..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Metin Alkan




3 Aralýk 2007
Psikoloji Ýlmi  
Metin Alkan
Dini ilimlerden hiç referans alýnmadan yapýlan çalýþmalar elbette önem taþýmaktadýr.Özellikle dini terminoloji kullnmamaya özen göstererek birtakým eserler vücuda getirmek;yabancý ülkelerdeki çalýþmalar týpatýp tercüme edilerek ülkemiz insanýna enjekte edilmesini kesinlikle doðru bulmuyorum


:AHIB:
PSÝKOLOJÝ ÝLMÝ

Ruhsal rahatsýzlýklarýn temelinde maddi sebebler kadar manevi sebebleri görmemezlikten gelemeyiz.Günümüzde tek taraflý bir bakýþ açýsýyla psikolojik rahatsýzlýklarý izah etmeye kalkýþmak tek kanatlý kuþun uçmasýna benzer ki problemlere çözüm üretmeyen bir ilim dalý olarak karþýmýza çýkmaktadýr .

Dini ilimlerden hiç referans alýnmadan yapýlan çalýþmalar elbette önem taþýmaktadýr.Özellikle dini terminoloji kullanmamaya özen göstererek birtakým eserler vücuda getirmek;yabancý ülkelerdeki çalýþmalar týpatýp tercüme edilerek ülkemiz insanýna enjekte edilmesini kesinlikle doðru bulmuyorum.

Müslüman ülkelerin bile birbirinden farklý psikososyal faktörler içinde barýndýrmasýna raðmen Ýslami duyarlýlýðý olmayan ülkelerdeki ilmi çalýþmalarý da birerebir adapte etmemelisiniz.

Ruh saðlýðý bozuk aile bireylerinden elbette ruh saðlýðý bozuk bir toplum meydana gelir.Toplumsal yapýnýn hýzla çürüdüðü zannedildiði zaman dilimlerini yaþarken bu çürümenin de beraberinde yeniden filiz vermeye müsait bir toplumun da habercisi gibidir

Duygu kontrol bozukluðunun sanki genetik kodlamasý yapýlmýþ gibi toplumun eðitim seviyesi yüksek ve düþük kesimlerde birbiriyle parelel gidiyor olmasý kanaatimce dana vahimdir

Duygu kontrol bozukluðunu sadece ekonomik girdilerle düzelterek çözümler bulabilseydik batý toplumlarý ve bizim ekonomik düzeyi iyi seviyedeki aile bireylerinde de problemi halletmiþ olacaktýk.Sakýn yanlýþ anlaþýlmasýn ekonomik durumumuz iyi olmasýn demeye getirmiyorum.Bilakis iyi olmasý gerektiðine hemde in iyi olmasý gerEktiðine inananlrdaným.

Hemen hemen iþlenen bütün suç unsurlarýnýn ardýnda duygularýmýzý kontrol edememe olduðuna inanýyorum.Ve duygulrýmýzý eðitmede de din eðitiminden yeterli seviyede faydalanmadýðýmýz gerçeðini de görmemezlikten gelemeyiz.

Bir ilim dalý sadece güncel ve siyasi havaya göre renk alarak bukelemun haline getirilmemelidir.Adý üstünde ilim dalý zaman ve mekanlarý aþan evrensel deðerlere ulaþma gayretiyle hareket eder ve etmelidir

Ancak üzülerek belirtmeliyim ki ülkemizde psikoloji ilmi ve kardeþ ilimler ne yazýkki ülke insanýnýn hizmetine sunulmak yerine politize edilerek güncel menfeatlerin ve ideolojilerle terörün emrine verildiðini görmekteyiz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünyayý Ýyi Okumak
Akraba Münesebetleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Psikolojik Roman Denemesi
Hayalleri Ertelemek
Yaz Dostum
Cimrilik
Bir Televizyon Kanalý Hayal Ediyorum
Sevgiye Olan Ýhtiyacýmýz
Manevi Depremler
Sivil Hayatýmýz
Yönlendirme Arzusu veya Yönlendirilme Arzumuz
Ramazan ve Sýnýrlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ahir Zaman [Þiir]
Özgürlüðün Sesi [Þiir]
Ben Kendime Söz Geçiremedim [Þiir]
Ýkinci Gençliðim [Þiir]
Ýstanbul ve Yakarýþ [Þiir]


Metin Alkan kimdir?

Ailelerin,sosyal çevrenin ve ictimai hadiselerin insaný ne denli etkilediðini yýllardýr merakla takip etmeye çalýþtým. belkide her hadisenin dilinde kendimi bulma ve neden hatalar yaptýðýmý bulmaya çalýþtým. Piþmanlýklarýn girdabýnda bir sona nasýl varmamalýyým diye için için yandým. . . . . Dahada önemlisi herþeyimle kendimle yüzlezmek istedim.

Etkilendiði Yazarlar:
Cemil Meriç,Nurettin Topçu,Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Metin Alkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.