deðil. Her þeyi biliyor; tüm acýlarý, kederleri, özlemleri ve bunlarýn yanýnda kýsýr gibi de kalsa mutluluklarý ve iyilikleri... Ýþte bu yüzden kendisi de mutlu olamýyor.
   Büyükannem bana bunlarý anlattýklarýnda daha ikinci sýnýfta okuyan sekiz yaþýnda bir çocuktum. En mutlu, en delidolu günlerimdi. Ýnsanýn dünyada bir tane bile olsa iyilik için savaþan birisinin olduðunu bilmesi, onu nasýl olur da mutsuz edebilirdi ki.
   Her akþam büyükannemin o anlattýðý insaný düþünürdüm. Sokakta yürürken, annemle çarþýya çýkarken ve aile gezilerinde gittiðimiz evlerde hep onu arardým, fakat bir türlü ona rastlayamazdým.
   Kimi zaman ümidimi yitirsem de onu bulmakta kararlýydým. Sanýrým o yaþýmda mucizelere oldukça çok kaptýrmýþtým kendimi. Bunun için üzgün ya da piþman deðilim, çünkü o yaþadýklarým olmasa þuan içimde birkaç parça eksik olacaktý ya da yerli yerinde olmayacaktý.
   Ümitsizliðe kapýldýðým dönemlerden birinde hiç evden çýkmamýþtým. Annem benim için çok telaþlanýyordu. Bense ona hiçbir þey anlatmýyor ve bu durgunluðumun sebebinin abuk sabuk þeyler olduðuna inandýrmaya çalýþýyordum. Yalnýz öyle biri vardý ki, onun gözünden hiçbir þey kaçmýyordu.
   Hala büyükanneme hiçbir þey belli etmediðimi iddia edebilirim. Kim bilir, hala yaþýyor olsa iddiada haklý olup olmayacaðýmý anlayabilirdim.
   Büyükannem anlamýþtý. Odama girip yüzüstü yattýðým yataðýn baþucuna gelip oturduðunda bir hikaye anlatmaya baþladý. Yüzüm ona dönük olmasa da dinlediðimden o kadar emindi ki, anlatýsýný hiç bölmeden devam ediyordu. Aslýnda bunu, kulaðý biraz iyi olan herkes bilebilirdi, çünkü mevzubahis olan bir hikaye ise, nefes almayý neredeyse son raddeye gelene kadar unutuverirdim.
   Hikaye öyle büyülemiþti ki beni, derin bir uykuya kapýlmamý engelleyememiþtim. Uyandýðýmda ve bilincimin anýmsama yollarýnda dolanmaya baþladýðýnda farkýna varmýþtým ki, büyükannem dün anlattýklarýyla bana yol göstermeye çalýþýyordu.
   Ýþte o gün benim için bir dönüm noktasý olmuþtu...
   Evden kaçmýþtým. Amacým yaþadýðým süreç içersinde onu bulmaktý. Yýlmasam da, hayat þartlarý beni içine çekmiþti. Aradan yetmiþ yýl geçmiþti. Ne ailemden bir haber almýþtým ne de onlar benden... Benimle didiþen torunlarýmý gördükçe onlarýn yaþayabildiklerine inanmam imkansýzlaþýyordu.
   Ýkiz torunlarýmýn benden istedikleri bir þey bana büyükannemi ve son altmýþ beþ yýldýr sürdürmediðim arayýþýmý hatýrlattý.
   Torunlarým benden bir hikaye anlatmamý istiyordu.
   Onlara hiç bitmeyecek bir hikaye anlatmýþtým. Her gece istekler üzerine bir önceki gece anlatýlan hikayede geçen bir kahramanýn hikayesini anlatýyordum.
   Bir gün hikayeyi sonlandýrmak istedim ve oðlumla konuþup uzaklara gitmek istediðimi söyledim.
   Bu, benim için de, oðlum ve ailesi için de oldukça zor olmuþtu.
   Ne var ki, þu an bulunduðum huzur evinde çok mutluyum. Çünkü her geçen gün arayýþýma (Ýnsanlarýn onu tanýmak istemedikleri tek olana, kine, öfkeye ve tutkuya) biraz daha yaklaþýyorum ve onunla karþýlaþýp tanýþacaðým günü iple çekiyorum!..
Mustafa Pýnar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Harfliler
Orasý Neresiydi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yok Oluþumu Gördüm [Þiir]
Dün Gece [Þiir]


Mustafa Pýnar kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
Tolkien, Clive Barker, H.P.Lovecraft


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Pýnar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.