..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdası insanın başkalarına duyduğu sevgidir; güç sevdası insanın kendine duyduğu sevgidir. -Hazlitt
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Eğitim > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geleceğe Yatırım  
M.NİHAT MALKOÇ
Belli bir konuda,bir bilgi ve bilim dalında yetiştirme ve geliştirme işine “eğitim” diyoruz.Eğitim,çocukların ve gençlerin cemiyet içerisinde yerlerini almaları için mutlak gereklidir.


:BGHH:
Belli bir konuda,bir bilgi ve bilim dalında yetiştirme ve geliştirme işine “eğitim” diyoruz.Eğitim,çocukların ve gençlerin cemiyet içerisinde yerlerini almaları için mutlak gereklidir.Lüzumlu bilgi,beceri ve anlayıştan mahrum insanların,toplumla uyum içerisinde yaşaması mümkün değildir.Eğitim,bir çeşit davranış değişikliğidir.Eğitimin konusu insan olduğu için bu hususta titiz davranmak gerekir.Eğitimin önemi hususunda eski bir Çin ozanı şu dizeleri söylemiştir:
     “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek
      Ağaç dik on yıl sonrası ise tasarladığın
      Ama yüzyıl sonrası ise düşündüğün,halkı eğit.
      Bir kez ürün verir ekersen tohum,
      Bir kez ağaç dikersen on kez ürün verir.
      Yüz kez olur bu ürün eğitirsen halkı.
      Balık verirsen bir kez doyurursun halkı
      Öğretirsen balık tutmasını hep doyar karnı.”
     Eski Çin ozanlarından Kuan-Tzu’nun bu dizeleri eğitimin ne büyük bir misyonu olduğunu açıkça ifade ediyor.Kültürel değerlerimizin benimsenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması eğitim faaliyetiyle mümkündür.Kişinin cemiyetle yekvücüt olması için,iyi bir eğitimden geçmesi gerekir.Ferdin kendi kendine yetmesi ve hayatını idame ettirmesinde aldığı eğitimin katkısı gücümsenemez.Hayata hazırlanmamız ve bir şeyler üretmemiz için,bilgi altyapımızın sağlam olması gerekir.Kişinin iç dünyasındaki gizli kabiliyetler iyi bir eğitimle,üretime dönüşebilir.
     Eğitimciler,eğitimin gücü hususunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir.Bir kısmı,eğitimle davranışların müspet yolda değiştirilebileceğini,bir kısmı da eğitim çalışmalarıyla insanların değiştirilemeyeceğini iddia etmişlerdir.Aslında,alınan eğitimin içeriğine göre,kişinin davranışlarında olumlu veya olumsuz değişimler gözlenebilir.Herşey yapılan eğitimin gayesine bağlıdır.Bunun yanında şahsın evvelki yaşantısını da gözardı edemeyiz.Davranış değişiklerinin seyri,şahsın karakteri ve önceki hayatıyla yakından âlakalıdır.
     Okul, aslında toplumsal bir çevredir.Hayatın akışı sürüp gider bu ortamda.İyiler-kötüler,sorumlular-sorumsuzlar,problemliler-problemsizler hep bir arada bulunur.Kişi bunlardan bir gruba dahil olur.O grubun yaşantısını kendine daha yakın hisseder.Kendini bir tarafa kanalize eder.Bunda,alınan eğitimin rolü ve ailenin mevcut durumu,belirleyici faktördür.Hangisinin daha etken olduğu,biraz da kişinin iç dünyasıyla ilgilidir.
     Eğitim,nazarî olmaktan ziyade,pratiğe yönelik olmalıdır.Misal olarak söylemek gerekirse;bir kişiye,günlerce,balık tutmanın püf noktalarını anlatsanız da onu usta bir balıkçı olarak yetiştiremezsiniz.Sözkonusu şahıs sizinle birkaç kez balığa çıksa ve sizin öğrettiklerinizi,bilfiil tecrübe etse,hem daha çabuk öğrenir;hem de öğrettiklerinizi kolay unutmaz.Bugün Avrupa ülkeleri bunu yapıyor.Beyinlerini teorik bilgilerle tıka basa doldurmuyorlar.Kitaplardaki yazıları olduğu gibi hafızaya aktarmak bize fazla bir şey kazandırmaz.Hem günümüzde bilgiye ulaşmak ve bilgiyi taşımak çok kolaylaştı.Modern bilgisayarlar ve iletişim harikası internet gibi vasıtalar bilgiye ulaşmayı sıradanlaştırdı.Günümüzde mühim olan,teorik bilgileri pratikte kullanmak ve hayata geçirmektir.Bunu başarabilenler,diğerlerine göre bir adım öne geçiyorlar.
     Artık ezberciliği bir kenara itmek lâzımdır.Çünkü bu sistem yirmi birinci yüzyıla girdiğimiz bu günlerde demode oldu.Beki geçmişte geçerli bir sistemdi:ama günümüzde ihtiyaçlara cevap vermekten çok uzaktır.Yarınlarımızın teminatı olan genç beyinleri,bilgi hamalı olmaktan kurtarmalıyız.Unutulmamalıdır ki dünyada yapılan harcamaların en kârlısı eğitime yapılan yatırımdır.Eğitime yapılan yatırım,geleceğe yatırımdır.

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eğitim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser
Öğretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Öğretmenlik Andı'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardından…
Şâirlerin Gözüyle Öğretmen

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eğitimci - Yazar M. Nihat Malkoç'la Eğitim Üzerine Röportaj
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İmtihanındır Ey İnsan! [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.