..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > KURTSEYT




1 Aðustos 2007
Çin Malý Sevdalar  
ucuz, kalitesiz ve taklit

KURTSEYT


günlük hayatýmýzýn her anýnda çin mallarýyla karþý karþýyayýz. artýk sevdalarýmýz, dostkluklarýmýz bile çin malý oldu. kendimizi kaybediyoruz, özümüzü kaybediyoruz ve yavaþ yavaþ çin mallarý gibi kalitesizleþiyoruz.


:BAGC:
Ýlham dediðin ‘’ çiþ ‘’ misali der, ünlü alman yazar Bertolt Brecht; ne zaman geleceði belli olmaz. Bu öyküde ansýzýn geldi aklýma; hiç tasarlamadan bastým puntolarý. Baþlýðý yazdýðýmda belleðimden bir hatýra canlandý. Belki de bu öyküye örnek teþkil edebilecek bir hatýra. Zaman akýp giderken belleðimize sýkýþan param pörçük düþünceler böyle anlarda bir bütün olup çýkýverir karþýmýza. Bazen bir sohbet esnasýnda sarf edilen bir sözcük ýþýk tutar eserimize. Aylarca baþlamak üzere uðraþýlan bir romanýn ilk cümlesini sokaktan geçen satýcýnýn baðýrtýsý oluþturuverir; ‘’ sýcak bir günde terk ettin beni ve sen giderken seyyar satýcý terlik satýyordu’’ gibi. Aslýnda konuyla alakasý yoktur terlik satan satýcýnýn; sizi terk eden terlikçiye kaçtý deðil ya. Ama aylarca tasarlanan bir romanýn baþkahramaný oluverir biranda. Aslýnda bilemez o gün o sokaktan geçerken bir romanýn ilk cümlesinin bilinmez kahramaný olacaðýný. Uzun süredir tasarlanan bir konu üzerine yazýlacak olan bu öyküye baþlayacak ilk cümleyi bulamadým bende. Anlatacaðým konu aslýnda hepimizin yaþadýðý, gördüðü ve bildiði bir olay. Sevdalarýmýzýn, insanlýðýmýzýn ve aþklarýmýzýn kirleniþi üzerine bir hiciv yazýsý beklide. Deðerli bir dostla yapýlan bir sanal sohbette puntolaþan bir sözcük yazýnýn baþlamasýna sebep oldu. Sevdalardan bahsederken kendimin bile sonradan fak ettiðim bir cümle yazýlý verdi bilgisayar ekranýna; ‘’ Çin Malý Sevdalar Yaþýyoruz Artýk, Ucuz ve Kalitesiz Sevdalar’’.

Sýcak bir Ýstanbul yazýnda, boðaza nazýr set üstü çay bahçesinde demli çaylarýmýzý yudumluyoruz. Eþlerimize boðaz manzarasý seyrettirmek adýna arkadaþýmla beraber hazýrladýðýmýz küçük bir sürpriz. Boðaz tüm maviliði ile ayaklarýmýzýn altýnda; adeta Fatihin gemileri geçiyor önümüzden Constantinepolis ‘ i fethetmek üzere. Büyülü bir þehir Ýstanbul; yaþama dair her þeyi bir baþka yaþatýyor insana. Ýstanbul baþka yaþanýyor, Ýstanbul’da sevda bir baþka. Daha bir sýký tutuyorum kadýným ellerini; býraksam boðazýn derinliklerinde kaybolacakmýþçasýna korkarak. Yüzümüze vuran deniz kokulu rüzgar tenlerimizin kokularýný birbirine karýþtýrýyor ve tekrar âþýk oluyoruz birbirimize taze aþýklar gibi. Elindeki sepette Çin malý oyuncaklar satan bir çocuk yaklaþýyor yanýmýza. Çocuðun ihtiyacý var satýþa; belli oluyor her halinde. Bir oyuncak seçiyorum; bir lira veriyorum çocuða. Oyuncaðý incelerken elimizde kýrýlýveriyor birdenbire; iade etme gereði bile duymadan çöpe atýyorum. Çin malý bir oyuncak; ucuz ve kalitesiz diyorum, önemsemiyorum.

Arkamýzdaki kameriyede birbirine sýmsýký sarýlmýþ bir çift boðazýn serinliðinde aþkýn tadýný çýkarmaya çalýþýyorlardý. Argo tabiriyle ‘’ yiyiþen ‘’ çift; sadece aný yaþamaktan baþka bir þey yapmýyor sadece öpüþüyorlardý. Birden sesleri yükselerek tartýþmaya baþladýlar. Öyle ki; sesleri bize kadar ulaþmýþtý. Kavgalarýný nedenini anlaþýlabiliyordu; genç delikanlý kollarýndaki sevgilisinin adýný bir baþka kýzla karýþtýrmýþ ve kýrdýðý bu pot yüzünden aralarý bozulmuþtu. Genç kýz delikanlýya tam bir ‘’ Osmanlý tokatý ‘’ patlatarak uzaklaþtý. Genç delikanlý utanacaðý yerde cep telefonuna sarýlýp bir baþka kýzla sohbet etmeye baþladý. Biz; masadaki dört kiþi þaþkýn gözlerle birbirimize bakakaldýk. O an dudaklarýndan dökülen küçük bir cümle her þeyi anlatýyordu; ‘’ Ýþte Bu da Çin Malý Bir Sevda, Ucuz ve Kalitesiz’’.

Gerçektende Çin malý sevdalar yaþanmaya baþladý artýk. Teknolojinin ilerlemesiyle evimize kadar giren internet sevdalarýmýzý bile sanallaþtýrdý. Artýk kimseler muhallebicilerde buluþmuyor, çay bahçelerinde âþýklarýn muhabbet seslerinden eser yok. Chat yaparak yaþanýyor sevdalar; samimiyetten uzak, dijital ve duygusuz. Ne kýzlarýmýz kendini aðýrdan satmasýný biliyor ne erkeklerimiz sevda açýsý çekmeyi. Seni Seviyorum kelimesinin kutsiyetini, dokunmanýn verdiði hazzý, bakýþlarýn derinliðini umursayan bile yok. Bilgisayar monitöründe çýkan dijital puntolarla ilan-ý aþk ediyorlar ve birbirlerini engelleyerek ya da banlayarak sevdalarýný bitiriyorlar. Uykusuz gecelerde sevda ateþiyle yazýlan mektuplardan eser kalmadý. Üç beþ saniyede atýlan maillerle anlatýlýr oldu duygular. Kapý önünde bekleþmeler yerini ADSL baðlantýlarýna býraktý. Bir göz görmek için heyecanla beklenen köþe baþlarýnýn yerini webcam kameralar alýrken, seks denilen olgu bile oraldan anala, analdansa sanala yol aldý. Ve bir kýrmýzý güller gönül alma dönemi kapanýp, web sitelerinden kopyalanan smilie denilen kokusuz resimler yerlerini aldý. Hayatý kolaylaþtýran teknoloji belki de hayatýn katili olmaya baþladý. Duygusuz nesiller yetiþiyor maalesef; aþký, sevdayý, saðduyuyu, sohbeti bilmeyen umursamaz nesiller. Ve ana babalar guru duyuyor yeni nesillerle; biz göremedik onlar görsün, biz yaþamadýk onlar yaþasýn düþüncesiyle. Oysa internet nesli onlarýn yaþadýklarýnýn binde birini yaþamadan yeni nesiller yetiþtirecek. Hasrete, gurbete tahammülsüz nesiller yetiþiyor; bir hafta uzak kalsa sevdiðinden, yenisini arayan nesiller. Basitleþtirilmiþ sevdalar yaþanýyor artýk; sevgili deðiþtirmek çorap çamaþýr deðiþtirmekle ayný sürelerde adeta. Evlilikler evcilik oyununa dönmüþ; avukatlar zengin olmuþ boþanma davalarýndan, aile birliðinin kutsiyeti ayaklar altýnda ve aldatmak denilen büyük ayý adeta sýradan olmuþ. Çin malý sevdalar yaþýyoruz artýk; yüreðimizdeki sýzý sahte, aþkýmýz ucuz ve kalitesiz.

Çin malý dostluklar, sohbetler yaþýyoruz artýk. Bir kere; caným Türkçemiz ayaklar altýnda ezilmiþ. Gençlerimiz Amerikalý radyo dj leri gibi aðýzlarýný yayarak sohbet ediyorlar. Dostun, yarenin adý kanka olmuþ; dostluklarýn süresi kýsalmýþ, riya hat safhada. Sýrdaþlýk müessesi yok olup gitmiþ, sýr tutarým diyen arkadaþ dedikodu pazarlamacýlýðýna terfi etmiþ. Sanal olmuþ sohbetler, kahve tadý uzaklaþmýþ damaklardan. Vakitsizlik midir yoksa þýmarýklýk mý; her kelimenin bir kýsasý ve anlamsýzý türemiþ. Merhaba kelimesinin samimiyetini almýþlar yerine duygusuz bir mrb koymuþlar. Allah selamý s.a. olmuþ, hal hatýr nbr. Kelimelerimiz kýsaldýkça kýsalmýþ sohbetlerimiz, araya sýkýþtýrýlan argo kelimelerse cabasý olmuþ. Sohbet odalarýnda edebi sohbetler yerine magazin sohbetleri yapýlýrken, bayanlarýn msn adresleri tahrik aracý olmuþ. Bir bayan bir erkeðe selam vermeye görsün, dedikodu çarklarý dönmeye baþlar evli bekâr fark etmez yakýþtýrmalar baþlar. Yaklaþýmlar ne amaçla olursa olsun altýnda aranan amaç hep duygusal ya da cinsel içerik taþýr olmuþ.

Sözün özü þu ki dostlar; dört bir yanýmýzý Çin Mallarý sarmýþken, insanlarýmýz ucuza kalitesize ve taklitlere alýþmýþken insan davranýþlarýnýn bundan nasibini almamasý mümkün mü? Çin Malý Sevdalar yaþar olduk dostlar; ucuz, kalitesiz ve taklit sevdalar. Bizi bize yabancýlaþtýranlarýn baþarýsý, bizim baþarýsýzlýðýmýz olmuþ. Ve maalesef Çin Malý Nesiller Yetiþtiriyoruz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahmet Andiçen

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevinç ve Hüzün Ýkizdir [Öykü]
Gül Yapraklarýnýn Daðýldýðý An [Öykü]
Dýþarda Kar Yaðýyor [Öykü]
Gel Kendini Özletmeden [Öykü]


KURTSEYT kimdir?

hayata ve insana dair yazýlabilecek her duygu benim ana temam olabilir. ama ben genellikle aþký ve aldatmanýn karþý konulmaz zevkini ele almayý seviyorum. sýradýþý yaþamlar ve sýradýþý aþklar

Etkilendiði Yazarlar:
ahmet altan, nermin bezmen


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KURTSEYT, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.