..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Dilek




5 Eylül 2007
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (2. Bölüm)  
Dilek
SMMM --- Hayat branþý yalan dolan. Gerekli ve doðru görmüyorum. Hem sizce caiz mi?


:CBDA:
Ýzin isteyip çýkýyorum YMM bürosundan, hala kibarlýk yapýyorum kabalýklara raðmen.
X müþavirliðe gittim. Orada duyduklarým da çok farklý sayýlmaz. Sayýn X müþavirliðin sahibi müþavir bey de ne alaka bilmem iþi yapýp yapamayacaðýmý deðil de yapýlan iþlerin caizliðini sorgulamaya kalktý. Gel de çýldýrma. Yaa ben iþ yapmak istiyorum iþþþþ… Neden saçma sapan sorularla oyalýyorsunuz, alacaksan alýrsýn almayacaksan yok kardeþ seninle çalýþamayýz dersin. Müþavir bey soruyor þimdi dinleyin….

SMMM --- adýn ne senin? Nerelisin? Kimlerdensin?
Ben --- dilek ismim. AAA’lýyým. kimlerdensin kýsmýný yazmýyorum o bende kalsýn. :)
SMMM --- Ne okudun? Nerelerde çalýþtýn?
Ben --- ticaret lisesi mezunuyum, iktisat’ý bitirdim. X Bankada çalýþtým iki yýl personel azaltýmýna gittiler ayrýlmak zorunda kaldým, muhasebe servisindeydim. Y þirketinin muhasebesini tuttum fakat iþyeri kapandý ayrýldým. Z sigorta þirketinde hasar servisinde çalýþtým. 5 yýl…sözüm kesildi devam edemedim :S
SMMM --- piyasada bir sürü muhasebeci var, nolcak muhasebeci olacaksýn da? Bilen bilmeyen yapýyor bu iþi, unvan önemli deðil ki. Bu iþi bilmek gerek.
Ben --- elbette haklýsýnýz. Bu iþi bilerek yapanlar var bilmeden yapanlar var. Ama her meslekte yok mudur iþini iyi ya da kötü yapanlar. Bu da öyle.
SMMM --- sen bu iþi biliyor musun? Çalýþtýn mý hiç? Hem devamlýlýk önemli.
Ben --- smmm bürosunda çalýþmadým hiç. Ama teori dýþýnda da bilgim var. Bir süre yaptým bu iþi, iþyerim kapanmasaydý devam da ederdim. Doðruyu söyleyeyim tek fark oranlar deðiþmiþtir o kadar, bilmediðim bu olur ancak. Onlarý da güncel takip edince zaten kavrýyorsunuz. Yani dediðiniz gibi devamlýlýk önemli, ben de bu iþi devamlý yapmak istiyorum. Bu arada her þeyi bildiðimi de iddia etmiyorum yanlýþ anlaþýlmasýn mutlaka bilmediklerim de vardýr, onlarý da sizden öðrenirim artýk.

Bu cümlemden sonra bir suskunluk yaþýyoruz. Ve arkasýndan caydýrma politikalarý baþlýyor. Kibarca olmadý diyecek ama lafý çok dolandýrýyor. Ýþte can alýcý cümleler, sorular ve benim cevaplarým…

SMMM --- biz iþi büyüttük iþte, gördüðün gibi. Elemana ihtiyaç var ama burasý çok yoðun gece de çalýþabilir misin burada. Kýzlar burada saat gece 1’e kadar falan mesai yapýyorlar.

Birden fabrika düþüncesi uyandýrdý bende. Acaba vardiya usulü mu çalýþýlýyor diye düþünmekten alamadým kendimi..

Ben --- mesai her iþ yerinde vardýr. Ama bu biraz fazla gibi. Yine de yanlýþ anlamayýn iþini savsaklayan bir eleman olmadým hiçbir zaman. Gerektiðinde mesai yaparým, uygunu buysa onu bir kez de ailemle konuþmalýyým. Çünkü gecenin o saatinde beni alacak birileri olmalý, siz de bir genç kýzýn o saatte eve tek baþýna gitmesini normal karþýlamazsýnýz herhalde. Bu belirli dönemlerde oluyordur muhtemelen. Yýlbaþý gibi ne bileyim KDV dönemleri, Muhtasar dönemleri gibi…
SMMM --- biz hep bu tempoyla çalýþýyoruz. Gece 12 – 1 gibi kapanýr burasý. Sabah 8 – 9 açýlýr. Böyle yani yapabilir misin?
Ben --- bu þartlarda altýnda benim staja baþlama sýnavýna çalýþmam için de bir zamaným kalmýyor. Zor gibi bu durumda. Ýþi yaparým size de çok verimli olurum, verdiðinizi fazlasýyla alýrsýnýz fakat þu durumda benim kendime bir yararým dokunmayacak.
SMMM --- ne olacak caným sýnava girmeyi ver. Hem girip de napacan? Bak bizim kýzlardan biri var stajý bitiyor yýl baþýnda, bitirmeyi verirse belgesini alacak. Ama burada çalýþmaya devam edecek. Çok da önemli deðil belge.
Ben --- kendinizce haklý olabilirsiniz, ben öyle düþünmüyorum. Stajýmý baþlatýp nasipse belgemi de alýp öyle devam etmek istiyorum. Zaten ayrýca bir büro açma düþüncem yok. Çalýþtýðým yer uygunsa, kabul ederse ben onlarla devam ederim. Olmadýðý taktirde baþka planlarým var.
SMMM --- bizim bir de sigorta acentemiz var. Sigortacýlýkta yapýyoruz. X sigorta þirketinin acentesiyiz.
Ben --- hangi branþlarda satýþlarýnýz var? (bildiðim bir konu ve iþ ya biraz rahatlýyorum konuþurken)
SMMM --- elementer var sadece.
Ben --- hayat branþý almayý düþünmüyor musunuz? Hem elementere göre daha az risk taþýyor. Yýl sonundaki rapeliniz malum hasar yüzdelerinize baðlý deðiþiyor, etkiliyor.
SMMM --- hayat branþý yalan dolan. Gerekli ve doðru görmüyorum. Hem sizce caiz mi?

Resmen bu sorudan sonra soðuyorum iþten. Ýþten derken onlarla çalýþma hevesinden. Ben neredeyse bütün þartlarý iyileþtirmeyi düþünüyordum. Allahtan misafirleri geldi de, ben de bu iþ saatlerinin uygun olmadýðýný, kasýmdan sonra düþüneceðimi söyledim. Tabii bu durum rahatsýz etti sayýn SMMM mizi. Lafý kondurdu tabii kasýmda ihtiyacýmýz olursa konuþuruz tekrar diye. Çýkýyorum…

Evet YMM bürosuna geri dönüyorum. Hatta bu arada da sakinleþmeye çalýþýyorum. Bugüne kadar hiç önyargýlý bir insan deðildim, neden bilmem aðabeyimin mutaassýp bir yer üzerini deðiþtirir misin lafýndan sonra ben de sanýrým zaman zaman önyargýlý davranabiliyormuþum. Nitekim bu iþyerinde bunu aþmak için çok uðraþtým ama ne maneviyatým kaldý sorgulanmadýk ne de yapýlan iþlerin caizliði.

Sayýn YMM miz hakaretlerine devam etsin diye büroya geliyorum sonunda. Yol boyunca kendimi sakinleþtirdim, rahatladým. Hatta biraz olsun anlamaya çalýþtým her iki tarafý da. Kabullendim mi? Hayýr, sadece saygý duymam gerektiðini düþündüm. Sessiz kalmaya karar verdim. Buradan sonrasýný artýk anlatmak istemiyorum izninizle. Hakaretleri daha da irdelememin bir anlamý yok. Kaldý ki aktarmadýðým konuþmanýn gidiþatý da öncekilerden daha aðýrdý. Sayýn YMM beni bu iþi yapmaktan vazgeçmem için iknaya çalýþtý, hakaretlerine yenilerini de katarak. Bu arada da benim yanýmda olan aðabeyim de birden taraf deðiþtirip ne gerek var sýnava demeye baþladý, hatta dilimin uzun olduðunu bile söyledi. Þaþkýnlýðým da kýzgýnlýðýmda arttý, bir ara gözlerimin dolduðunu hissettim yutkunmakta bile zorlanmýþtým, üzerime çok gelindi. Konuþmalarýn sonunda izin istedim ayrýlmak için, aldýðým cevap “ne o randevun mu var otur oturduðun yerde” oldu. Bu cümleden sonra yüzümün aldýðý þekli tahmin edebiliyor musunuz bilemiyorum. Aðabeyimle birlikte ayrýldýk bürodan.

Mamafih hakkýný yiyemeyeceðim bir yer var, bu iþi çalýþarak öðrenirsin, belge fasafiso dedi, iþte burada haklý sayýlabilirdi belgenin anlamsýz ve gereksiz olduðunu saymazsak tabii :))





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn meslekler & Ýþ yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (1. Bölüm)
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (3. Bölüm)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kahkaha
Sen Yoksun
Sayýklamalar
Üç Nokta
Gel...
Ýtiraf
Sýzý...
Dur (Ma) !
Hala Aþýksýn Sen... Ama Sadece Þarkýlarda...
An Sýzý'n

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Þehri Aðlattýn Sen [Þiir]
Zaman [Þiir]
Bahar Gözlüm... [Þiir]
Beste [Þiir]
Yaðmur [Þiir]
Duyacaksýn... [Þiir]
Ýki Harf [Þiir]
Yaþanacak Sevdanýn Þiiri [Þiir]
Bir Daha Sevmeyeceðim [Þiir]
ve Kaybetmek Seni [Þiir]


Dilek kimdir?

Bakakalýyorum aynalara. . . . Yirmibeþ yýlýn ardýndan öylece bakarken, Bak - kalýyorum bir baþýma.

Etkilendiði Yazarlar:
Nilgün Marmara, Tezer Özlü, Murathan Mungan, Selim Ýleri, Cesare Pavese, Virginia Woolf, Sylvia Plath, A.H.Tanpýnar, Tomris Uyar, Mina Urgan, Özdemir Asaf, Didem Madak, Oðuz Atay, Attila Ýlhan, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Ferit Edgü, Lale Müldür


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Dilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.