..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > ayþe özyýlmaz




15 Kasým 2007
Dranaz  
dranaz'a yolculuk

ayþe özyýlmaz


Bir kez olsun hayatta zoru baþar. Pes etme! Ne çokmuþ deyipte cayma. Bir kez olsun kaçma! ve sonuna dek oku !!! yalnýzca " sana ait " olaný... çünkü bu bir öykü deðil sana ait olan bir hayatýn hikayesidir ey "D R A N A Z"


:CJIE:


Ölü bir beden ardýndan uzunca bir yolculuða düþtü hayatým. Zifiri karanlýklara direksiyon çeviriyorum þimdi. Yol çizgileri silinmiþ otoyollardan geçiyorum. Karanlýklar içinde kaybolmuþ yýldýzlar çýkýyor karþýma. Can havliyle kayýyor gökyüzünden gözlerimin önüne doðru.

Asfalttaki tekerlek sesinden baþka bir ses çýkmýyor geceden. Bu sessizlik beynimi yoruyor. Teybin sesini açýyorum hafiften, uykulu sesler arasýndan sesleniyor Ferdi baba, "Ýçime kederden bir duvar ördüm, Kapattým gönlümü gülen dünyaya, Tatmadým ömrümde hasret gibi bir acý, Sen beni bu dünyada ettin dilek aðacý..."

Bu þarkýyý dinlerken içimde tarif-i muhal duygular uyanýyor. Ve ben her þeyden vazgeçmiþliðimle eþlik ediyorum, beynimde uðuldayýp yüreðimde yankýlanan þarkýya. Elveda mutluluklar. Elveda tüm umutlar. Elveda ey gençliðim. Elveda geleceðim...

Sonra yine dalýyorum þeritsiz yollarýn çukurlarýna. Hatalý sollamalarýma kýzýyorum. Geride býraktýðým hayata tiksintiyle bakýyorum.Nerden geliyorum? Neredeyim? Nereye gidiyorum?

Aç kurtlar çýkýyor umut ekili tarlalar arasýndan. Saða sola yalpalýyorum. Ýçime korkular düþüyor yine. Çok gerilerde býraktýklarýmýn, her an karþýma çýkma ihtimaliyle sarsýlýyorum. Ezilmiþ bir çocukluk, har vurup harman savrulmuþ bir gençlik ve katili olduðum bir geleceðin hükmünü giymiþ bir edayla yine gaza basýyorum. Keskin virajlara vuruyorum ömrümü. Önüme ne çýkacaðýný bilmeden giriyorum, kývrýmlý daðlarýn sarp kayalýklarla dolu virajlarýna. Yollar önümde soru iþaretleri gibi bükülüyor. Köknar aðaçlarýnýn boyunca uzatýyorum dertlerimi, kara gürgenler gibi umutlarýmý siyaha boyuyorum, çam aðaçlarýnýn yapraklarý gibi batýyorum kendime ve meþe aðacýnýn yapraðýyla býrakýyorum, sararmýþ sevinçlerimin ardýndan gözyaþlarýmla birlikte yüreðimi. Düþüyorum en kýrýk sonbahar tablolarýnýn tuvalinden.

Pusular kuruluyor yamalý asfaltlarýn heyelanlý kýyýlarýna. Gözlerim aðýrlaþýyor, sis çöküyor görüþ mesafelerime. Kýsa huzmeli farlar karanlýðýma ýþýk tutmaya çalýþsa da, karþý yönden gelen düþ kýranlarýma çarpmaktan kendimi alýkoyamýyorum. En güzel yerinde sýçrýyorum bahar muþtulu hayaller arasýndan. Akýbet-i bahar nazar'ýmdan yaprak misali yaþlar dökülüyor, ezip geçiyorum ýslak duygularýmý, kasveti yere seriyorken daðlar ben yol almaya çalýþýyorum. Camlardan buhar buhar damlalar süzülüyorken, ben saðýr sevdalara haykýrýyorum, en ucube köþelerde yankýlanýyor serzeniþlerim, yaþayan aþklarýn bile sesi kýsýlýyor. Mazimin üstüne simsiyah bir karanlýk çöküyor. Silecekleri açýyorum ve bu karanlýk ýslaklýðý silmeye çalýþýyorum.

Ay en dolun haliyle yükseliyor tepelerin ardýndan... Ýþte bir keskin virajý daha düzeltiyorum. Ve bir daðý daha geride býrakýyorum. Þedit ýþýklý köyler göz kýrpýyor yamaçlardan. Ben bir geceyi daha sabaha yakýnlaþtýrmanýn çabasýndayken, tanyeri çoktan aðarýyor. Ve ben farkýnda bile olmuyorum þafaðýn bu kadar yakýn olduðunun. Güneþ yeþeren ekinler arasýndan baþ kaldýrýrken içime doðuyor adeta. - Ey nurlu sabah ben geldim. Bana yoldaþlýk et bu tükenmez yollarda. Geride bir ömür býraktým hiç yaþanmamýþ. Geride bir kulluk býraktým yapýlmamýþ, geride bir sevda, geride bir evlatlýk. Geride ömrümün gýrtlaðýna kadar batmýþ günahlar býraktým. Eskimiþ yýpranmýþ düðüm düðüm olmuþ sözler býraktým. Bu aceleciliðime aldanma sakýn geride uzun bir yolculuk býraktým.

Üþüyorum... Ellerim titrek. Göz kapaklarým git gide aðýrlaþýyor. Yorgun bir seyir tutturuyor bakýþlarým. Her an uykuya yenik düþme ihtimalimle yüzümü yýkayacak bir çeþme arýyorum. Elimden tutup kaldýracak bir el aradýðým gibi. Neden sonra bir ceylan yavrusu çýkýyor karþýma. Gözleri ahu zar, bakýþý ok gibi. Saplanýyor yüreðimin yürek deðmemiþ köþesine hançer misali. Aklýmý baþýmdan alýyor, gözlerim kör oluyor, lal oluyor dilim. Artýk hiçbir þey, hiçbir dert, hiçbir düþünce ve hiç kimse olmuyor dünyamda. Yalnýzca "o". Artýk tek düþüncem o'nu yaþatmak oluyor. Ve o'nun için kendimi feda etmek. Deli dolu bir hal takýnýp hakimiyetimi yitiriyorum. Bakýþlarýmýn, hayallerimin, gençliðimin ve en mavi düþlerimin yerini artýk "o" alýyor. Ben benlikten çýkýyorum "o" oluyorum.

Tam kendimi yitiriyorken, donuk bakýþlar arasýnda bir ses geliyor kulaðýma: Fe eyne tezhebun (nereye gidiyorsunuz ey insanlar?) Ýþte bu ses yer yüzüne þamar þamar iniyor. Kulaklarým tüm seslere duyarsýz hale geliyor. Kýrýk bir cam parçasýyla yüzüme bir tokat iniyor. Can havliyle frene basýyorum, direksiyonu kýrýyorum, bir yamacýn kenarýnda birikmiþ çamurlara saplanýyorum, etrafta kimsecikler olmuyor. Yalnýzlýðýn ortasýnda yine yapayalnýz kalýyorum. Uðruna bir ömür tükettiðim ceylansa herkes gibi yok oluyor. Beni bensizliðin ortasýnda benimle bir baþýma býrakýyor. Anlýyorum ki gördüðüm bir kabustan ibaret oluyor. Yýkýlýyorum. Aðlýyorum. Kahroluyorum...

Zaman derdime çare oluyor sanki, yitirdiðim onca þeyin ardýndan kendimi toparlamaya çalýþýyorum. Uzunca bir çaba sarf ettikten sonra çamurlu tekerleklerimle yine yola koyuluyorum. Ýþte yine þeritler, yine dönemeçler, yine kasislerle dolu bir yolculuk baþlýyor. Saat güneþin tam tepede olduðu vakti gösteriyor. Gölgeler lastiklerin altýnda kaybolup gidiyor. Köprüler kuruluyor çaylar üzerine, çaylar acýlarýmý akýtýyor. Kanlý bir göl çýkýyor karþýma. Adýný nereden aldýðýný bilmiyorum ama benimde içimi kanatýyor. Tarlalarýn kenarlarýnda dolaþan çocuklar görüyorum. Yalýn ayaklarýyla, hayatýn çamurlarýna meydan okurcasýna topraðý eziyor. Göz göze geliyoruz bir kýz çocuðuyla, sýrtýnda bir köfün ve ellerinde buðday baþaklarý var. Saçlarý ise ellerindeki baþak sarýsý . Bahar yüzüyle gülümsüyor bana. Öyle içten, öyle tatlý... Yanaðýnda gamzeler gül misali açýyor. O gülümseyince içime sýcaklýðý düþüyor çocukluðumun. Elime hakim olamýyorum bende kornaya basýyorum, dünyalar baðýþlanmýþçasýna sevinip el sallýyor. Tüm hüzünlerimi bir anda alýp götürüyor. Ve yüzüme bir tebessüm takýyor, sanki yol boyu bana arkadaþlýk etmesini istercesine...

Þimdi derin düþüncelerimi onun eliyle uzaklara gönderiyorum. Kaçýrdýðým kavþaklarý, ezdiðim kertenkeleleri, beni çamura saplayýp kaçan ceylaný boþ veriyorum. Geride býraktýklarýmý da... Artýk yol tabelalarýnda gözlerim. Daha dikkatliyim þu sýrada. Ýþte bir kasabaya daha yaklaþýyorum. Horozlar çitlerin üzerinde ötmeye devam ediyor. Yavaþlayýp odun ateþinde piþmiþ bir ekmeðin kokusunu içime çekiyorum. Bir ambar altýnda iki yaþlý teyzeye rastlýyorum arabayý saða çekip fýrýn soruyorum. Bana ellerindeki kestane yapraðýna sarýlmýþ iki somun ekmek uzatýyorlar. Ve yüreklerinin cömertliðiyle piþmiþ bu ekmeði, büyük bir merhametle tattýrýyorlar. Teþekkür edip ayrýlýyorum oradan. Henüz birkaç kilometre yol almýþken saðda aðaçlar arkasýnda saklanmýþ, aþina olduðum bir yazýyla yazýlmýþ olan yol tabelasýný görüyorum, DRANAZ...

Ýþte sonunda aradýðým yönü buluyorum. Yavaþ ve dikkatlice sola dönüyorum. Artýk istediðim istikametteki yola girmenin haklý sevinciyle yol almaya devam ediyorum... Belli belirsiz siluetler geçiyor önümden ben yavaþ yavaþ Dranaz yokuþunu týrmanýyorum. Daðlarýn görkemliliði Dranaz'ýn yanýnda bir anda heybetini yitiriyor. Dranaz en yüksek dað oluyor etraftaki daðlarýn yanýnda. Çünkü Dranaz kývrým kývrým ilerleyen, sarp kayalýklarla dolu, iniþi ve çýkýþý çok zor olan ama bir o kadar da muhteþem ve büyüleyici bir manzaraya sahip olan, güzelliðine kavuþmak için ise büyük bir sabýr gerektiren bir daðýn adýydý. Ve ben bu güzelliðe kavuþmak için sabretmem gerektiðini biliyordum. Aslýnda hayat da Dranaz misaliydi. Zor, çetin, karþýna ne çýkacaðýný bilmeden ilelediðin. Kimi zaman tebessümlerle dolu, kimi zaman gözyaþlarýyla ýslanan bir yolculukta, bazen güz mevsimi dökülen yapraklar gibi, bazen uðruna bir ömür feda ederek, benliðimizi yitireceðimiz bir ceylanýn karþýmýza çýkmasý gibi, bazen yitirilmiþ umutlar arasýnda bir lokma ekmeyi paylaþmanýn sevinci gibiydi hayat. Yeni yeni fehmediyorum bunu...

Ýþte bir cenazeyi defnetmek için, ölü bir beden ardýndan uzunca bir yolculuða çýkan hayatým, bu yolculukta bana Dranaz olmayý öðretti. Ve ben kitaplar arasýnda Ahmet Günbay Yýldýz, Halit Ertuðrul, Hekimoðlu Ýsmail, Emine Þenlikoðlu, Þule Yüksel romanlarýyla gezinirken, Dranaz'ý harf harf, hece hece, kelime kelime, cümle cümle öðrenmeye baþladým. Meðer geride býraktýðým hiçbir þey yokmuþ, almam gereken her þey ilerideymiþ.

Saat ikindiyi gösterdiði vakit toprak misafirini çoktan aðýrlamaya baþlamýþtý bile. Yaðan yaðmur taneleri henüz taze mezarýn baþkaldýran topraðýný ýslatýrken, gözyaþlarý yaðmura karýþan insanlar, toprak altýndaki yolcunun geride býraktýklarýna aðlayýp. Bu ebedi yolculuðunda ona dualarýyla eþlik ediyorlardý... Oysa "o" daha birkaç gün öncesine kadar ölümün ona ne kadar uzak olduðunu düþünürken, þimdi ölmenin þaþkýnlýðýyla rabbinin huzuruna çýkýyordu. Týpký bu olayý bir tiyatro sahnesi gibi izleyen bizler gibi...

Ve ben!
ileride býraktýklarýný almak için kendini yollara vuran Dranaz'ýn yolcusu,
hayatý perde perde aralamaya çalýþan, olmasý gerektiði gibi olmaya çalýþan insan. Daha nereye kadar süreceði belli olmayan bu yolculuða devam ederken, sanýrým bu yolculuða hazýrlanmanýn vakti geldi de geçiyor bile.

Yine yollar, yine hayat dersleri, yine düþünceler (nereye gidiyorum ben?). Aklýma takýlan bu cümleyi defalarca tekrarlayarak yine yola koyuluyorum. Her çýkýþýn bir iniþi mutlak vardýr. Ben bu yokuþu henüz çýkmýþken þimdi ayný þeyleri tekrar tekrar yaþayarak iniyorum. "Hayatýn çatladýðý yerler vardýr yürüyemezsin donmuþ bir nehir üzerinde güvenle. Ýþte hayat devam ediyor" dese de kalbim, "hayat olduðu gibidir olmasý gerektiði gibi deðil" diye avunsa da yüreðim... Yinede bu uzayýp giden kilometrelerden aradýðým cevabý bulamýyorum.

Þimdi düþünüyorum da... Ben miyim yollarýn üzerinden geçen? Yoksa yollar mýdýr ayaklarýmýn altýndan kayýpta giden?


09.11.2004 Dranaz mevsimi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah Kudüs...
Tetik Hadi Uyandýr Beni (!)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Halep'e... [Þiir]
Cuma Mesajlarým 3 [Þiir]
Bende... [Þiir]
Tecemmü [Þiir]
Hicran Dolu Gecenin Kýrýntýlarý [Þiir]
Cuma Mesajlarým 2 [Þiir]
Saçlarý Çiçekli Kýz [Þiir]
Cuma Mesajlarým 4 [Þiir]
Cuma Mesajlarým [Þiir]
Anne ve Babalara [Þiir]


ayþe özyýlmaz kimdir?

ben bir düþ'ten düþtüm. . nice kelimeler cehennemine. . . "ey sevgilim beni þair býraktýn hayata"


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ayþe özyýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.