..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




14 Nisan 2004
Vatan Elden Giderken  
Özcan Nevres
Sabah gazetesinin Sabah diyor ki köþesinde Erdal Þafak’ýn yazýsýndan aynen alýyorum. “Son zamanlarda sýk sýk aðlamayý alýþkanlýk haline getiren KKTC Cumhurbaþkaný Rauf Denktaþ’ýn dün Genel Kurmay


:BAIJ:
Vatan Elden Giderken
Sabah gazetesinin Sabah diyor ki köþesinde Erdal Þafak’ýn yazýsýndan aynen alýyorum. “Son zamanlarda sýk sýk aðlamayý alýþkanlýk haline getiren KKTC Cumhurbaþkaný Rauf Denktaþ’ýn dün Genel Kurmay Baþkaný Orgeneral Hilmi Özkök’ün açýklamalarýný da gözleri dolu dolu dinlediðini tahmin etmek için falcý olmaya gerek yok.” Böyle diyor bay Erdal Þafak. Acaba benim de konuþmayý gözlerim yaþararak dinlediðimi tahmin edebildi mi? Ben Rum zulmüyle Girit’teki mal varlýklarýnýn tümünü býrakýp tabiri caizse sýrtlarýndaki gömlekleriyle Anadolu’ya göç etmiþ ailelerin torunuyum. Annemin babasý Çanakkale’de þehit olduðu için onu annem bile tanýmamýþtý. Zira þehit olduðunda annem henüz kýrk günlük imiþ. Babamýn babasý on iki yýl cepheden cepheye sürülmesine, bir çok kez yaralanmasýna raðmen yaþamla baðýný koparmamýþ olan bir askerdi. Yüreðinde hiç sönmeyen bir Girit aþký ve Rum’lara yontulmamýþ bir kini vardý. Hele Aðabeyini Menemen’in Vakýf Çayýrý mevkiinde Rumlarca pusuya düþürülüp kahpece öldürülmesi yok mu? Acýsý bir kor gibi ölümüne kadar yüreðini yaktý durdu.
Girit’ten kaçan insanlarýmýz hemen hemen tüm Ege ve Akdeniz sahillerine yerleþme gereði duymuþlardý. Neden sahillere yerleþtiklerini falcý olmadýðýn için anlayamazsýn. Hele hele vatanýndan sürülmüþ bir ailenin torunu deðilsen hiç anlayamazsýn. Giritliler sahillere yerleþirlerken Girit’i kurtarmak için giriþilecek olasý bir harekette en ön saflarda yer almak için sahillere yerleþmiþlerdi. Giritli aramak için iç kesimlere gitmek safdillik olur. Belki birkaç korkak emniyette olmak için gitmiþ olabilir. Giritlileri Bodrum’da, Marmaris’te, Menemen’de, Manisa’da, Söke’de, Kuþadasý’nda Antalya’da daha doðrusu denize yakýn olan yerlerde aramak gerekir. Ne yazýk ki Girit için hiçbir hareket yapýlmadý ve Giritlilerin umutlarýna kar yaðdý.
Giritliler yýllarca yerli halk tarafýndan dýþlandý ve horlandý. Zira Giritliler yerlilere göre yarým gavurdu. Ne kýz aldýlar, ne de kýz verdiler. Ne zaman ki bu çalýþkan insanlar mal mülk sahibi olup zenginlikleri ile göz kamaþtýrdýlar. Ondan sonra kýz alýp vermeler baþladý. Ve giderek Giritlilik unutulmaya baþlandý.
Her þey unutulur ama vatan sevgisi unutulamaz. Dedem çalýþkanlýðýyla Menemen’in zenginleri arasýna katýlmasýna raðmen onun özlemi hep Girit’teki malýna mülküne kavuþmak olmuþtu. Menemen’de Nevres Cafer aða olmak ona yetmiyordu. Keþke vatanýna dönebilseydi ve her þeyi yeniden baþlata bilseydi. Son nefesinde bile vataný Girit aðzýndan hiç düþmemiþti.
Oynanan oyun yine ayný. Bu gidiþle tarih tekerrür edecektir. Yunanistan’ýn valisi durumundaki devlet baþkaný bir gün ortak bayraðý indirerek göndere Yunan bayraðýný çekecektir. Bu oldu bittiye karþý seyirci olmaktan baþka elimizden hiçbir þey gelmeyecektir. Türk olmanýn gururunu yaþayanlar böyle bir oldu bittiyi hiçbir zaman kabullenmeyecektir.
Evet tüm Erdal beyler. Denktaþ ile birlikte ben ve benim gibi düþünenler aðlýyoruz. Niye aðladýðýmýzý sizler anlayamazsýnýz. Biz Özkök paþamýzýn Ulu Önder Atatürk’ümüzün ordumuz için verdiði görevi yinelemesine aðlýyoruz. Bu göz yaþlarý sevinç göz yaþlarýdýr. Zira paþamýz gerektiðinde Atatürk’ün emrini yerine getireceðiz diyor. Ýþte bizi aðlatan bu sözlerdir. Zannettiðiniz gibi deðil.
Evet Erdal beyler. Ben vatanýndan sürülmüþ ailelerinin torunuyum. Vatanýný kaybetmenin ne olduðunu yüreði yanýk dedemden, babaannemden ve anneannemden öðrendim. Ne yazýk ki kurunun yanýnda yaþ da yanýyor. Eðer Kýbrýs bir gün elden giderse vatanýný ölesiye sevenlerin yüreklerini yakacak acýyý ben þimdiden yüreðimde hissediyorum. Dileðim tarihin tekerrür etmesine izin verilmemesi ve Kuzey Kýbrýs topraklarýnýn Rum eline geçmemesi.
Özcan Nevres
ozcan@nevres.net




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.