..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Post-Modernizm > Bülent Efe




17 Eylül 2006
Ýletiþim Çaðýnda Sýfýr Bilgi  
Bülent Efe
Ýletiþim teknolojisi tüm dünyada geliþiyor, çeþitleniyor ve dönüþüyor, ama giderek daha az mesaj iletiyor. Etki alanýný geniþlettikçe de insanlýðý besleyecek, dünya kültürünü üst seviyelere taþýyacak ‘farklýlýklar sentezi’ olanaðýný dümdüz ediyor.


:BEGE:
ÝLETÝÞÝM ÇAÐINDA SIFIR BÝLGÝ

Medya, kendini demokrasinin dördüncü boyutu olarak ilan edeli çok oldu. Kamusal yayýncýlýðýn egemen olduðu dönemlerde devletten beslenen basýn yayýn organlarýnýn baðýmsýz kalamayacaðý gün gibi ortadaydý. Ýmdadýmýza özel radyo ve televizyonlar yetiþti. Bütün ülke istediði her bilgiyi medya sayesinde edinecek, seçme özgürlüðünü kullanacak ve durmaksýzýn tartýþacak, konuþacaktý. Bilgi toplumu yolunda hýzla ilerliyorduk. Telekomünikasyon, televizyon, internet devrimi derken baþýmýz dönmedi deðil.

Pazarýn baskýsýný yiyen ‘özgür’ medya çok geçmeden montaj ve seri üretime geçti. Ýzleyici sabahlara dek yatak yorgan izlediði siyaset arenalarýndan, toplum yararýna araþtýran yakýþýklýlardan çabuk sýkýlmýþ olacak ki, ülkenin kültürünü yansýttýðýný belirten, bu nedenle ayna iþlevi gördüðünü iddia eden medya farklý arayýþlara yöneldi. Tutan formatlar peþlerine onlarcasýný takýyor, yapýmlar ve yazýlar yeniden birörnekleþiyor, týkanma anýnda taze bir soluk aranýyordu. Televizyon temel alýnýrsa üç S’ye bel baðlamaktan vazgeçilmedi; Spor, Sinema(reklâm filmlerinden dizi filmlere, uzun metrajlý kurmacalardan belgesellere), Seks-Skandal(bir ara kýrmýzý noktalar ekranlarda peyda oldu, ardýndan magazinler durumu yumuþattý). Böylece çekici, boþ ve genel geçer üretim medyanýn biricik hizmetine dönüþtü. Basýn yayýn organlarý artýk sýradanlýkla topluma ters düþecek marjinallik arasýnda can çekiþiyordu.

Bilgilenmek isteyen yurttaþ ise haber kanallarýnýn ince eleyip sýk dokuduðu kýrýntýlarla, giderek aksiyon içeren haber bültenleriyle yetinmek zorunda kaldý. Bilgi, özel yayýmcýlýðýn alanýndan sessiz sedasýz çekilmiþ kamu yayýmcýlýðýna bel baðlamýþken, devlet destekli televizyonlar da rekabete soyunmayý tercih ettiler.

Bu durum ülkemize has deðil. Ýletiþim teknolojisi tüm dünyada geliþiyor, çeþitleniyor ve dönüþüyor, ama giderek daha az mesaj iletiyor. Etki alanýný geniþlettikçe de insanlýðý besleyecek, dünya kültürünü üst seviyelere taþýyacak ‘farklýlýklar sentezi’ olanaðýný dümdüz ediyor.

Uluslar arasý medyanýn gündeminden bir türlü sýyrýlamayan düþünürler de alternatif geliþme dallarýný söylemleriyle budayýp kültürleri zorunlu istasyonlardan geçmesi gereken bir tren ya da basamaklarý birer birer aþmak zorunda kalan bir insan gibi algýlama yanýlgýsýna düþüyorlar. Bir kökü olsa da serpilip dallara ayrýlan gökyüzüne özgürce ulaþmak isteyen yaþam aðacýný görmek ve anlamak iþlerine gelmiyor. ‘Kendini bil!’ kehanetini düstur edinenler kendini tanýmanýn ilk ölçütünün bir ‘öteki’ne ihtiyacý olduðunu, asýl yabancýlaþmanýn kendi çevresine hapsolmak olduðunu hatýrlamadan medya kulelerine çekiliyorlar.

Sýfýr bilgi üretimine katkýda bulunmaktan da çekinmiyorlar, üstelik…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn post-modernizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Büyük Turist"; Batýlý Bir Gezginin Analizi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maviydi Otomobilim, Hem de Ýtalyan Marka!
Sadece Hüzün
Küresel Köyün Kör Kuyusu Sosyal Medya; Bireyselliðin Zirvesi…
Nekrofili

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eski Bir Yaðmur [Öykü]
Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm [Roman]
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 2. [Roman]
Kudüs Yolunda - 9. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 10. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 7. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 5. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 4. Bölüm [Roman]


Bülent Efe kimdir?

Akdeniz Klasik Arkeoloji, Ege Radyo Tv, Sinema okuduktan sonra farkettim ki yazar olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Woddy Allen, G.G. Marquez, Jack London ve Dostoyevski


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.