..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > 21. Yüzyýl > ömer kýrat




11 Nisan 2006
Numeroloji  
Rakamlarýn Ýnanýlmaz Dünyasý

ömer kýrat


Numeroloji üzerine bir SAYI-klama...


:EBFJ:
Merhaba, sayýlarýn insan kurgusu olduðunu unutup onlarý; insanüstü yetenekleri olan (geleceði göstermek gibi) büyülü þeyler olarak nitelendirenler! Bu yazýmda ekmeðinize yað süreceðim. Tüm sayýlarýn temelini oluþturan dokuz adet rakamdan bahsedeceðim sizlere... Bakalým düþündüðünüz gibiler miymiþ?

BÝR (1): Ýçi dýþý birdir.Yalnýzlýðý sever hatta onu tanýmlar. Ama biraz tedirgin bir tiptir. Çünkü hiçliðe yani "sýfýr" a bir adým mesafede durur ve hep, ona düþerek hiçlikte kaybolmaktan korkar. En sevdiði oyun "birdirbir" dir.

ÝKÝ (2): Dualist dünya görüþünün (herþey zýddýyla vardýr) simgesidir. Ýkiyüzlülük ve riyalârlýkla da yakýn iliþkisi vardýr. Sürekli "boyut eksikliðinden" yakýnýr. "Bir tane daha olsaydý o zaman beni görürdünüz, 3 boyutlu..." der. Sloganý “ya hep ya hiç” tir.

ÜÇ (3): Grup kavramýnýn doðduðu kaynaktýr. "Hak" kavramý ile de anýlýr. Allah`ýn bile sadece onun kadar (3 kadar) hakký vardýr. Biraz tembeldir. Tek baþýna iþ yapmayý sevmez. Bir iþ verildiðinde yanýna birilerini ister. Karþý çýkarsanýz: " Benim adým Üç, bu iþ çok güç." diye yakýnýr.

DÖRT (4): Mükemmeliyetçidir. Sahip olduðu "4-4`lük" sýfatýný,gururla taþýr. Dengelidir. Her ne kadar "tripod" (3 ayak) diye bir þey olsa da çoðu þey (masa, sandalye, araba, kedi) 4 üzerine temellenir.1`den hiç hoþlanmaz. Onun ruh halinin aniden (birden) deðiþmesinden ve dengesiz hareketler yapmasýndan yakýnýr. Kýçý açýk kiþilerin yüksek sesle adýný söylememesi gerekir. Zira onlara verilecek cevap "Dön de g*tünü ört!" olacaktýr.

BEÞ (5): Kiþilik çatýþmasý yaþayan kararsýz bir tiptir. Dokuz adet rakamýn tam ortasýnda (simetrik ve aritmetik orta) olduðu için "denge" kavramýný sahiplenmeye çalýþýr. Ama DÖRT (4) buna izin vermez ve kendisinin sadece dengeyi deðil mükemmelliði de içerdiðini (4-4`lük) ileri sürer. Beþ (5) ise buna karþýlýk olarak "5 Yýldýzlý Otel" örneðini verir. Sürekli tartýþýr bu ikisi sizin anlayacaðýnýz.

ALTI (6): Ýnsanlar arasýnda "aptal sarýþýn" neyse ALTI`da (6) rakamlar dünyasýnda odur. Kendini güzel bulur, ki öyledir. Ayrýca adýnýn birçok dildeki karþýlýðý seksidir; Ýngilizce: Six, Almanca: Sechs (zeks) Ýspanyolca: Seis, Ýtalyanca: Sei, Rusça: шеѿть vs... Türkçe`de ise biraz zorlarsak; "Altý. Neyin altý? Belaltý!" olur. IQ`sunun sýralamadaki yeri normalin 6 dýr.

YEDÝ (7): Ýçlerinde en muhafazakâr, tutucu olanýdýr. Ölümcül günahlarla özdeþleþtirilebilineceði gibi Azrail`in Týrpanýna da benzetilebilinir. Dini yönü aðýr basar. Altý (6) Ýle birlikte (daha doðrusu ardarda veya ayný sayý içinde) anýlmaktan hoþlanmasa da aslýnda içten içe onu arzular. Dýþ görünümündeki atýlganlýk (gerilimiþ yay gibi duruþu mesela) yanýltýcýdýr. Onda, tanrýsýna tapmak için diz çökmek üzere olan bir mümin havasý vardýr.

SEKÝZ (8): Dalgacýdýr. Dört, Altý ve Yedi ile uðraþýr sürekli... Nasreddin Hoca ile Ömer Hayyam karýþýmý bir karakterdir. Dörde "Belden aþaðým tutmasa sana eþit olurdum!" tarzý sataþmalarda bulunur. Altýnýn ise seksiliðine saldýrýr; "Benim adýmýn Türkçesi seninkinden seksi! Hem vücudum da daha güzel!" demiþti geçenlerde... Ama en çok YEDÝ ile uðraþýr. Herþeyin geçici olduðunu anlatan Yedi`ye;
"Haklýsýn, hiçbirþey sonsuza kadar sürmez, ben hariç!" demiþ ve yere yatarak poz vermiþti: ∞

DOKUZ (9): Ýçlerinde en olgun ve anaç olanýdýr. Diðerleri de ona (heralde en büyükleri olduðu için) saygý gösterir. Sanki diðer rakamlarý, DOKUZ doðurmuþtur. Böyle bir kiþiliðe sahip olmasýnýn çeþitli nedenleri olabilir.
Kendinden sonra baþlayan "SONSUZ SAYILAR EVRENÝ" ile "ÞIMARIK RAKAMLAR DÜNYASI" arasýnda bir sýnýr, tampon bölge gibidir. Sayýlarý görünce, rakamlarýn bir arada uyum içinde yaþayabileceðini anlamýþtýr. Belki bilgeliðinin kaynaðý budur.
Ama anlayamadýðý bir þey vardýr. Alfabe A ile baþlar ve Z ile biterken, rakamlar B ile (Bir) baþlar, Z ile (dokuZ) biter. Dolayýsýyla kayýp bir çocuðunun olmasý ihtimali ona acý verir. Olgunluðunun bir diðer nedeni de belki budur. Acý, olgunlaþtýrýr.
ThE eNd



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði
Diyet
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre!
Ödeme Güçlüðü Çekenler
Bir Ýhtimal Daha Vardý...
Menapozlunun Sesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk [Öykü]
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi [Öykü]
Buzdolabý Adam Elma [Öykü]
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal) [Öykü]
Frank Einstein [Öykü]
A Playlist Story [Öykü]
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama [Öykü]
Ordu Olmayan Adam [Öykü]
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var! [Öykü]
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam [Öykü]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.