..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Hidayet Ersin




24 Aðustos 2005
Yeni Bir Anayasa!  
Rotasýzlýk Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderi olmamalýdýr.

Hidayet Ersin


21. yüzyýlda biz hala “baþý açýk- baþý kapalý”, “parti içi demokrasisi olmayan çok partili sistem”, “etnik milliyetçilik”, “bürokrasi, siyaset, burjuvazi elitizmi”, “verimlilik devletçilik” ̶


:BCGA:

Türkiye yeni bir anayasaya þiddetle ihtiyaç duymaktadýr. Çok sýký bir þekilde tartýþýlmýþ, toplum tarafýndan benimsenmiþ bir anayasaya. Devleti, vatandaþý, devlet ve vatandaþ arasýndaki iliþkileri, yasama, yürütme, yargý ve özgürlükleri yeniden, samimiyetle ve adaletle ele alacak bir anayasaya.
21. yüzyýlda biz hala “baþý açýk- baþý kapalý”, “parti içi demokrasisi olmayan çok partili sistem”, “etnik milliyetçilik”, “bürokrasi, siyaset, burjuvazi elitizmi”, “verimlilik devletçilik” “özerk üniversite”, “özelleþtirme”, “imam-hatip”, “kadýnlara dönük ayrýmcýlýk” vb konularý “tartýþmakla” kalmamalýyýz. Daha doðrusu kalamayýz.
Altmýþ yýllýk çok partili demokrasi tecrübemiz, askeri darbelerimiz, terör yýllarýmýz, koalisyonlarýmýz, enflasyonlarýmýz, baþarýlarýmýz, geliþmelerimiz, ilerlemelerimizle biz yeni bir anayasa yapacak olgunluða ulaþtýk.
Elbette bu anayasa yapýmý çok sancýlý, tartýþmalý ve iniþli çýkýþlý olacaktýr. Ama baþka bir çaremiz kalmamýþtýr. Ülkemiz ana rotasýný belirlemelidir. Çünkü aklý baþýnda herkes için bu ülkedeki temel sorun býrakýn “ana rotayý” “tali rotalarýn bile” çizilememiþ olmasýdýr.
Mustafa Kemal ve arkadaþlarýnýn “kurtuluþ reçetesi” ve “ulaþýlacak hedefleri” belirlemeleri bu ülke için bulunmaz bir nimettir ve bu ülkeyi birçok beladan kurtarmýþtýr. Ancak bir ülke “belalardan kurtularak” yaþamaya devam edemez. Ülkelerin “rotalara” ihtiyacý vardýr! Öncelikle “ana rotaya” yani “anayasaya”!
Bu anayasa bu ülkede yaþayan vatandaþlarýn samimiyetle sahip çýkacaklarý bir anayasa olmalýdýr. Bu ancak tartýþmaya açýlarak mümkündür. Toplumun tüm kesimleri bu tartýþmaya davet edilmelidir. Katýlmalarý saðlanmalýdýr. Bu süreçte tam anlamýyla ve katýksýz bir özgürlük ortamý saðlanmalýdýr. Ýnsanlar beyan edecekleri fikirlerden dolayý asla yargýlanmamalýdýr. Kast ettiðim elbette þiddeti öven ve þiddete yol gösteren fikirler deðil!
Ortaya çýkan fikir ve yaklaþýmlardan bir uzman kurul bir ön anayasa metni çýkarmalýdýr. Bu daha çok bir öneriler metni gibi düþünülmelidir. Ve bu metin çok uzun olmamalýdýr. Elli ya da altmýþ madde kadar.
Her maddenin tek tek oylanacaðý bir referandum yapýlmalýdýr. Bu referandum sonucu ortaya çýkan elenmiþ metin uzman kurul tarafýndan bir kez daha elden ve gözden geçirilmelidir. Yüzde yetmiþ beþin üzerinde kabul gören maddeler haricindeki maddeler için yani tartýþmalý maddelere uygulanacak yeni bir referandum sürecine girilmelidir.
Bu maddelerden yüzde elliyi geçemeyen maddeler metin dýþýna alýnarak kalanlar yeniden yazýlmalý ve tekrar referanduma gidilmelidir.
Yüzde altmýþýn üzerinde destek alan maddeler ile daha önce kabul edilmiþ maddelerden oluþan yeni anayasanýn rehberliðinde Türkiye’de “Yeni Bir Hayat” baþlamalýdýr.
Çok mu hayalî?
Peki, sizce ülkemizdeki asýl gerilimin kaynaðý nedir?
Hayalî mi?
Ne Kürt memnun, ne Türk memnun, ne sivil memnun, ne asker memnun, ne iþçi memnun, ne iþveren, ne köylü memnun ne doktor memnun…
Evet, memnun olan birileri var; Türkiye’nin egemenleri.
Ancak Türkiye’nin egemenleri de artýk býçaðýn kemiðe dayandýðýnýn farkýnda. Bu ortaoyunu daha fazla sürdürülemez. Bu egemenlik bence tamamen yürürlükteki anayasaya ruh veren “rotasýzlýk” siyasetine baðlýdýr. Rotasýzlýk Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderi olmamalýdýr. Türkiye Cumhuriyeti kendi kaderini kendi tayin etmiþ onurlu bir ülkedir. Bu onuru devam ettirmek için acilen yeni bir anayasaya ihtiyacýmýz vardýr. Ülke ve cumhuriyetin vatandaþlarý buna muktedirdir.
Muhtaç olduðumuz her þeye sahibiz!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çoðunluk
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
30 Aðustos 2005
Artýk nasýl bir anayasa gelir önümüze doðrusu tahmin etmek istemiyorum Üsküdar çok gerilerde kaldý mevcut anayasa bile mumla aranabilir iþte kültür politikasý otuz yýlda hayat bulan AKM yýkýlacak yrine yenisi kurulacak kaç yýlda??? Tepebaþý Opera binasýný yakan zihniyet þimdi alenen yýkýyor... Çoðunluk nereye azýnlýk oraya formülü üzerine nereye gidileceði belli mi olur.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Yazýnýn Anatomisi
Az Geliþmiþ Aydýnlar!
Devletçi Kapitalist
Türkiye"nin Ateþle Ýmtihaný

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gazze Gazze Sürgün Yurdumsun
Demokrasi Güven Üstüne Kurulur
Sivil Toplumun Yükselemeyiþinin Önlenemezliði…
Yaser Arafat…ölüm Adildir…
Roþ ve Devletçi Kapitalizm
Zamanýn Ruhu Tarihin Akýþý
Esas Soruya Yanýt Yok!
Türkiye"nin Ateþle Ýmtihaný – Çözüm

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beni Bekleme Piyale [Þiir]
Sinoptik Þiir [Þiir]
Ben Senin Yerinde Olsam [Þiir]
Tuðla [Þiir]
Seneye Nisan"da [Þiir]
Ezrael [Þiir]
Yolculuk [Þiir]
Avrupa"ya Sorular [Þiir]
Son Sevdiðim [Þiir]
Çeliþki [Þiir]


Hidayet Ersin kimdir?

Ýçten,içsel,ivecen,ikirciksiz,cesur bir ýsrarkeþ

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Steinbeck, Attila Ýlhan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hidayet Ersin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.