..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Taki Akkuþ




28 Aðustos 2006
Toplumsal Barýþ - Eleþtiri -  
Taki Akkuþ
Demokratikleþmek ve barýþ içinde yaþamak için, devlet ve toplum, artýk birbirlerini suçlamaktan vazgeçmeleri; öncelikle hatayý kendilerinde arayan bir sorgulama sürecini baþlatmalarý þarttýr. Dile getirdiðimiz barýþ, taraflarýn demokratik deðerler temelinde, kendi muhasebelerini yaptýklarý bir projenin adýdýr.


:HCHH:
TOPLUMSAL BARIÞ

Kurmak ve yaþatmak istediðimiz, özlemini duyduðumuz barýþ, iktisadi, sosyal ve siyasal barýþtýr. Barýþ bireyler, kümeler ve toplumla devlet arasýnda, hak, adalet, hukuksal eþitlik ve ekonomik güvence temelinde oluþur.

Böyle bir barýþ için, öncelikle kendimizle, tarihimizle, coðrafyamýzla barýþýk olmamýzý ve barýþmamýzý þart koþar. Bunun için, bireyler, kümeler ve sýnýflar olarak, önce kendimizi tüm çýplaklýðýyla aynada görmemiz ve bir sorgulama sürecini baþlatmamýz gerekli diyorum.

Geleceðini barýþ içinde yaþayacak Türkiye’nin yaratýlmasý ise bu sorgulama süreciyle baþlayacaktýr. Biz ülkemizi ve bölgemizi, dünya uluslar ailesinin barýþ ve istikrar adasý olmasýný istiyoruz. Bu bizim hayalimiz olmalý; sevdamýz olmalý.

Bu baðlamdaki sorunlarý da çözümleri de biliyoruz. Hayallerimizi, gerçeklerle baðdaþtýrmasýný da biliyoruz. Bizim bir yurttaþ olarak yola çýkmamýzýn nedeni, iþte bu hayal, bu umut ve bu heyecanladýr.

Türkiye’yi yeniden yapýlandýrma derken; ulusal ve uluslararasý düzeylerde, kendimizi ve üzerinde bulunduðumuz yeri yeniden tanýmlama demektir. Yeniden tanýmlamada barýþ ve insan haklarýný merkezimize almalýyýz. Ýnsan haklarýný ve demokrasiyi bölgemizde de egemen kýlmak istiyorsak; ülkemizin bölgeye ve Dünyaya karþý, yeni tarihi projeleri ve misyonlarý olduðuna inanmalýyýz. Çünkü, biz ülkemizdeki barýþýn bölge barýþýna, bölgemizdeki barýþýn Dünya barýþýna temel teþkil edeceðini ve barýþý sürekli kýlacaðýný bilincindeyiz. Bu hedeflerin ve görevlerin baþarýlmasý için, Türkiye’nin öncelikle batý karþýsýndaki ezikliðinden kurtulmasý gerekiyor. Biz, küçümsenen unutturulmaya çalýþýlan, ciddiye alýnmayan tarihi-kültürel mirasýmýz üzerinde yükseliyor ve yeni bir Türkiye inþa etmek sevdalýsýyýz.

Giderek küçülen dünya, barýþý zorunlu kýlýyor. Ama bunun için barýþý, bir hayal olmaktan çýkarmak, yaþayan bir gerçeklik yapmak için uðraþ vermek gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk yýllar önce “Yurtta Barýþ, Cihanda Barýþ” demiþti. Biz de buna ilaveten Bölgemizde de barýþ demeliyiz.

Demokratikleþmek ve barýþ içinde yaþamak için, devlet ve toplum, artýk birbirlerini suçlamaktan vazgeçmeleri; öncelikle hatayý kendilerinde arayan bir sorgulama sürecini baþlatmalarý þarttýr. Dile getirdiðimiz barýþ, taraflarýn demokratik deðerler temelinde, kendi muhasebelerini yaptýklarý bir projenin adýdýr.

Devletin halk ile olan iliþkisi, tarihsel geleneðimizin de bir sonucu olarak, bugün yaþadýðýmýz çoðu sorunlarýn kaynaðýdýr. Ýzlerini bugün bile gördüðümüz bu gelenek, otoriter, keyfi, kural tanýmazdýr. Kuralý aba altýnda sopa göstermek amacýyla kullanýr. Vatandaþýný, tebaa sayar ve can üzerinde mutlak bir hakka sahip olduðuna inanýr. Korkutma ve sindirmeyi kendisinin varlýk nedeni olarak görür. Halkýn haklarýný deðil, yükümlülüklerini öne çýkarýr. Halka hizmeti bir görev deðil, bir lütuf kabul eden bu yasakçý ve otoriter devlet anlayýþý, bugün de egemenliðini sürdürmektedir.

“Sýnýfsýz ve imtiyazsýz” bir toplum yaratmak iddiasýyla, sosyal sýnýflarý, laik bir devlet yaratmak iddiasýyla din ve kültür farklýlýklarý; tek bir etnik kökenden geldiðimiz iddiasýyla farklý soy kümeleri yok sayýldý. Toplumda tabular ve yasak alanlar ilan edildi. Bunlara aykýrý davrananlar cezai yaptýrýma uðradý. Sonunda devlet, Türklüðü ve Sünniliði vatandaþ olmakla eþ sayan bir anlayýþýn üzerine oturdu. Tüm laik iddialarýna raðmen, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý eliyle, Sünni-Hanefi mezhebi resmi olarak örgütlendi. Okullara zorunlu din dersleri sokuldu. Bütün bunlara karþýn, türdeþ bir toplum ve tek tip birey yaratma arzusu tutmadý. Ülkenin siyasal birliði, farklýlýklarý yok sayarak, tek bir etnik-kültürel kimliði dayatarak saðlamak çabasý baþarýlý olamadý.

Bugün devletin, toplumu bir arada tutacak bir üst kimlik saðlama yeteneði azalmýþ; devlet ve toplum sürekli bir kimlik bunalýmýyla boðuþur hale gelmiþtir. Türk-Kürt, Alevi-Sünni, Laik-anti laik ekseninde oluþan kimlik bunalýmý, toplumsal baðlarý zayýflatmýþ, çözülme eðilimlerini açýða çýkartmýþtýr. Sonuçta, devlet ile din, etnik ve kültür kümeleri arasýnda onarýlmasý giderek zorlaþan bir güven bunalýmý ortaya çýkarmýþtýr.

Burada bize düþen görev; bu güven bunalýmýný aþmayý, toplumu devletle, dinsel, etnik ve kültür kümelerini birbirleriyle, hukuksal eþitlik, demokrasi ve barýþ temelinde buluþturmayý, Türkiye’yi güven, istikrar ve huzur içinde yaþanýr bir ülke yapmayý amaçlamalýyýz.

Yan yana deðil, birlikte yaþamayý olanaklý kýlacak demokratik bir yapýlanmayý hedeflemeliyiz. Bizim bu konudaki bakýþ açýmýz “farklýlýklarýn bir arada yaþatýlmasý ve birlikte yaþamanýn yönetilmesidir.”

Þiddet, karþý þiddeti doðurur, ortam bulanýklaþýyor, sis perdesine, devletin insan haklarý ihlallerine dayandýran terör örgütleri de, insan haklarýný ve barýþý tahrip ediyorlar. Özgürlük ve demokrasiyi savunmak adýna ortaya çýkanlar, demokratik deðerleri ve özgürlükleri yok ediyorlar. Böylece þiddet toplumda yaþam biçimine dönüþüyor. Tüm insani deðerlerimiz yok oluyor. Korku, ahtapot kollarý gibi toplumu sarýyor. Ýnsanlar, ürkeklik, yýlgýnlýk ve bezginliðin sonucu korkuya teslim oluyorlar.

Bu arada çatýþmalar kendi tacirlerini yaratýyor. Ortalýk silah ve uyuþturucu kaçakçýlarý ile doluyor. Terör, tüm taraflarýn faydalandýðý ve beslendiði bir sektörün adý oluyor. Ülkemizin zayýflamasýndan fayda uman devletler ortalýkta cirit atýyor. Tümünün kazançlarý, gençlerimizin öldürülmüþ bedenlerinin üstünde, analarýmýzýn gözyaþlarý ile ýslanýyor.

Bizler barýþ istiyoruz. Barýþ, ancak çatýþan odak ve örgütlerin dýþýnda geliþirse yaþam bulur. Savaþanlarýn, siyasi manevralarýnýn oyuncaðý olmazsa yeþerir. Barýþ, þiddeti merkezine alanlarýn cenderesinde, kurt kapanlarýnda deðil; ancak onlarýn dýþýnda, baðýmsýz bir barýþ hareketi tarafýndan, toplumun özlemi olarak dile getirilirse gerçekleþir.

Durum gün gibi meydanda. Ya yaþanan sorunlarýn bataðýnda kaybolacaðýz; ya da sorunlarýný çözmüþ bir ülke olarak, dünya uluslar ailesinin saygýn bir üyesi olacaðýz.

Bir yurttaþ olarak: Gelin, kavgalara bir son verelim. Gelin, bireyleri, kümeleri, kesimleri birbirleriyle, toplumu devletle, devleti toplumla barýþtýralým. Gelin hep birlikte el ele tutuþarak ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarýný çözmüþ bir Türkiye için birlik olalým. Hep birlikte el ele Türkiyelilik bilincini yaratalým. Böylece Türkiye’mizi ve bölgemizi barýþ ve istikrar adasý yapalým.

Taki Akkuþ (yayýncý-Yazar)









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Etnik ve Kültürel Kimlikler/çaðdaþ Eleþtiri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Umut Yalan [Öykü]
Küçük Nur Ali [Öykü]
Ekoloji ve Çevre - Eleþtiri - [Eleþtiri]
Öykü Türü - Eleþtiri - [Eleþtiri]
Yaþamdan Öyküye [Eleþtiri]
Sarissa Ortak Kitap 2 [Ýnceleme]
Kültür ve Sanat Projemiz [Ýnceleme]


Taki Akkuþ kimdir?

1947 Sivas zara doðumlu, Sivas Ýlk öðretmen okulu mezunu. 1985 yýlýnda 4 Eylül yayýnlarýný kurdu. Eylül sanat edebiyat dergisi çýkardý, yönetti (1985-1986. 12 sayý) 4 Eylül ortak kitap çýkardý( kitabýn içeriði Dil, Sanat, Edebiyat, Felsefe, Toblumbilim, Halkbilim. ( birinci kitap 1985'te 170 S. Ýkinci kitap 1986'da 275 S. Yine 1986'da Impetus (Toplumsal Bilimler ve Felsefe için) adlý ingilizce Türkce kitabýn yayýnýný yönetti. Edebiyata 1972 baþladý. sýrayla Ilgaz, Öykü,Varlýk ,Oluþum,Karþý edebiyat, Edebiyat 81, Öðretmen dünyasý, çevrem, temmuz, Dönemeç, Eylül sanat ve edebiyat , Yaba dergilerinde öyküleri yayýnlandý. Cennetlik, dul ilk öykü kitabý 1985'te yayýnlandý. Edebiyatta en çok uðraþtýðý alan, roman, öykü ve çocuk edebiyatý ile ilgili on beþ dosyasý var. Sarissa ortak kitap 1 çýktý. Ederi 10 Ytl 320 sayfa isteyene ödemeli gönderilir. Yapýtlarý Koçgiri Roman 382 sayfa sarissa yay. Umut Yalan Öyküler 152 " " Gençlik kitaplarý Kýrçiçekleri mas-öy 80 " " Altýn Kuþ " " 80 " " Zümrüd-ü anka " 80 " " Uðursuz Köþk " 80 " " Köyüm roman 80 " " Renkli resimli çocuk kitaplarý 16 sayfalýk 1-Kanaatsýz Leylek 2-Kelo ile Selo 3-Topal Karýnca 4-Yürek Ana 5-Kýnalý Kuzu ile Zýp Zýp Kurbaða 6-Terminatör Kýrmýzý Karýnca 7-Bilge Kaplumbaða 8-Minik Karýnca ile serçe 9-Kýzak 10-Kedicik ile Martý Baskýda olan 16 sayfalýk renkli resimli çocuk kitiplarý -Havhavcýk ile Miyavcýk -Ýhtiyar Musa'nýn Ýnadý -Yýlan ile Tilki -Mahalleyi Cinler Bastý -Keloðlan ile Kuyudaki Dev -Keskin Niþancý -Sýðýrcýklar -Ana Kadýnla Tilki -Horoz Gýygýdi Gooo -Çilli Tavuk

Etkilendiði Yazarlar:
Elbetteki bende dünya edebiyatýnda ve Türk edebiyatýnda etkilenmiþimdir. Sevdiðim yazarlar Gorki, tolstoy, Sabahattin Ali banzeri yazarlardan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taki Akkuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.