..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > M.NÝHAT MALKOÇ




20 Ocak 2008
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türkiye’de ne dergiler geldi geçti kültür sanat hayatýndan. Bunlarýn bir kýsmý kalýcý olsa da, çoðu matbuat mezarlýðýndaki yerini aldý. Öyle de olsa hepsi yayýnlandýklarý sürece hayatýmýza renk ve ahenk kazandýrdýlar. Dergiler bir mektep gibidir. Bu mekteplerde yetiþiyor kalem erbaplarý. Onun içindir ki yayýn hayatýna baþlayan her dergi beni heyecanlandýrýr.


:HABE:
M.NÝHAT MALKOÇ

Türkiye’de ne dergiler geldi geçti kültür sanat hayatýndan. Bunlarýn bir kýsmý kalýcý olsa da, çoðu matbuat mezarlýðýndaki yerini aldý. Öyle de olsa hepsi yayýnlandýklarý sürece hayatýmýza renk ve ahenk kazandýrdýlar. Dergiler bir mektep gibidir. Bu mekteplerde yetiþiyor kalem erbaplarý. Onun içindir ki yayýn hayatýna baþlayan her dergi beni heyecanlandýrýr.

Geçenlerde Tevfik Serdar Anadolu Lisesi’nin dergisi elime geçti. Daha doðrusu bu okulun Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenlerinden deðerli arkadaþým Hasan Çelik dergiyi bana gönderdi. Büyük bir ilgi ve heyecanla derginin sayfalarýný çevirmeye baþladým. Fakat daha evvel, derginin ismi dikkatimi çekti. Dergiye “Semender” adýný koymuþlar. “Semender” sözlükte “Semendergillerden, uzun gövdeli, dört bacaklý, kuyruklu, kertenkeleye benzeyen, birçok türü bulunan bir hayvan (Salamandra)… Ateþte yanmadýðýna, hatta ateþi söndürdüðüne inanýlan efsanevî hayvan…” anlamlarýna karþýlýk geliyor. Hayli ilginç bir isim bulmuþlar. Kanaatimce bu kelimenin yukarýdaki anlamlarýndan ikincisi onlarý etkilemiþ, onun için bu adý tercih etmiþler. “Ateþte yanmamak, ateþi söndürmek” anlamlarý kelimeyi çekici kýlýyor.

Ýsimlere fazla takýlýp kalmamak gerekir. Fakat þahsen bu ismi tuttum, iyi düþünülmüþ… Derginin kapaðýný açtýðýmýzda Semender’in Genel Yayýn Yönetmeni Hasan Çelik’in “Sunuþ” yazýsýyla karþýlaþýyoruz. Bu yazýda derginin bu ayki içeriðinden bahsediyor. Öncelikle þunu söyleyeyim ki elimdeki nüsha, derginin ikinci sayýsý oluyor. Birinci sayýsýndan haberim olmadý. Olsun, yine de bu kýymetli dergiyi tanýmakta geç kalmýþ sayýlmam.

Derginin ilk sayfasýnda Tevfik Serdar Anadolu Lisesi’nin Marþý’ný görüyoruz. Þunu söyleyim ki okul marþý biraz daðýnýk geldi bana. Daha derin ve derli toplu bir marþ olabilirdi. Fakat bugüne kadar böyle gelmiþse bunun üzerinde konuþmak bize düþmez. Dergide Atatürk’le ilgili yazýlara, üniversite ve meslek tanýtýmlarýna rastlýyoruz. Bu arada okulun daha çok 11. sýnýf öðrencilerinin þiirlerine yer verilmiþ. Þiirleri okuyunca çocuklarda þiirsel bir altyapýnýn olduðunu gördüm ve gelecek adýna sevindim. Tarihle ilgili bölümde yer alan “Bedeli Çanakkale’de Ödenecek” baþlýklý gerçek hikâye okunmaya deðer…

“Semender” dergisi bahsi geçen okulun öðrenci ve öðretmenlerince, ortak akýlla hazýrlanýyor. Yani öðrencilerin dergiye katkýsý büyük… Zaten öðrencinin desteklemediði, yazýlarýyla beslemediði bir derginin anlam ve önemi de yoktur. Bu dergide benim Derecik Ýlköðretim Okulu’ndan öðrencim olan Ensar Kýlýç da aktif olarak görev yapýyor. Ensar geçen ay “Ýnsan Haklarý” konulu þiir yazma yarýþmasýnda Trabzon birincisi olmuþtu. Ben de, bir baþka öðrencim ikinci olduðu için ödül törenine gitmiþtim. Öðrencimi ödülünü almak üzere törene götürmüþtüm. Derecik Ýlköðretim Okulu’ndan öðrencim olan Ensar’ýn bu þiir yarýþmasýnda birinci olduðunu orada öðrenmiþ ve çok mutlu olmuþtum. Ýnsan haklarýyla ilgili bu þiir de derginin orta sayfalarýnda yer alýyor. Ensar’dan gelecekte güzel eserler bekliyoruz.

Semender dergisinin ilerleyen sayfalarýnda eðitici, öðretici, eðlendirici sayfalar da var. Dergide baþta edebiyat öðretmenleri olmak üzere, öðretmenlerin de birbirinden güzel yazý ve þiirleri yer alýyor. Bunlar arasýnda Dilek Daþ’ýn tiyatro konulu denemesini, Hülya Çolak, F. Buket Pehlivan’ýn þiirlerini, Kemal Hindistan’ýn mektubunu ve Hasan Çelik’in hikâyesini özellikle zikretmek istiyorum. Bu arkadaþlarýmýz yazý ve þiirleriyle öðrencilere güzel bir model oluyorlar. Özellikle deðerli arkadaþým, gayretli ve maharetli insan Hasan Çelik’in öyküsünü çok beðendiðimi, özgün bir anlatýmý olduðunu söylemek istiyorum. Hasan Bey gibi bir öðretmeni olan okulun sýrtý yere gelmez. Her okula bir Hasan Çelik lazým.

Son yýllarda Trabzon’da pek çok okul dergisi çýkýyor. Semender de bunlardan birisi… Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Kütüphanecilik ve Kültür Edebiyat Kulübü tarafýndan çýkarýlan Semender dergisi, içeriði ve sayfa düzeni kalitesiyle okul dergileri arasýnda dikkatleri üzerine çekiyor. Dergiler için önemli olan devamlýlýktýr. Temennim odur ki Semender dergisi kalýcý olsun. Ömrü saman alevinin ömrü gibi kýsa olmasýn.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon'un Kültürel Meseleleri
Yýl 1433… Hicrî Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun…
Millî Bütünlüðümüz ve Türkçe

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.