..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > kuzey darýcý




2 Eylül 2005
Sana Bir Özür Borçluyum Ýstanbul  
kuzey darýcý
beþiktaþ gözün ya da kulaðýn sadece görevini yaptýðýný zannettiði o anlar... bir ses, görüntü, çaðrýþým. kimsenin adýný bile koyamadýðý, yalnýz hatýrlamýyoruz diyebildiði karanlýk zamanlara þimdi bu denizdeki dik simge, yeniden tanýklýk ettiriyor tarafsýz


:CABE:
Biz insanlar çabucak severiz þehrim ! sevilmediðimizi hissettiðimizde de, küçücük kalbimizde nükleer öfkeler biriktiririz. Oysa bakýyorum da sen kýzgýn deðilsin, kötü de deðilsin, tüm harabolmuþluðuna raðmen nefretimizden, kaypaklýðýmýzdan, yarým insanlýðýmýzýn kusmuklarýndan...

* iki dakika önce ( küçük bir kentte yürüyen iki canlý ) :
-konuþalým o zaman, yarým býrakmak senin için önemli deðilse, benim için de önemli deðil.
-niye sinirlisin o halde ?
-çünkü seninle sadece boþalabilmek için yatmýyoýrum ama sen yemek yemeyi yarýda býrakýr gibi...
-tamam kýzma gel.
-hayýr, giyinelim hadi.

* iki dakika sonra ( ayný kentin parkýnýn varoþa çýkan yolu )
avuçlarýma sanki buzdan bir karanlýk vermiþlerdi ve ben onu düþürmemeye çalýþýyordum.( demek gidecekti kendime itiraf edemediðim þeyleri sana itiraf ettikten sonra bile zehir püskürten, sokaklarýndan ihanet terleri akan o þehre beni deðiþecekti ) varoþa dalalý iki dakika olmuþtu, tehlikeli yerlere girmeyeyse bir dakika vardý, kimin umrunda beni çoðu tanýyordu zaten.Hep bir buhrandan sora kentli kaçýklar, aþksal mazeretlerini maðazalarýn ýþýklarýnda, züppe kalabalýðýn soyut umarsýzlýðýnda unutmaya çalýþýr. Oysa ben köyden gelmiþliðin de belki etkisiyle yüzüme vuran bu kayýp suratlar içinde arardým, kendiminkine benzer bir yalnýzlýðý.
oturdum çoðunlukla gece oturduðum yýkýk evin dibindeki serseriler taþýna :
-sarý naber bileeder, bu saatte bira takýlýyon ne iþ ?
-nebiliyim iþte caným sýkkýn biraz.
-söle bakam bi bira, hem dertleþiriz hem çekeriz.
-al þu karþýdan o zaman. Birayý aldý konuþtu bayaa hayattan, kadýnlardan ama ilginç olaný içinde ilginç biþey olmamasýydý, "hatunu çok serbest býrakmýycaksýn", falan gibi þeyler anýmsýyorum.Geç saate kadar kendimi de þiþeleri de tüketip evime gittm, konuþtuklarýmýzý hatta konuþma eylemini bile unutmak istedim.

Ýki dakika öncenin ve iki dakika sonranýn ortasý; tam o an ( bir park, bir masa, kýz ve oðlan ) :
-bak sen herþeyi kafanda fazla abartýyorsun.
-yaa ! istanbul'u biliyorum sonuçta.
-ama ben okumaya gidiyorum sadece oraya
-Ýzmire git o zaman
-ama orada sinema televizyon sektörü istanbul kadar geliþmiþ deðil ki, hem seninde iþ bulma olanaðýn çok fazla, gelince askerden ben yurttan çýkarým ev tutarýz, sadece 6 ay ayrý kalýcaz.ben yarý tatilde seni görmeye gelirim sen de izin kullanýrsýn gelirsin, belki Ýstanbul'a çýkar, ay ne güzel olur deðil mi !?
bana söz vermiþti oysa, son ihanetinden sonra, kendine kendisi de güvenmediði için Ýzmirde öðretmenlik yazacaktý güya.Affedince herþey deðiþiyor demek ki, kendi hayalleri tüm sözlerin önüne, hatta tüm sevgilerin önüne geçebiliyor.Ve biliyorum ki istanbul'daki yaþamda onu etkiliyor. Elma þekeriyle kandýrabileceði çocuðum ben de zaten herzamanki gibi. Herþeyin ötesinde biliyor nasýl tiksindiðimi o yoz kalabalýktan, renkli ama dilsiz ulu binalarýn gökyüzüne saçtýðý negatif elektrikten :
-Bebeðim harika bir þehirmiþ bir bilsen.
-ben istanbul'a asla gelemem biliyorsun deðil mi ?
-gelmiycek misin ?
-sanýrým.

birbuçuk yýl sonra bu gün ( beþiktaþ-kýz kulesine bakan bir tutam sarý saçýn altýnda bir çift yeþil göz )
Aslýnda seni hapsetmiþler þu kuleye istanbul. Gün senin deðil, gece senin deðil , evlerini sokaklarýný, kubbelerini, kapýlarýný ayýrmýþ, bir cinnet kalabalýðý.
Bak sana asla gelmem diyordum, geldim iþte, sen davet etmesen bile ( edemezdin; misafir karþýlamayacak kadar kýrýktýn ) ben yine de sana yanýmda hediyeler getirdim. Sabahlarý sýtmalý uyanýþlar, ertelenemeyen alkol komalarý, cinlenen bir ruh ve bir yük katarý kinlenmiþ yürek.Denizine mi salayým, göðüne mi yani beyninden mi vurayým göðsünden mi ; Bu hayat akademisinde uzun yýllardýr üstünde çalýþtýðým silahla ?
Görüyorum ki eskidikçe gerçekten herþeyin güzelleþmiþ, hala senin bir bakire olduðuna inanan þairlerin dediði gibi.Ama ya biz ? her çýlgýn ayrýlýðýmýzýn her muhteþem sevdamýzýn kanlý elleriyle Boðaz'ýný sýkýyoruz , her baþarýsýzlýðýmýzýn bahanesi o kuleye kapatýlmýþlýðýmýz sanýyoruz, her sevdiðimizi çalanýn sen olduðuna inanýyoruz...yine de küsmedin bize deðil mi? anlayan kalplere açtýn tarihten beri yaþattýðýn düþü...Özür dilerim istanbul ben de birara tüm yitikliklerimin sebebinin sen olduðunu düþünüp; meydanlarýný mayýn tarlasý, kapalý alanlarýný zindan varsayýp anana avradýna sövdüðüm için.Þimdi senin için sevgiyle birlikte, ne yazýk ki bir eziklik te taþýyorum yüreðimde, "üzülme ben alýþýðým taþýma o yükü" diyeceksin ama sevgili istanbul, büyümesi için her aþkýn; yanýnda biraz da hüzün lazým.
Biz insanoðlu hemencecik aþýk oluruz Ýstanbul
üçbuçuk yýl önce ( Ýzmir'in bir köyü )
-ee nasýl buldun yeni sevgilini, telefonda tanýþmak biraz garipti ama
-harika bence, ne zaman geliyorsun balýkesir'e ?
-Sýnavlarým var orda bir hafta sonra, ama sen istersen daha erken orada olabilirim
-öptüm tatlým
-öptüm bebeðim
( o kýza ne mi oldu alemden-aleme, adamdan-adama koþtu seviyor mu bilmiyorum hala Ýstanbul'u ama okulu býrakýp evine gitmak istiyordu son gördüðümde, ben hala burdayým sevgiyle)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hazerfen Tanrýlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bedenim Beyrut , Kalbim Ýstanbul (Ek )
Naylon Güvenlik
Türklük , Bilgehan ve Orhan Pamuk
Rahat Uyu Ellerim
Zamanýn ve Denizin Mezhebi; Eþittir Ölüm
Anlama Yaklaþma Denemelerinde, Günaha Girmeler.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dilim Sürçtü Dudaðýna [Þiir]
Enpatik Halimin Yarým Kalmýþ Mucizevi Tarafsýzlýðý [Þiir]
Sis - Trio [Þiir]
Cehennemde Kal Lütfen [Þiir]
Ýdama Beþ Kala Sanýðýn Söyledikjleri (1) [Þiir]
Orada [Þiir]
Ýðne San [Þiir]
Parça Tesirli Dinsel Kriz [Þiir]
Kimlik [Þiir]
Dilkir [Þiir]


kuzey darýcý kimdir?

düþ ya da gerçek ayrýmýný yapamadýðým bu dengesizlikler trajedisinde; sanýðým sadece. bu uzun yargýlama döneminde, sona yaklaþtýðýmý hissettiðim için uyuþturulmadan önce, birkaç þey anlatarak yükün küçük bir kýsmýný sizin omuzlarýnýza yýkmak tek amacým.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kuzey darýcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.