..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > murat kuvvet




1 Þubat 2008
Televizyon Makinasý...  
murat kuvvet
Yeni evlenen bir dostumun ilk çocuðu idi anlatacaklarýmýn baþrol oyuncusu her nekadar kendisi insanlarý bu kadar düþündürücü bir olaya sevk ettiðinin farkýnda olmasa da…


:AGIG:

Geçenlerde bir dostumun evinde yaþadýðým olayýn þokunu hala üzerimden ata masamda bunu insanlarýn faydalanmasý ve ibret almasý noktasýnda deðerlendirilebileceðini düþündüm dolayýsýyla bunu yazmayý görev bildim.

     Yeni evlenen bir dostumun ilk çocuðu idi anlatacaklarýmýn baþrol oyuncusu her nekadar kendisi insanlarý bu kadar düþündürücü bir olaya sevk ettiðinin farkýnda olmasa da…
Çocuk, bir elinde bebeði elinde televizyon kumandasýný sýmsýký kavramýþ ve gözleri kitlenmiþ vaziyette.Televizyonda ise son moda ithal dizilerden sihirli büyülü dizilerden biri oynuyordu maalesef.Dizi oyuncusu þahit olduðum dizi bölümünde ders çalýþmak isteyen çocuðun beynine dersleri güya sihirler bir ufak parmak hareketiyle aksettiriyor.Ýlk bakýþta bunda ne var diyebilir kendini kandýrmak isteyen anne babalar ancak ufak bir beyin fýrtýnasýndan sonra umarým bana hak vereceksiniz.
     Biraz düþünelim…
Çocuðun aklýna bu saye de ne öðretiliyor biliyor musunuz? Çocuk’a daha o yaþta çalýþmadan emek vermeden ter dökmeden bir þeyler yapýlabileceði gibi tembelliðe iten ve kiþinin üretkenliðini tamamen yok eden bir anlayýþ o masum çocuklarýmýzýn aklýna zehirli bir yýlan gibi sokuluyor. Ýþin acý olan tarafý ise tüm bunlar Babanýn yanýnda oluyor. Þaþkýnlýkla izliyorum olanlarý baþtan aþaðýya inceliyorum çocuðu ama top atsan duymaz deyiminin manasýný da tam olarak anlýyorum desem yalan olmaz.
Þaþkýnlýðýma son vermeden daha da þaþýrýyorum çünkü dizi arasýna reklam girince çocuk çýðlýklar atýp kendini yerlere savurmaya baþlýyor anne babasýný yumrukluyor.
     Bütün bu olaylarý gözlemledikten sonra pes diyorum ilk defa bu kadar içten.Annesini çocuðu oyalamak için televizyonu açýp karþýsýna oturttuðu için Babayý da bu olaylara seyirci kaldýðý için kýzýyorum Devleti de bu tür saçma sapan dizilere izin verdiði için…

Televizyon çaðýmýzýn gerçeði olabilir ama çocuklarýn da tertemiz saf duygularýný hiçe sayan ve saçma sapan þeyleri akýllarýna sokmaya kimsenin hakký yok! Reyting uðruna üç beþ kuruþ fazla reklam parasý cebe atmak için geleceðimizi karartmayalým. Bu duyarsýzlýða kayýtsýz kalýrsak çocuklarýmýzla beraber geleceðimizi de kaybederiz. Bu yüzdendir artýk çocuklara büyüyünce ne olacaksýn diye sorduðumuzda öðretmen doktor pilot olacaðým cevabýný alamamaktayýz.Çocuklarýmýza sahip çýkalým.Herkes anne baba olabiliyor ama kim kaybediyor kim kazanýyor bunu düþünmek lazým.Geleceðimize sahip çýkmak için ilkönce çocuðumuza sahip çýkalým..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: ceren burçak dað / Ýstanbul/Türkiye
1 Mart 2008
Bu teknolojinin sadece televizyonla gerçekleþtirdiði bir beyin yýkamasýdýr. Bomboþ diziler yalnýzca dediklerinizi deðil, sizin gibi üzerinde ayrýntýlý düþünüldüðünde anlaþýlan "oldukça korkutucu ve tehlikeli" mesajlarý büyük küçük dinlemeden beyinlere kazýyorlar. Teknolojiyi hayatýmýza giren en güzel þeylerden biri olarak deðerlendiriyoruz ama farkýna varmadan onun kölesi oluyoruz. Eskiden bunlar bilimkurgu romanlarýnýn konusu olurken artýk gerçeklerin konusu oluyor. Dünya bir distopya mekaný oldu ve kimse bunun farkýnda deðil. Teknoloji, çocuklarýn beynini sihirli dizilerle, gençlerinkini de msn, facebook vs.lerle yýkýyor. Elbette ki bunlarý yaparken o da "daha büyük bir amaca hizmet ediyor(!)"




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat Masaldýr...
Günaydýn Arkadaþlar!
Bir Ben Varým Bir de Þehir...
Anadoluda Bir Yol Hikayesi
Sadece Seni Düþünmek Ýstiyorum.
Sen, Çocukken Uçurtmasý Uçmayan Çocuk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbuldan Bana Sen Kaldýn Hatýra... [Þiir]
Aradýðýnýz Kiþiye Þu An Ulaþýlamýyor... [Þiir]
Gözlerinden Ýçmek Gibisi Yok Sevdayý... [Þiir]
Ya Resülallah... [Þiir]
Sevdanýn Rengi [Þiir]


murat kuvvet kimdir?

okumak, insaný en ucuza birçok þeyin sahibi yapar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © murat kuvvet, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.