..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > bayVeritas




11 Þubat 2004
Hiper - Reel Tanýklýklar 2  
uyduruk tarihsel tanýklýk

bayVeritas


amasya genelgesi için amasya'ya doðru hareket eden hareket ordusu komutanlarý ve mustafa kemal geceyi geçirebilmek için köyümüzde kalmaya karar vermiþlerdi.


:AHFD:

amasya genelgesi için amasya'ya doðru hareket eden hareket ordusu komutanlarý ve mustafa kemal geceyi geçirebilmek için köyümüzde kalmaya karar vermiþlerdi. bu bizlere büyük onur verdi ve hepimizi heyecanlandýrdý. paþa dahil herkes oldukça yorgundu ama bize belli etmemeye çalýþýyorlardý. köyün meydanýnda büyük bir ateþ yakýldý ve koyunlar koçlar çevirilmeye baþlandý. sazlar çalýyor kýzlar oynuyordu.
derken köye atý çatlayacak kadar yorulmuþ biri geldi. hemen atýndan atladý ve paþanýn yanýna koþtu. vatansever gençler onu paþaya yaklaþamadan durdurdular ve kim olduðunu sordular. kemal paþa da uzaktan adamý fark etmiþ, mavi gözlerini dikkatle olan bitene dikmiþti. adamýn paþaya iletmesi gereken bir mesajý vardý ve askerler üzerini aradýktan sonra, paþanýn da izniyle geçme hakký tanýdýlar. adam paþanýn elini öpmek istedi ancak kemal paþa sert bir dille onu azarladý; elini öptürmedi, zaten kolay kolay kimseye elini öptürmezmiþ.
paþaya bir dolu þey anlatmaya baþladý; paþa adamý dikkatle dinliyor ve düþünceli bir edayla ayranýný içiyordu. ne konuþuyorlardý anlamýyordum çünkü benim aklým ermiyordu; hem yaþ olarak küçük hem de önemli þeylere karþý ilgisizdim. ama her þey gözümün önünde oldu; adam, belki rüzgarlý havadan dolayý belki baþka bir nedenden olanca gücüyle hapþýrdý ve aðzýndan bir þey tam da paþanýn önüne fýrlayýverdi. herkes donup kalmýþtý, davul ve zurna çalanlar bile bir anda susmuþlardý. adamýn aðzýndan, þey, bunu nasýl söylesem, orta parmak kadar, kurumuþ bir insan dýþkýsý çýkývermiþti.
derhal askerler adamýn üzerine çullandýlar ve elini ayaðýný baðlayýverdiler. paþa yerinden kalktý ve emir erlerine ortadaki pisliði kaldýrmalarýný ve adamý sorgulamalarýný emretti. paþa çadýrýna çekilmiþ aradan üç beþ dakika geçmiþti ama hiç kimse o nesneye dokunmak istemiyordu. ama ben dayanamadým ve bir torbayla uzunca bir sopa kaptým. sopayla dürte dürte o þeyi torbaya týktým, torbayý da sýkýca baðlayýp ateþe attým. bu davranýþým önce çok övgü topladý ama baþka bir paþa beni azarlamaya baþladý… onun bir delil olduðunu, onu inceleyen türk bilim adamlarýnýn, o þeyin hangi millete ait bir þey olduðunu bulup düþmanýmýzý tanýmamýzý saðlamaya yönelik araþtýrma yapmasý gerektiðini ama benim bu olanaðý yok ettiðimi bir çýrpýda haykýrýverdi. kaþ yapayým derken göz çýkardýðýmý anlamýþ, itin götüne girmiþtim.
ertesi sabahý nasýl ettiðimi bir ben bilirim bir de allah bilir… güneþ doðar doðmaz paþanýn çadýrýnýn önüne koþtum. kendisi çoktan kalkmýþ sabah jimnastiðine baþlamýþtý. onun büyük bir disiplinle bedenini güne hazýrlamasýný saygýyla izledikten sonra eteðine sarýlmak için fýrladým ama ayný anda üç asker de paþaya doðru fýrlamýþlardý. onlar benden çok daha önemli kiþiler olduðundan haddimi bildim ve kendimi geri çektim. paþaya adamýn sorgu altýnda dayanamayýp intihar ettiðini anlattýlar. paþa çok kýzdý bunlara ve yanlarýndan kovdu. ardýndan bana döndü ve çakmak gözlerini üzerime dikti. ne yapacaðýmý bilemedim, tüm cesaretimle ama gözlerimden yaþlar boþanarak yadiðim haltý anlattým ve beni affetmesini diledim. o ise beni dinledi ve bir güneþ gibi gülümseyerek baþýmý okþadý. öyle önemsiz þeylerden daha önemli þeyler olduðunu anlattý ama heyecandan kalbim çýkacak gibi olduðundan ve korkudan tir tir titrediðimden hiçbir dediðini anlamadým. bana, netice olarak üzülmememi, çok çalýþmamý söyledi ve cebinden çýkardýðý þekeri uzattý. titreyen ellerim þekeri aldý almasýna ama aklým ve bünyem daha fazla dayanamadý; yere yýðýlýverdim.
kendime geldiðimde paþa ve hareket ordusu köyümüzü terk etmiþlerdi.
avucumda sýký sýký tuttuðum þekeri hayatýmýn sonuna kadar saklayacaðýma yemin ettiysem de akþam yemeðinden sonra dayanamayýp yedim. ama sonra çok da piþman oldum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
böyle masal ismi olmaz
felsefenin sefaleti
Çünkü Yembel Çok Tembel
Hiper - Reel Tanýklýklar 7
iyi kahve yapmak üzerine
Hiper - Reel Tanýklýklar 5
Hiper - Reel Tanýklýklar 4
Hiper - Reel Tanýklýklar 3
handeli pay
nasýl þeyler?


bayVeritas kimdir?

tersmeditasyon@gmail. com

Etkilendiði Yazarlar:
her okuduðumdan etkilendim...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © bayVeritas, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.