..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Mehmet Atýlgan




28 Temmuz 2005
Yazlýk Yüreðim  
Mehmet Atýlgan
Bu ne alýnganlýk, bu ne asabiyet... Yýllarýn dostluðu, küçük tartýþmalarla mý bitmeli?


:BGGD:

Bahar gelince otomobillerde kýþlýk termostatlar çýkarýlýr, yazlýklar takýlýr ya…
Baharla birlikte bað evine taþýnýlýr ya…
Sahil kentlerindeki, tatil beldelerindeki yazlýk evlere gidilir ya…
Kýþlýk paltolar, mantolar, kazaklar, hýrkalar kaldýrýlýr, kýsa kollu yazlýk giyecekler çýkartýlýr ya…
Sadece buna benzer fizikî deðiþiklikleri deðil; çoðumuz yazýn gelmesiyle birlikte, yüreðimizi, duygularýmýzý, hayata bakýþ açýmýzý ve hatta beynimizi de deðiþtirip, yazlýklarýmýzý kullanmaya baþlýyoruz.
Ben de bu deðiþiklikleri uygulayanlardan biriyim.
Hava çok sýcak bugünlerde çooook.
Yaktý, kavurdu, bunalttý.
Yazlýk duygular gibi, yazlýk beyinler gibi, tüm yazlýk organlarýmýz daha bir hareketlendi. Herkes gibi benim yazlýk yüreðim de, mevsime uygun çarpmaya baþladý.
En çok cinnet olaylarý neden bu aylarda olur?
Stres, bu mevsimde neden doruða çýkar?
Hoþgörü, neden bu dönemlerde hep tatile çýkar?
Sevgi, birdenbire kalýcýlýktan çýkýp da yaz aþkýna dönüþür?
Ýþte yazlýk yüreðimin çarpma katsayýsý yükseldikçe, tüm bu sorularýn yanýtlarýný daha iyi anlayabiliyorum.
Kýþlýk yüreðimizle, daha sakin, daha hoþgörülü yaklaþtýðýmýz olaylara, yazlýk kalbimizle daha sert tepki veriyoruz. Alýnganlýklar, doruða çýkýyor.
Uzun yýllarýn dostluklarýný, yazlýk duygularla, küçük tartýþmalar sonucu silip atabiliyoruz.
Sonu nereye varacaðý bilinmeyen bir girdap içine kolayca girip, baþkalarýný da bu kaos içine sürükleyip, anlamsýz bir ortamda kýrýp-dökebiliyoruz.
Yazlýk beyin de öyle. Pek de aðýr çalýþtýðý söylenemez ama, beyni sarmalayan yumak aðlarýnda bazý lifler daha hassas, kimileri de aðýr çalýþýyor. Yazlýk yürek, beyne kaný tam ritimle pompalamak istemediðinden midir nedir; beyin, mensubu olduðu vücudun içinde bulunduðu topluma uyumunu gözardý ediyor çoðunlukla.
Yazlýk beyinle, yazlýk duygularla, yazlýk yürekle; herkesin dilinde bir gitmek arzusu, yeni bir ortamda baþka bir hayat kurma sevdasý. Beklenen deðiþim insandan baþlamazsa eðer, gideceðin yere kendini götürdükten sonra ne deðiþir ki? Gittiðin yere barýþý, huzuru, eþitliði, paylaþýmý, emeði taþýmadýktan sonra, evinden, iþyerinden, çevrenden, dernekten, cemiyetten hatta þehrinden ayrýlsan ne deðiþir ki? Hem, tüm ayrýlýklarda hüzün vardýr, mutlak bir acý yaþanýr ayrýlýþlarda…
Çoðumuz bu yapýyla kýrýcý da oluyoruz. Sonra da; Cacabey Camii’nin önünden her geçiþimizde, az ya da çok tanýdýðýmýz mevtanýn yattýðý tabuta bakýp, “hiç yüzünden birkaç gün önce kalbimi kýrmýþtý” veya “hiç deðmez bir tartýþma sonucu, rahmetliyle küsmüþtük” diye, 3 günlük ömrün piþmanlýðýný duyuyoruz.
Velhasýl, bu mevsimlerde bulunduðumuz ortamlarda tartýþmalar, huzursuzluklar, kýrgýnlýklar, sertlikler alabildiðine artýyor. Bunlarý kontrol etmek yerine; insanlarla geçmiþimizi, paylaþtýklarýmýzý, iyi ve kötü mazimizi bir anda unutup, “iþ olacaðýna varýr” ya da “Madem öyle, iþte böyle. Ben bunlarýn hesabýný sorarým” gibi, her þeyi bir anda silip atan, ani kararlarla ne kadar sýrrýmýz, gizlimiz, saklýmýz varsa ortaya döküyoruz. Kýzdýðýmýz kiþileri dünyanýn en kötü insanýymýþ gibi kabul edip, sadece olumsuzluklarýný görüp, olumlu ve iyi niyetli yanlarýný görmezlikten gelerek, kendimizi de inandýrýyoruz bu haksýzlýða.
Zaman, zemin ve þartlarýn deðiþip, bugün söylediklerimizden piþman olabileceðimizi unutuyoruz. Ýleride koþullara göre belli paylaþýmlarda bulunabileceðimiz kiþilere, zaman içerisinde karþýlaþtýðýmýzda utanacaðýmýz sözleri sarfetmekte sakýnca görmüyoruz.
Sorunlar; çözülmek içindir. Çözüm yollarý bulmak yerine; yazlýk yüreðimizle sorunlarý büyüttükçe, iliþkileri çýkmaza sürükledikçe; puslu havayý fýrsat bilen leþ kargalarý, çakallar üþüþür, bizim av olarak gördüklerimiz de, biz de, o çakallarýn avý oluruz.
Kýzgýnlýkla, kýrýp-dökmek, her þeyi bir anda berbat etmek, çekip gitmek, yýllarýn birikimini bir anda silip atmak, “Ýþ olacaðýna varýr” demek, telafisi imkansýz yaralar açabilir. Bu mevsimde on düþünüp, bir konuþmak; 100 düþünüp, bir karar vermek lâzým.
Beni daha fazla yanýltmaya hakkýn yok yazlýk yüreðim… Bana bu kadar yanlýþ yaptýrmana izin vermeyeceðim yazlýk beynim.
Çünkü ben, yüreðime de hükmederim, beynime de…
Havalar çok sýcak çooook…
Yaktý, kavurdu, bunalttý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýn Acýmasýzlýðý
Dost Deðil Bu Amerika!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mönüsüz Aþk [Þiir]
Beceremedim Ýþte [Þiir]
Ptt Ne Ýþ Yapar? [Öykü]
Abdallar ve Kýrþehir'e Üniversite [Öykü]
Kendini "Ti"ye Almak Erdemdir [Öykü]
Yaþanmýþ Kýrþehir Esprileri [Öykü]
Bu Ne Türkü Âh!.. [Öykü]
Raký Ucuz Olsa Da, Çoluk - Çocuða da Ýçirsek!.. [Öykü]
Bu Senenin Modasý Sizce Ne? [Öykü]
Zevkler ve Renkler Tartýþýlmaz mý? [Öykü]


Mehmet Atýlgan kimdir?

20 yýldýr yazýyorum. Daha çok güncel olaylarý, sorunlarý, çeliþkileri makale olarak yazmaya çalýþýyorum. Takýntýlar, çeliþkiler, aksaklýklar, aykýrýlýklar dikkatimi çeker. Þirin Kýrþehir; Kaman ve Ceviz:; Çukurova'dan Kaman'a Dadaloðlu adlarýnda 3 kitabým yayýnlandý.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Gorki, Aziz Nesin, Zülfü Livaneli, Uður Mumcu, Üstün Dökmen gibi yazarlarla; Hasan Pulur, Selahattin Duman, Deniz Som, Melih Aþýk gibi gazetecileri beðeniyle okurum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Atýlgan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.