..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü > ESRA BAYKAL




28 Aralýk 2004
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri  
ESRA BAYKAL
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri...


:CDGI:


“Ben reklamcýyým.” ; bana mesleðimi her sorduklarýnda ardýndan özür dilemek istiyorum.

“Evet, ben reklamcýyým; ve yaþanan sosyo- psikolojik bozukluklarýn, çocuklarýn ailelerine yaptýklarý baskýlarýn, halkýn kiþilik çatýþmalarýnýn sorumlusu kýsmen benim; özür dilerim...”

Böyle olsun istemezdim aslýnda, ben sanýyordum ki ürünü alýyorsun, faydasýný azýcýk parlatýyorsun, içine biraz mizansen biraz hayal gücü katýyorsun sonra da servise sunuyorsun. Zaman geçtikçe yaptýðým iþin, baþkalarý yerine hayal kurmak olduðunu anladým. Mümkünse insanlarýn en zayýf yanlarýný yakala, orayý harekete geçirecek düðmeye bas ve ürünü almalarýný saðla...Kural bu! Ýþin bu olunca psikolojiden, sosyolojiden, biolojiden, matematikten ve yaþam formunu ilgilendiren tüm konulardan haberdar olman gerekiyor.

O ilanda neden kýrmýzý kullanmak gerektiðini Monet biliyorsan ancak anlayabilirsin ve/veya psikolojide, kýrmýzý rengin bulunduðu ortamda insanlarýn daha fazla yemek yeme isteðiyle dolduðunu bilirsen.

Ýlk zamanlar eðlenceliydi ne yalan söyleyeyim, focus gruplar ( 8-10 kiþiden oluþan insan gruplarýný, bir odaya doldurmak suretiyle fare muamelesi yapmak) , gazetelerde, tvde yayýnlanan katkým olan reklamlar, dergilerde çýkan adlar, sektörde tanýnmak vs. Dünyanýn en önemli iþini yaptýðýmý falan düþünürdüm.

Biolojik saat bir gün gelir vicdanýný dürtmeye baþlar. Yaþ 25 itibariyle annelik içgüdüleri yükselmeye, yolda gördüðün çocuklarý sahiplenmeye, sokak çocuklarý için aðlamaya baþlarsýn. Tecavüz, ensest, taciz gibi kavramlara gereðinden ( dozajý herkese göre deðiþmekte) fazla tepki göstermeye baþlarsýn. Bu yaþýmla birlikte ben de mesleðimi sorgulamaya baþladým. Çünkü elime her gün gelen gazete haberleri, tv programlarý gençlerin giderek vahþileþtiðinin, acýmasýzlaþtýðýnýn kanýtlarý. Ýþim neden, nasýl diye sormak benim. “Neden bu çocuklar þiddete eðilimli?” , “ Neden Coca-Cola içiyorlar?” , “ Nasýl izliyorlar televizyonu, yatarak mý, arkadaþlarýyla mý, aileleriyle mi?”

Cevaplar sinir bozucu olmaya baþladý giderek...Çünkü sonunda gelip dayandýðým nokta, dolaylý yoldan bile olsa benim mesleðimle ilgiliydi. Fare muamelesi yaptýðým çocuklara neredeyse, “Takmayýn marka falan, hepsi Bursa’da üretiliyor iþte. Hem de en fazla maliyeti -2- 3 $ bu çullarýn!” demek geliyor içimden.

Son nokta sanýrým gazetede okuduðum haberle oldu: 8-10 yaþlarýnda 4 çocuðun, sýnýf arkadaþlarý olan bir kýza tecavüz etmeleri, sonrasýnda bunu öðretmenlerine söyleyen 8 yaþýndaki erkek arkadaþlarýný dövemeleri ve aðaca asýp ölmesini beklemeleri ile ilgili olan haber...8-10 yaþlarýnda çocuklar...Muhtemelen her birimizin kuzeni, yeðeni, çocuðu var bu yaþlarda...Þimdi evde sizce ne yapýyor? Televizyon izliyor veya Play Station oynuyordur deðil mi? Çizgi film izliyordur ( Birbirinin suratýnda bomba atan veya süper kahramana dönüþen fareden, kangurudan bozma yaratýklarýn ölüm-kalým savaþlarý) , en iyi ihtimalle Sihirli Annem ( Ýnanýn en sevimlisi ve zararsýzý o).

Pokemon’u izledikten sonra uçabileceðini düþündüðü için camdan atlayan çocuðu hatýrlayanýnýz var mý? Kolay unutan bir milletiz deðil mi?

Aslýnda ne çok þey var deðil mi çocuklarýmýzýn maruz kaldýðý...Hepsinden koruyamayýz ki...Ben reklamý yapmak zorundayým mesela, baþka iþ bilmiyorum. O da çok önemli deðil, birileri zaten bunu yapacak çünkü çark dönmek zorunda... Birileri üretecek, birileri tüketecek...Ve dünya yeþil bir gezegen olarak dönmeye devam edecek. Aðaçlardan sanýrým hiç inmemeliydik. Ya da Sümerlilere birileri, saçmaladýklarýný söylemeliydi...

Reality showlarý izliyor musunuz? Ýzlemediyseniz bakýnýz benim Reality showlar yazým  . Ýzleyin arada bir, abartýlmasýna raðmen bazen gerçek olaylar da yayýnlanýyor. Ailesi kapýcý olduðu halde marka giyinmek ve hava atmak için ailesini zor duruma düþüren çocuklar, küçük Emrah filmlerindeki gibi sahneler...Onlar çok da yalan deðil, hayatýnýza dönüp bakýn, durumunuz iyi ise, bir þekilde altýnda kalkýyorsunuzdur çocuklarýnýzýn isteklerinin. Saçma istekler olduklarýný bilseniz de kýrmamak için, ödül için Toysrus’tan veya Nike’tan birþeyler illa ki alýyorsunuz. Bu sene kaçýnýz kýzý Converse ayakkabý için ortalýðý yýktý  . ( 170 milyona satýlan ayakkabýnýn maliyeti ortalama 4-5 $ civarýnda, Puma, 5$ fabrika çýkýþý)

Çocuklarla/ gençlerle yaptýðým grup tartýþmalarýnda, neden marka giydiklerini/ kullandýklarýný soruyorum;

•     Kalite
•     Taktir görmek
•     Güven/ Garanti:”Yiyecek/içecekte markasýz ürünü tercih etmiyorum; ürünü güvenli,kalitesini kanýtlamýþsa kullanýyorum.”
•     Ego tatmini
•     Zevk ve Lüks
•     Gösteriþ: “Bir Ferrarim olsa bakmayanýn alnýný karýþlarým” faktörlerinden bahsediyorlar.

Aslýnda Türkçesi, “yoðun arkadaþ etkisi” hissetmesi ve “arkadaþ grubuna uyma”, “onaylanma motivasyonu”. Gençlerin gruptan dýþlanma korkusu, girdikleri ortamlarda kendilerini özgüvenli hissetme ihtiyacý, onlarda marka baðýmlýlýðý yaratýyor. Gençler her toplumda, özellikle karakterlerinin oturma evresinde, kendilerini arkadaþ gruplarýyla, giydikleri/ kullandýklarý markalarla özdeþleþtiriyor, alýþveriþe arkadaþlarýyla çýkýyorlar. O zamanlarda da bizlerin kurduðu dünyalar ön plana çýkýyor.

“ Nike al Gamze! Herkes ondan alýyor hem de çok güsellll. “

“Satýn aldýðýnýz markalara neden güveniyorsunuz ki?” diye soruyorum;

•     Tavsiye üzerine
•     Pahalý olduklarý
•     Estetik
•     Saðlam
•     Çevrelerinde gördükleri
•     Yaþadýklarý deneyimleri söylüyorlar.

Aslýnda saðlamlýk umurlarýnda filan deðil, Ayþe’de, Ahmet’te var diye kullanýyorlar. Bir de sürekli yabancý markalardan bahsediyorlar ki, belirttiðim gibi Bursa, Arkadaþlar, Bursa...Bazen tasarýmlar bile burda yapýlýyor ne Nike’ý ?!

“Trend böyle, bu trendi bizden öncekiler çýkarttý biz de sürdürüyoruz” diyorlar.

Eðer beðendikleri marka birþeyi alabilirlerse, kendilerini çok þanslý, rahat, özgüvenli, enerjik, mutlu, huzurlu hissettiklerini söylüyorlar. Yani; “ Kardeþim, bunu giyersen sen havalý, en trendy sen olacaksýn dediniz, biz de aldýk!” diyorlar.

Vicdan azabý çekiyorum doðru. Hatta giderek bu iþi býrakmam gerektiðini aksi halde çocuk doðurmaktan vazgeçeceðimi düþünüyorum. Çünkü muhtemelen ben bile ona Bursalý Nike’ý anlatamayacaðým. Çizgi film izlemesini, haberleri takip etmesini, magazin programlarýndaki kadýnlara özenmesini engelleyemeyeceðim. Nasýl yapabilirim ki, bazen ben bile yaptýðým iþi unutup “ Ýçerisinde saçlarýnýzý 3000 kat güçlendirecek böcürt koyduk, alýn” dediklerinde gidip alýyorum. Çünkü orda saçýný savura savura yürüyen kýzlarý gördükçe, “ Ulan, olur mu olur!” diyorum. Saçlarým bir dönem döküldü Sayýn Elidor Yetkilileri.

Ne yapmam gerektiði konusunda çok emin deðilim. Mesleði en az 5 sene daha býrakamayacaðým kesin. Malý satmazsak iþten kovuluruz, bu da kesin. Ben vicdanen berbat haldeyim, bu da doðru...

Valla bilmiyorum, siz karar verin. En azýndan markanýn, hayatýn anlamý olmadýðýný öðretebilirsiniz belki çocuðunuza/yeðeninize/kardeþinize.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýçten teþekkür
Gönderen: CEREN TDD / , Türkiye
3 Þubat 2010
Satýlýk bir yüzyýlýz, Esra Haným. Bunu siz de fark ettiðiniz ve çoðunun aksine tereddütsüz bir anlatým ve üslup ile yansýttýðýnýz için içten teþekkür ediyorum. - Ceren Burcak Dag

:: yazmak
Gönderen: osman tatlý / , Türkiye
17 Ocak 2010
mrb, sinema üzerine þuan bir site çalýþmamýz mevcuttur. sinema sitemizde film eleþtirisi yapacak köþe yazarý arkadaþlar arýyoruz. düzenli ve istikrarlý bir film eleþtirisi yapacaðýnýzý düþünüyorsanýz katýlýmlarýnýzý bekliyoruz. sitemizde sadece sinema eleþtirine özgün yazýlar yer alacaktýr. güncel bilgi ve haberler yer almayacaktýr. sadece sinema üzerine makaleler, araþtýrmalar ve eleþtiri olacaktýr. iletiþim: msn : suskunsinemayazilari@hotmail.com

:: Size katýlýyorum...
Gönderen: Demet Yetiþ / Eskiþehir/Türkiye
30 Nisan 2007
Merhaba Esra Haným,reklamcýlýk ve halkla iliþkiler bölümünden mezun olmak üzere olan bir öðrenci olarak endiþelerinize katýldýðýmý belirmek istedim.Ben ne yapýyorum diye soruyorum artýk kendime ve bu soruyu sormak öyle önemli ki...Sizin gibi duyarlý insanlarýn olduðunu bilmek umut verici.Bence bir insan bu çeliþkilere raðmen ayný iþi yapmayý sürdürmemeli,siz inanmadýðýnýz bir þey hakkýnda baþkasýný nasýl inandýrabilirsiniz?Bu çeliþkiler beni öylesine umutsuz bir duruma soktu ki artýk bu iþi asla yapamayacaðým konusunda hiç þüphem kalmadý.Ama bu bölümde okumasaydým bunlarýn farkýna varamayacaktým;görüþ açýmý geniþlettikleri ve yaþamýn farkýna varmamý saðladýklarý için hocalarýma teþekkür ediyorum...Bir yandan da þöyle düþünüyorum:Her mesleðin etik ilkeleri vardýr,bu ilkeler içinde kalýnabilse bu þikayetler bu kadar olmayacak belki.Hoþçakalýn

:: demek ki..
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/
25 Ocak 2005
sevgili kuzen.. bizim sülalede sadece iki kiþinin kendini kýmýl zararlýsý gibi hissetmesi boþuna deðilmiþ.. of ya:)

:: Teþekkürler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
31 Aralýk 2004
Sevgili Esra Baykal; Yazýnýzý okuyunca; aldýðým ürünleri ve bunlarýn hangilerinin hangi marka olduðunu düþündüm.....Çocuklarý, gençleri ve onlarýn marka tutkularýný düþündüm......Ve biz, reklâmlarýn, reklâmcýlarýn piyonu olmuþuz diye iç geçirdim.Kýzmayýn!Buna sebep biraz da sizsiniz, yukarýdaki yazýnýzla.........Daha önce de söyledim, sohbet tarzýndaki anlatýmýnýzý seviyorum.........Sevgiyle kalýn........Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.