..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > ESRA BAYKAL




2 Þubat 2002
Red Kid  
ESRA BAYKAL
Red Kid'e Özgürlük!


:EFBA:
Ben aslýnda çocukluðumdan beri Red Kid ‘ e aþýðým. Þu sýralar yine bir iki televizyon kanalýnda beþ dakika arayla gösterilen çizgi film var ya. Hani her bölümün sonunda , yeniden yolculuklara çýkan, insanlara yardým eden ve asla karþýlýk beklemeyen o kovboya...

Sarý gömleði , dar lacivert jeani , siyah yeleði ve sarý yeleli atýyla dolaþan kovboya. Her zaman aslýnda onun neden hep yalnýz olduðunu ve bir türlü neden evine gidemediðini düþünür dururdum. O siyah saçlarý rüzgarda dans ederken , ve o kadar yakýþýklýyken neden yalnýzdý Red Kid ? Dublaj Türkçesi ile “ evvett” derken vuruldum belki de ben Red Kid’ e. Veya kýzýlderililerle anlaþma imzalamak için atýna atlayýp , saçlarýný rüzgarda dans ettirirken ve evinden uzaktayken.

Neden Red Ki hep yalnýz? Ve neden evine bir türlü gidemiyor? Red Kid ‘in neden bir sevgilisi yok ? Yoksa Red , evlendiði cadaloz kadýndan kurtulmak için mi kendini halka adadý? Red Kid neden o her bölümde karþýsýna çýkan balon etekli, sarýþýn veya esmer binbir çeþit kadýndan birisine bile vurulmadý ? Ben ilkokuldan beri her yayýmlandýðýnda hala ekranýn karþýsýnda iç çekerek onu izlerken , o neden hala yalnýz ki ?

Kendimi bir kaðýda boyasam da, altýma bir jean çekip , bir çift kovboy çizmesi giyip , saçlarýma da bir kovboy þapkasý geçirsem , sonra Red ‘in yanýna koysam resmi sever mi beni? Vazgeçer mi maceradan, yoksa beni de yanýna alýr mý, birlikte gezer miyiz vahþi batýyý? Dere kenarlarýnda kafamýzý dereye sokup serinlesek , konserve fasülyelerimizi yaktýðýmýz ateþte ýsýtýp yesek, ben Düldül’ ü týmarlarken Red de bana kahve piþirse...Yýldýzlarýn altýnda yarýn acaba hangi kötü adamla savaþacaðýmýzý düþünsek...Ve ben ýlýk batý rüzgarý yüzümü okþarken, Red ‘in kollarýnda uykuya dalsam...

Red Kid neden yalnýz ki , adýnýn türkçesi kýrmýzý çocuk olmasýna raðmen Red neden esmer ki? ( Bir adý da Lucky Luke dur ki bunla da ilgisi yok gördüðünüz gibi çocuðun baþý dertten kurtulmuyor ) Þarkýnýn sözleri neden ben yalnýz ve evinden uzak bir kovboyum ki ? Belki de Red evinde kahvesini içmek ve inekleriyle hayvancýlýk yapmak isteyen sýradan bir batýlý...Ne halt etmeye adamýn adýna tezat bir görünüþ ve hatta hayat çiziyorlar ki ...Yoksa Red eþcinsel mi? O daracýk kotlar falan ...Kýzlara hiç yüz vermemesi...Zaten en mükemmel erkeklerin daima erkek arkadaþlarý olmuþtur...Yoksa ...Hayýr , hayýr buna dayanamam ...Hayallerimin kahramaný eþcinsel olamaz...Peki , ben yine de Red ‘ in yaptýðý yanlýþ bir evlilikten sonra evinden uzaklaþmýþ olduðuna inanmaya devam edeyim. Belki de karýsý boþanmayý red etmiþtir. Tazminatý yüksek tutmuþtur belki de...Eh Red ‘de nerden baksan sevabýna iþler yapan bir adam, her ne kadar belediye baþkanlarý ile arasý iyi de olsa , iþ baþka özel hayat baþka...Ýmajýný zedelememek için bu konulara girmiyordur belki de onlarla...

Bak yazarken bile üzüldüm þimdi Red ‘in haline..Sen bunca iyilik yap, tüm vahþi batýyý adam etmeye uðraþ ama elin kýzýyla baþa çýkama. Hayýr , o siyah gözleri uðruna bile bu adama katlanýlýr yani , neyini beðenmemiþte hasbam kalkýp çocuða hayatý zindan etmiþ !? Vurmuþ o garibimde kendini yollara...Hayýr dikkat ediyorum her bölümde daha da zayýflýyor , bir mesaj bu aslýnda çizere ama çizer kendi derdinde...” Adam “ demek istiyor belki de ; “ Bak helak olduk yollarda biz de bir ev yemeði yiyelim , bir banyo yapalým , ne biliyim bir akþam bir kadýnla yanyana uyuyalým , her yanýmýz tutuldu samanlýkta yatmaktan, zayýfladýk , kemiklerimiz sayýlýyor “. Ama Morris, ( Red Kid ‘i çizen arkadaþ ) adama bir rahat banyo bile yaptýrmýyor. Geçen bölüm en basit örneðidir bunun ; yavrum Red ‘im tam aðýr aðýr soyundu , o daracýk jeani çýkardý , gömleðini kayalarýn üstüne koydu Ah ! dedim tamam budur, yýllar sonra sevdiðim adamýn vücudunu göreceðim , insafsýz Morris yine ordan bir yerden iki kýzýlderili çizdi içine etti bizim fantazinin...

Morris'i tanýyan varsa Arkadaþlar , bakýn sevabýna bir haber iletin , yazýktýr günahtýr deyin , adam heder oldu, bir bölüm de kýzýlderililer efendice otursunlar çadýrlarýnda çeksinler afyonu, (barýþ çubuðunu ne sanýyordunuz ki siz ? ) esrarý , dalsýnlar sanal alemlere , ne biliyim Daltonlar kaçamayýversin hapishaneden bir bölüm de. Uzun John geçen bölümlerden birinde girdiði komilik iþinde devam etsin , demiryollarýna da yeni bir gözetmen bulsunlar...Ama rahat býraksýnlar artýk Red ‘i...Adam gününü bilsin azýcýk, gençliði heder oldu at üstünde...Ata da ayrýca yazýk , ona bu yazýda girmeyeceðim ...Hayýr bu çizgi roman aleminde kahraman mý kalmadý caným , örümcek adamýn bile an geldiðinde normal bir hayatý var, bir sevgilisi var, Conan her bölümde birini götürüyor...Nedir kardeþim bu kadar bir adama yüklenmek?! O ‘da nerden baksan erkektir yani , O’ nun da bir tabak sýcak çorba , bir aile özlemi vardýr. Kumral , kývýrcýk saçlý ( yani ben ) bir sevgili çeker belki caný...Adamýn baðýrsaklarý düðümlendi fasülye yemekten...

Ben burdan bizzat þikayetimi dile getirmek istiyorum.

“ RED KÝD ‘E ÖZGÜRLÜK , BÝR BÖLÜMCÜK GÖREVSÝZ GEÇECEK BÝR HÝKAYE ÝSTÝYORUMMMMMMM ! “

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ben de Red Kid'e aþýk oldum:) þimdi ne olacak?
Gönderen: gülgün / Ýstanbul/Türkiye
16 Aðustos 2006
Bu yazýnýzý Red Kid'e okutmamak için elimden geleni yapacaðýmý bilmelsiniz... Onun bilmediðim, düþünmedim yönlerini öðrendim... Aþýðým þimdi Red'e Üzgünüm O'nu bana kaptýrdýnýz... Ulu orta anlatýrsanýz olacaðý buydu... Morris bir hafta dinlenmesine izin verdi Red'imin... Sevgiler (Gülgün)

:: merhaba esra hnm
Gönderen: esra baykal / Bursa/Türkiye
28 Aðustos 2005
BAÞTAN SÖYLEYEYÝM RED KÝT'Ý HÝÇ BU AÇIDAN DÜÞÜNMEMÝÞTÝM.BÝLÝYORMUSUNUZ BENÝM ADIMDA ESRA BAYKAL YANÝ ADAÞIZ.SÝTEDE ADINIZI GÖRÜNCE ÞAÞIRDIM.EGER BANA CEVAP YAZARSANIZ ÇOK ÇOK SEVÝNÝRÝM.AYRICA YAZINIZ ÝYÝ BÝR DENEME OLMUÞ.

:: merhaba esra hnm
Gönderen: esra baykal / Bursa/Türkiye
28 Aðustos 2005
baþtan söyleyeyim redkit'i hiç böyle düþünmemiþtim.içler açýsýymýþ hali.size biþey söylemek istiyorum benim adýmda esra baykal sayfata isminizi görünce þaþýrdým.bana cevap yazarsanýz sevinirim.

:: -
Gönderen: orkun atila / Ýstanbul/Türkiye
2 Aralýk 2004
Ýyi Günler Esra Haným, Tüm gülmece serisinde en özgün çalýþma için teþekkür ederim. "Komik" ilke "mizah" arasýnda fark sanýrým sizin yazýnýzda daha belirgin... Saygýlarýmla, torkunc PS: (teknik bir eleþtiri) "çocuk" anlamýna gelen kelime "Kid", "Kit" deðil.

:: :)
Gönderen: Hamit Karan / Ankara
17 Kasým 2003
Esra yazýna çok güldüm.Bu sitede bir seni bir de Binnur Edisaný tek geçerim.Kaç kiþiyi bu sitede sizleri takip etsinler diye haberlendirdim.Ýzedebiyatý kaç arkadaþýmýn daha þirketine ana sayfa yaptým bir bilseniz.Ýkinizin arkadaþ olduðunu anladým ki, iþte o zaman aldýðým keyfi görmeliydiniz. Baþarýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.