Ne Biliyoruz?

Ne bildiğimiz , ne bilmediğimiz hakkında pek çok söz söylendi. "Düşünüyorum , öyleyse varım" dendi. Acaba bu varlığı kanıtlamaya yettimi ? İşte bunları sorguluyorum...

yazı resim

Sokrates , dünyaca ünlü ve belkide "filozofluk" namını dünyaya tanıtan , düşünceme göre en önemli düşünürlerdendir. Pek çok ulustan öğrenciye sahipti. Comenius , bunların içinde benim en saygı duyduğumdur.

Eğitimimiz ailede başlar. Bize ahlaklı davranmasını , insan olmayı öğreten ailemiz , ahlaki eğitimimizin yarısını tamamlamışken okula gitme vaktimiz gelir. Okul bizim bu ahlaki eğitimimizin geri kalanını tamamlayacak , bunları akademik bilgilerle birleştirir ve bizi hayata hazırlar. Okul , aslında küçük bir hayattır. Okul dünyası gerçek dünyaya benzer.

Okul bizim ahlaki eğitimimizi tamamladıktan sonra , akademisyenliğe başlarız. Matematik , pozitif bilimler ve sosyal bilimler konusunda eğitim alırız.

Matematik ne kadar gerçek ? Matematik olasılık konusu içerisinde bize kendi dilinde imkansız hiçbir şeydir diyor. Matematik biliminin olasılık konusunda imkansız olay boş küme demektir. Yani yoktur. İmkansızı kabul etmediğimiz bir dünyada , potansiyel enerji formülüne m.g.h diyoruz. Bundan ne kadar eminiz ? M.G.H formülünün potansiyel enerjiyi verdiğini ne kadar biliyoruz ? 1+1'in 2 ettiğinden ne kadar eminiz ? Pozitif bilimlerin bahsettiği kanunların ve formüllerin gerçekliğinden ne kadar eminiz ? Herkes kendine göre bazı kanıtlar sunuyor... "Düşünüyorum , öyleyse varım..." Peki düşündüğümüzden ne kadar eminiz ? Yani beynimizin , düşüncelerimizin gerçek olduğundan ne kadar eminiz ? Dünyayı bilimlerle keşfediyoruz. Tek tek arşınlıyoruz. Fakat farkında olmadığımız , keşfetmediğimiz gerçek ve içimizdeki boşluğu doldurmak için bir çalışma yapmıyoruz. Biz varolduğumuzu kanıtlamak için ne yapıyoruz ? Var olduğumuzu düşünüyoruz. Yaşadığımızı , hayatın bu olduğunu düşünüyoruz. Bundan ne kadar eminiz ? Gerçek olan biz miyiz ? Belki de var olan sadece benim ? Belkide diğerleri sadece robotlar ? Belkide diğerleri sadece benim beynimde... Diğer insanlar diğer varlıklar hepsi belkide sadece benim hayalim ? Siz belkide yoksunuz ? Şu an bu yazıyı okuduğunuzu belkide aslında hayal ediyorum ? Bunların tersini bana nasıl kanıtlayabilirsiniz ki ? Kendime şu an bu yazıyı yazdığım ve bu yaşadıklarımın hepsinin bir rüya olmadığını , beş dakika sonra bir tren istasyonunda otuz yaşımdayken bir bankta uyanmıyacağımı nasıl kanıtlayabilirim ? Yada kanıtlayabilir miyim ?

İşte bütün bunları kanıtlayamıyorum. Sokrates'in söylediği bir sözü , bu yüzden çok seviyorum ; "Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir."

TÜRKMEN

Başa Dön