..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Çocukların eğitimi, zaman kazanmak için nasıl zaman yitireceğimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Ahmet Çaylar




21 Eylül 2005
Yazı ve Yazmak Adına Kısa Bir Deneme  
Yazı

Ahmet Çaylar


"Söz uçar, yazı kalır." Platon


:EJEG:
YAZI VE YAZMAK ADINA KISA BİR DENEME

                                             “Söz uçar, yazı kalır.”
                                                   Platon

İnsan niye yazar ki? İnsanı yazmaya iten duygu nedir? Eline alıp kağıdı kalemi ya da geçip bilgisayarın veya daktilonun karşısına niye yazar?

İnsanı yazmaya iten bu büyülü duygu nedir? Karmaşık bir duygu mu yoksa çok basit bir gerekçe mi?

Geçmişle yarın arasında kaybolmamak için, geçmişle yarın arasında bir bağ kurmak ya da geleceğe imza atmak için olsa gerek bu büyülü duygu…YAZI…

İnsan neden yazar?

İnsanın anlama ve anlatma yeteneğinin gelişmesi bir zorunluluk ve ihtiyaçtır. Bu zorunluluk ve ihtiyacın karşılanamadığı zamanlarda bir çeşit hazımsızlık yaşanır. Anlatmanın koşulu ya konuşmaktır ya da yazmaktır. İnsanın bir özrü yoksa sürekli konuşabilir. -Kimi zaman da sürekli konuşması bir özür olarak sayılma ihtimali olsa da- Kimi zaman karşısında birine de ihtiyaç duymaz; kendinle konuşursun. İhtiyacın senin içindedir. Kendindedir bütün varlığın. Yazma eylemi de öyle. Kimseye ihtiyaç duymadan yazabilirsin.İnsanın bir parçasıdır yazı.

Ceyhun Atuf Kansu, Varlık dergisinin 715. sayısında (1 Nisan 1968) onu yazmaya iten sebebi şöyle açıklıyor: “ Beni yazmaya iten nedir? Yazma bir çeşit eylemdir. Acıyı yok edebilir miyim? Karanlığı tutsaklığı yok edebilir miyim? Burada şiir, düzyazı bir eylem gücü kazanır. En sonu bir bireyim ben, bir tek insanım. Benim eylemimdir yazı, bireysel eylemimdir. Bir de deyimleme iç güdüsü var. Bir iç güdüdür yazmak, şiir, müzik,resim. Deyimleme iç güdüsü. Kendini, doğayı, toplumu, insanları, evreni ve o sonsuz çıkmazı, ölümü deyimleme. Ama insan en çok neyi deyimleyebilir? Kendisini.”

Evet, insan sadece kendini anlatır. Bütünü yansıtmasa da bütünün önemli bir bölümünü yansıtır.

Yazının icadından günümüze büyük bir gelişme gösteren edebiyatın temel bir unsuru olan YAZI geleneğinin gerekçesi olarak şunları sıralayabiliriz.

- Kişisel bir gereksinim.
-Kişinin kaybolmamasını istediği bir duygusunu, düşüncesini, anısını… paylaşma isteği. -Yazmayı alışkanlık haline getirmesi.
-Kendisiyle ve tarih- toplumla hesaplaşma isteği, bir çeşit günahtan arınma düşüncesi.

Bu maddeleri artırabilmemiz mümkündür. Ayrıca bunlara ek olarak tanınmış yazarların ve ünlü olmak isteyen genç- amatör yazarların para kazanma, kısa zamanda köşeyi dönme düşünceleri de ağır basan bir gerçek olarak karşımızdadır.

İnsan neden yazar sorusunun yanı sıra insan nasıl yazar sorusu da önemli bir konudur. Sabah, öğle, akşam…masada, gölgelik bir yerde, sahilde… ne zaman ve nasıl? Aklından, yazmadan önce bitirir mi tüm yazacaklarını yoksa düşüncesini, yazacaklarının kaderini parmaklarının hareketine mi bırakır?..

Pınar Kür Haftalık dergisinin 125. sayısındaki söyleşide “Yazma süreci bir boğuşma sürecidir.” “… yazmak bir şey söylemenin ve anlamaya çalışmanın bir yoludur.” diyor.

Hayatla, zamanla, geceyle - gündüzle, kendisiyle, toplumla, sıcakla - soğukla, mutlulukla – mutsuzlukla… boğuşmak. Çizdiğimiz ya da çizilen yolda boğuşmak…

Yazmak bir çığlıktır. Yazdığın türe göre değişen bir çığlık. İçsel ya da dışsal. Mutluluğun ya da mutsuzluğun çığlığı…Duyurabildiğin ya da sessiz çığlıklar içinde boğulup sağır olduğun zaman imdadına yetişen can kurtarandır yazı.


A.Ç. 21.09.2005



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hitabet Sanatı (Güzel Konuşma Sanatı)
Türkçe Cumhuriyeti
Atmayın! Örnek Verin...
Dünyayı Kim Yönetiyor? Tanrı mı Para mı?
Gece
Hayat
Yalnızız!..
Yalnızlık ve Gece
Rutin - Şiirsel

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şiir ve Aşk Üzerine Kısa Bir Deneme
Zaman Üzerine Kısa Yazılar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Gecenin Islak Rüzgarları [Şiir]
Aşk'ın Kısa Tanımı [Şiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaşamak [Şiir]
Gitmek Geliyor İçimden [Şiir]
Ölümün Ardından [Şiir]
Hasret Coşkun'nun Anısına [Şiir]
Kanadı Kırık Martının Gözyaşı [Şiir]
Ceset [Şiir]
Tutsak Hayatlar Yaşamak [Şiir]
Zamana Asılı Ölüm [Şiir]


Ahmet Çaylar kimdir?

Amacım yazar olmak değil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Farkına varsak da varmasak da sürekli etkileşim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleşmektir.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.