..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Tayyibe Atay




14 Aralýk 2003
Nasýl Uyutulduk - 2 -  
Tayyibe Atay
...Þimdi siz diyeceksiniz ki “bunlarý duyduðumuzda uyumaz,oynarýz!..”Doðrudur!..


:BEAC:
“Dandini dandini dasdana!” ile baþlayan bu þarký silsilesi ömrümüz boyunca uyutur bizi!...Sözleri öylesine uyduruk,öylesine anlam taþýmayan þiirler bestelenir ki, duyduðumuzda apýþýp kalýrýz...Alýn iþte Pala Remzi,Alýn iþte Horke! Ve daha niceleri...Þimdi siz diyeceksiniz ki “bunlarý duyduðumuzda uyumaz,oynarýz!..”Doðrudur!..Zaten bizi oynatmak için bestelenmiþtir bunlar!..Bize yapýlanlarý unutalým, oynayalým türünden yani! Mesela iþsizliði, parasýzlýðý, açlýðý, savaþlarý, kan davalarýný, terörü, toplumu çaðdýþýna iten töreleri, uzayý, yýldýzlarý, tatil yapma sevdamýzý, insan haklarýný, sosyal adalet fukaralýðýmýzý vs..vs...unutalým diye, bu tür þarkýlarla uyuturlar bizi...Ýyi de yaparlar hani!..Bu iþsizlik ortamýnda, bari, göbek atarak geçiririz zamanýmýzý...Hem belimiz iyice incelir; hem de sevgilimizle karþýlýklý kaþýk þýklatýrýz!..”Estireyim mi, yavrum sana fistan kestireyim mi, üç o yandan, beþ bu yandan...Hadi bir de Abant yaylasýndan...” der; kuzulara karýþýp kuzu gütmeye gideriz...Aðzýmýzda hey hey!...
Dizilerde uyutuluruz...Keþke dizilerde deðil,dizler(de) uyutuluruz diyebilseydim! Kim istemez ki sevdiðinin dizine baþýný koyup uyumayý...Doðrusu ben çok isterdim!..”Alo!!!Þimdi hangi kanaldasýn? ATV’ mi? Yok caným D’ yi aç! Orada ZERDA var. Yarýn akþam da KINALI KAR; ertesi gece  ayný saatte ASMALI KONAK!..Anladýn mý þekerim!..”diyerek çalýnan dost telefonlar, günlerde anlatýlan sahneler... KRO AKTÖRLERÝN yürek yakan bakýþlarý... Olmak isteyip de bir türlü onlar gibi olamayan, ÞAHANE ARTÝST’leri  seyreden bu toplumun kadýnlarý-erkeleri apaçýk dizilerle uyutulur. Düþünde bir prens, bir prenses olarak görmeye baþlar kendini yada bir aða!..Dizi bittiðinde ise Bizim Fatma, Bizim Mehmet’ten baþka biri olmadýðýný görecektir ama iþ iþten geçmiþtir bir kere!..Olsun!..Uyumak gayet hoþ gelir çünkü insanlarýmýza...Hele iþin içinde “boþ ambarda buðday düþü görmek” varsa bir de!...Oysa “boþ ambarda buðday görmek” istemek kadar doðal bir hakka sahip olduðumuzu bir türlü hatýrlamayýz!..Hani nerede bu dizilere saatlerce yer veren kanallarýn buðday yayýnlarý?!..Yok!..Mesela þiir panelleri, roman tanýtýmlarý, gerçek hayat hikayeleri, Güney Doðudan, Doðudan insan manzaralarý...Yani düþünenlerin düþündükleri!..Yani acýlarýn upuzun yürek yakan feryadý!..Ne yazýk ki biz toplum olarak feryadý; sadece þarkýlarda, dizilerde duyan kiþileriz...Ah!!..Gözünü sevdiðim Tatlýses !..Özcan Deniz, Emrah, Yavuz Bingöl! Bizleri iyi uyuttunuz iyi!! Hadi bakalým kolaylý gelsin!
Þaþýracaksýnýz belki; en derin uykumuzu dualarla uyuruz!..Mevlitlerde, selalarda, ezanlarda huþu ile dolan ruhumuz; usul ýsul akan bir nehre kapýlmýþçasýna dalgalanmaya ve batmaya baþlar...Sanki durmasýný istemediðimiz salýncaða bineriz...Ne kadar hýzlý sallanýrsa sallansýn  salýncak, umursamaz, korkuya kapýlmayýz...Aksine gözlerimizi kapatýr, dünya ile baðlarýmýzý keseriz...Onlarý okuyan kiþinin ses týný yükseldikçe daha bir dalarýz uykuya...Ýlahilerin, tekbirlerin, hu’larýn ruhumuzu alýp götüren havasýna bir kapýldýk mý komaya gireriz!..Tutup bir yerlerimizi kesseler haberimiz olmaz valla!..Duayý bilmediðimiz dilden okusa da okuyan;önemi yoktur!..Önemli olan þudur sadece: Cennetin kapýsýnda kuyruða girebilmek düþü görmek!..Aslýnda düþlerin gerçeðe dönüþme olasýlýðý hiç yoktur...Bunu anlamak iþimize gelmez nedense!..Bizlere cennetin anahtarýný vaat edenler ise cehennemlik iþler peþinde olmuþlardýr daima!..Tanrý ile kulun arasýna girmek  kadar daha büyük suç, cehennemlik bir þey olabilir mi dersiniz? Ýþte bu kiþiler tanrý ile kulun arasýna girip, tanrý tarafýndan affedilmeyecek günah iþlemiþlerdir bana kalýrsa!..Hem de kullarý kandýrmak için en avazlý, en yanýk, en duygulu seslerini kullanarak!..Dahasý seslerini yükseltebilmek için mikrofonlardan yararlanmýþlar; þeytan icadýna tenezzül etmelerinden dolayý günahlarýný ikiye katlamýþlardýr!..Ben böyle miyim ya!? Duamý konuþtuðum dille yapar, hiç kimseyi de kandýrmaya çalýþmam!..Bilirim ki” her koyun kendi bacaðýndan asýlýr!.”.Ýlahi Ýsmail abi!..(MUTE NÝKAHI’ný hatýrladýnýz mý?) Bu yazdýklarýmý okusa: “Haþa!.. sen yüzde yüz cehennemliksin “der...Bana ne!..Ne derse desin! Bildiðim doðrulardan vaz mý geçeceðim yani onun hatýrýna!..
Mezarlarda uyutuluruz! Uyumanýn en acý þeklidir bu!..Bir daha kalkmayalým diye üzerimize topraðýn aðýrlýðýný bindirirler...Öyle daracýk yere koyarlar ki, bir taraftan bir tarafa  asla dönemeyiz...Avaz avaz baðýrsak bile; þehrin, köyün, kasabanýn uzaðýnda olduðu için mekanýmýz, bizi kimseler duymaz! Asýrlýk aðaçlara, baþ ucumuzda dikilen taþlara konan kargalar “gag” deseler de, anlamazlar dilimizden...Garip olan yanýmýz kimse yokken baðýrýrýz da, yanýmýza birileri gelince susuveririz!...Geride kalanlar çok rahat sanýrlar bizi bundan böyle!..Oysa gözlerimize dolan toprak, sýrtýmýzý delen taþlar vardýr...Dilimiz acýya pelesenk!...Çürüyüp topraða katýlýrýz sonunda...Artýk yorulan yýlanla uyur, rüzgarda kýpýrdayan yaprakla hareket ederiz...Baharda açan
çiçeklerle can bulur, renklere boyarýz  yeryüzünü yeniden...Kimse bilmez cehennem ile cennet arasýnda gelip gitmelerimizi...”Bileti, kendi elimizdedir” desem, biliyorum kýzacaklar bana! Kimler mi? Beni dualarla uyutmaya,, tanrý ile arama girmeye çalýþanlar tabii!..
Uyanýk durmak için gerekçesi olanlar, parmak kaldýrsýn!J)))
 
 
 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türlü Yaptým Türlü
Benciform
Bitmemiþ Senfoni
Eþiksiz Ev
Uzaklarý Özlemek
Kalem Uçlarý
Haylaþýyoruz
Yüksük Tabaklar
Ýnsan Olmak
Yýkanmanýn Jargonu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Acý Tatlý
Emekli Meselesi
Çatýlar
Portakal
Hey Kadýnlar
Bakla
Açlýk Sendromu
Anneyiz Biz
Münazara
Çocuk ve Et

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Nohut [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Damlacýk 11 - 12 - 13 - 14 - 15 [Þiir]
Çek As [Þiir]
Damlacýklar 16 - 17 - 18 - 19 - 20 [Þiir]
Masaüstü [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.