..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Mehmet Akif'in Osmanlý'ya Bakýþý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bundan yedi yüz yýl evvel,Söðüt’te temelleri atýlan Osmanlý Devleti,altý asýr gibi uzun bir zaman üç kýtaya hakim olmuþ;onlarca deðiþik ýrký bünyesinde sükûnetle barýndýrmýþtýr.Fakat son dönemlerde zayýflama emareleri göstererek çöküþe geçmiþtir.


:BAHD:
Bundan yedi yüz yýl evvel,Söðüt’te temelleri atýlan Osmanlý Devleti,altý asýr gibi uzun bir zaman üç kýtaya hakim olmuþ;onlarca deðiþik ýrký bünyesinde sükûnetle barýndýrmýþtýr.Fakat son dönemlerde zayýflama emareleri göstererek çöküþe geçmiþtir.Bunun sebepleri pek çoktur.Bunlarýn baþýnda oterite boþluðu gelmektedir.Çöküþ dönemi padiþahlarý,devleti iyi idare edememiþtir.Dinî deðerler lâfta kalmýþtýr. Çaða ayak uydurulamamýþtýr.Batý’nýn ilim ve teknolojisine sýrt çevrilmiþtir.Batý’dan moda ve benzeri gibi bize uymayan unsurlar alýnmýþtýr.Millet aç ve susuz iken bir kýsým gürûh Paris’te çýkan yeni modayý ertesi gün Ýstanbul’a getirtmiþtir.Dinî ahkâm rafa kaldýrýlmýþtýr.
     Batý’nýn körüklemesiyle ve özellikle Fransýz Ýhtilâli’yle,milliyetçilik akýmlarý baþ göstermiþtir.Huzur ve sükûnet içerisinde yaþayan deðiþik milliyetlere mensup topluluklar,Osmanlý Devleti’ne bayrak açmýþlardý.Baðýmsýz devlet kurma hayali içerisinde,hakikatleri görmekten acizdiler.Çünkü Batýlý devletler,fitne ve fesat mekanizmasýný iþletiyorlardý.Gün geçmiyordu ki ayaklanma olmasýn.Arnavutluk ve Kosova ayrýlanlar kervanýna katýlmýþ.Akif bu durumu bir yangýna benzeterek þöyle diyor:     
      “Üç beyinsiz kafanýn derdine,üç milyon halk,
      Bak nasýl doðranýyor?Kalk,baba,kabrinden kalk!
      Diriler koþmadý imdadýna,sen bari yetiþ…
      Arnavutluk yanýyor!...Hem bu sefer pek müthiþ!
      Tek kývýlcým kabarýp öyle cehennem kustu:
      Ki hemen kol kol olup sardý bütün bir yurdu.
      O ne yangýn ki:Ocak kalmadý söndürmediði!     
      O ne tufan ki: Yakýp yýktý bütün vadiyi!”
     Mehmet Akif,Batý’yý da Doðu’yu da görmüþ bir insandýr.Batý, ilme ve âlime kýymet verdiði için,meselelerini büyük ölçüde halletmiþtir.Batý,uyuyan bir devdir adeta.Bir taraftan teknolojik altyapýsýný hazýrlarken,bir yandan da Osmanlý’nýn çöküþünü hýzlandýrmak için çýrpýnýp durmaktadýr.Fakat tepedekiler bu gizli ve sinsi oyunun farkýnda deðillerdir.Belki haberdardýr ama bunu þimdilik bir tehdit olarak görmemektedirler.Fakat zamanla bu gizli faaliyetler öyle bir noktaya geldi ki,devlet önce sarsýldý,sonra yýkýlýverdi.O zamanlar Osmanlý Devleti,Ýslâmiyetin müdafacýsý ve de hâmisi idi.Þark devletlerine aðabeylik yapýyordu ayný zamanda.Lâkin doðulular özellikle Osmanlý’nýn son zamanlarýnda iyice uyuþuk bir hâl almýþlardý.Bilime sýrt çevirmiþlerdi.Gündelik iþlerle zaman öldürüyorlardý.Yöneticiler halktan kopuk bir vaziyette yaþýyorlardý.Halký birbirine baðlayan manevî deðerler bir kenara itilmiþti.Hiç kimse müslümanlarýn derdini kendine dert edinmiyordu.Herkes,baþýnýn dikine gidiyordu.Dilerseniz halkýn bu sefil manzarasýný bir de Aktif’ten dinleyelim:
      “Ne gördün,Þark’ý çok gezdin,diyorlar.Gördüðüm:Yer yer,
      Harap iller;serilmiþ hanümanlar;baþsýz ümmetler;
      Yýkýlmýþ köprüler;çökmüþ kanallar;yolcusuz yollar;
      Buruþmuþ cehreler;tersiz alýnlar;iþlemez kollar;
      Bükülmüþ beller;incelmiþ boyunlar,kaynamaz kanlar;
      Düþünmez baþlar;aldýrmaz yürekler;baslý vicdanlar;
      Cemaatsiz imamlar;kirli yüzler;secdesiz baþlar;
      Gaza namýyla dindaþ öldüren bîçâre dindaþlar
      Geçerken,aðladým geçtim;dururken,aðladým durdum;
      Duyan yok,ses veren yok,bin periþan yurda baþvurdum.”
     Böyle acý bir görünümü olan memleketin ayakta durmasý mümkün müdür?Yine de sultan Abdülhamit Han,böyle bir devleti otuz üç sene ayakta tutabilme baþarýsý göstermiþtir.Bugünkü genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlý’nýn hatalarýndan ders almasý gerekir.Çünkü tarihin tekerrür etmemesini istiyorsak yaþanan hadiselerden ibret almalýyýz.

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.