..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Naif Karabatak




29 Mayýs 2006
Adýyaman Kýymet Bilir miydi?  
Rýfat Baba

Naif Karabatak


“Ne kadar Kadirþinas olmasa da Adýyaman Rýfat’a çare ne yahþi vatanýmdýr vataným. Dilberlerinin misli Ýstanbul’da bulunmaz Rýfat o sebepten terk edemez Adýyaman’ý”


:BIEJ:
“Ne kadar Kadirþinas olmasa da Adýyaman
Rýfat’a çare ne yahþi vatanýmdýr vataným.
Dilberlerinin misli Ýstanbul’da bulunmaz
Rýfat o sebepten terk edemez Adýyaman’ý”
* * *
Tarihin tozlu sayfalarýna baktýðýmýzda, Adýyaman’ýn eskiden daha kültürlü olduðunu kabul etmek gerekiyor.
Çok eski tarihlerden beri Adýyaman’da ne þairler, ne yazarlar, ne sanatçýlar çýkmýþ ama sonralarý nedense bu sayý azalmaya, kalite düþmeye baþlamýþ.
Çok uzun yýllar sonra ise yeniden Adýyaman, þairleri, yazarlarý, ses ve saz sanatçýlarýyla gündeme oturmaya baþladý bile. Ancak kayýp yýllara bakýnca insanýn içi burkuluyor.
Yukarýya aldýðým dizeler 1214 yýlýnda Adýyaman’da doðan Rýfat Baba’ya ait.
Herhangi bir tahsili olmadýðý halde zamanýn en kuvvetli þairi olarak bilinirmiþ.
Çok uzun süre Anadolu’nun önemli yerlerini gezmiþ bu arada Ýstanbul’da da bulunmuþ. 1280 tarihinde vefat etmiþtir.
Yukarýya aldýðým dörtlük, Rýfat Baba’nýn býraktýðý eserlerin sadece çok ama çok küçük bir bölümü.
Adýyaman’ýn tozlu raflar arasýnda kalan tarihi araþtýrýlmaya baþlanýyor. Bugüne kadar hiç kimsenin bilmediði olaylar gün yüzüne çýkacak. Birçoðumuz dedesinin, dedesini öðrenecek, neler yaptýklarýný, nelerle uðraþtýklarýný öðrenecekler.
Büyük ve çok emek isteyen bir iþ olduðunu biliyorum. Þimdilik kimin araþtýrdýðýný, kimlerin destek saðladýðýný gizli tutayým ama bilgiler gün yüzüne çýkmaya baþladýkça verilmesi gereken notlarý da vereceðime emin olabilirsiniz.
Özet olarak, Osmanlýlar döneminde tutulan kayýtlardan Adýyaman’ýn tarihi araþtýrýlýyor ve yeniden yazýlmaya baþlanýyor diyebilirim.
Bunlar içerisinde bilgisine ulaþtýðým birçok konu varsa da, benim Rýfat Baba’yý hemencecik gündeme almamýn sebebi ise “kadirþinaslýk” mevzusu oldu.
730-740 yýl önce Adýyaman’ýn kadirþinas olmadýðý, kýymet bilmediði þiirlere konu olmuþsa, bugün çok da þikayet etmeye hakkýmýzýn olmadýðýný sanýyorum.
Bu bizde irsimidir nedir?
Adýyaman’da bir þekilde yetiþen ve eline imkân geçen herkesin Adýyaman’dan kaçmasýnýn tek sebebi bu deðil mi?
Burada o kadar didinmesine, çalýþmasýna raðmen hiçbir yere gelemeyenlerin il dýþýna çýktýktan sonra parlamasý, söz sahibi olmasý tesadüf mü?
Yakýnmaya gelince hepimiz yakýnmaya baþlýyoruz; “Adýyaman’dan adam çýkmýyor!” diye tespitimizde hazýrdýr ama çýkanlara da kesinlikle kucak açmýyoruz. Bunu kimseyi suçlamak için söylemiyorum, bunun aksini yapan çok az sayýda Adýyamanlý varsa da, onlarýnda gücü bu insanlarýmýzýn dýþarýya kaçmalarýný engellemeye yetmiyor iþte.
Oysa hep söyleriz, bir memleket yetiþtirdiði insanlarla ünlenir. O’nunla ve o’ndan geleceklerle kalkýnýr diye. Bu kim olmasý, kimin oðlu olmasý, “daha dün sümüðünün akmasý” sorun deðil. Bugüne bakacaksýn ve insanlarýmýzýn deðerini bileceðiz.
Yüreklendirecek, yeni nesilleri özendireceðiz. Yoksa her elinden iþ gelen soluðu dýþarýda alýr, adý saný kesilir ve Adýyaman’a hiçbir getirisi olmayan bir insan daha yetiþtirmiþ oluruz. Týpký bu zamana kadar yaptýðýmýz gibi.
Çocuklarýmýz daha þimdiden dýþarýya çýkmanýn kaygýsýnda deðil mi, üniversite sonrasý Adýyaman’da görev almak isteyen kaç genç bulabiliyoruz?
Çok sayýda olan ama nerede olduðunu bilmediðimiz bürokratlarýmýz Adýyaman’a dönüp bakýyorlar mý?
Ýl dýþýna, hatta ülke dýþýna kaçan beyin göçünü önlemek, insanýmýza sahip çýkmakla olur. Kýskanma, ayaðýna çelme atma ve arkasýndan dedikodu etmeyle deðil.
Bugün bütün engellemelere raðmen baþarýlý olanlar varsa o da;

“Dilberlerinin misli Ýstanbul’da bulunmaz
Rýfat o sebepten terk edemez Adýyaman’ý” diye özetlene bilinir…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beþ Liraya Güven Testi
Büyümüþüm Habersizce
Ben Gidince de Saat Ýþleyecek...
Ýmkansýz Aþk
Gülüþünle Gel Bana
Ben Yaþadým Hepsini

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görgü Kapý Tokmaðýnda Baþlar… [Eleþtiri]


Naif Karabatak kimdir?

Kendimi yazar olarak saymýyorsam da, uzun süredir yazarlýkla uðraþýyorum. Adýyaman'da Bugün Gazetesinde 2. 5 yýl boyunca kendi adýmla Naifce Yazýlar köþesinde günlük olarak okuyucularla buyluþtum. Ayný zamanda Bir Deli'nin Not Defteri köþesinde Cenk Gülen adýyla mizahi yazýlar yazdým ve bu yazdýðým yazýlarý EMMÝ HORTUMU TAKSANA adlý bir kitapta topladým. Halen Yeni Adýyaman Gazetesinde kendi adýmla ve Entel Cezmi mahlasýyla mizahi yazýlar yazýyorum. Sadýk Bircan, Mert Duran, Mehmet Naif Karabatak, Naif Karabatak, Cenk Gülen, Durro Dayýnýn Oðlu,Ayfer Poyraz, Molla Yusuf. . adlayýryla da yazýlar yazdým.

Etkilendiði Yazarlar:
Rasim Özdenören, Fehmi Koru, Ahmet Altan, Oðuz Aral


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Naif Karabatak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.