..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > hayal




22 Þubat 2008
Gece (Hayal) Dir (Er) Erse Gün (Iþýðýna)  
hayal
Açýk kýrmýzý bir kan sýzdý bacaklarýndan. Acýdý caný. Can acýsýndan çok, damlayan kaný için acýdý. Açýk ve sýcak kanýna inat, bulanýk ve soðuk yüreðine düþtü acý. Acýdý acýnmadan hiç, ardýnda acýmtrak bir hayalet býrakarak. (Çýð)lýk(sýz) a(kar)ken (kan)ý, yok(oldu)! Ay, tam tutuldu o zaman.


:AHBE:
Göz kamaþtýran bir sevdaya dönüþtüðünde ay, ýþýðýn sonsuzluðuna düþerdi aklý. Hiçbir gölge büyümez ya da küçülmezdi bu yüzden. Gerçek boyutunda ve binlerce yansýmalar oluþturan kristâl bir aynaydý o. Gerçek ve gölge ikiz kardeþti. Ne zaman maviye bürünse gerçek, gölge de maviye düþerdi. Ay, dolunaydý o zaman.

Iþýk çözünür; gece karalýðýný tümden kaybedene dek renklenirdi; gökkuþaðýnýn yalnýz çocuðu oynasýn diye. Ay, dolunaydý o zaman.

Semiyotik dili öðrenmiþti. Çözerdi her bir gerçeði gölgelerin þeklinden. Çocuktu o. Anne ay, dolunaydý o zaman.

Birden yýldýzlar düþmeye baþladý bedenine. Üstelik pekte ýþýklý ve alýmlýydýlar. Ýnandýrýlmýþtý, yýldýzlarýnýn saklanmasý gerekliliðine. Alýrlardý yoksa, çalarlardý. Çok öykü dinlemiþti, yýldýzý çalýnan çocuklar üstüne. Belki de biraz koyu renge bürünürse, fark edilmezdi yansýmasý. Tüm deðerliler kilitlenmelidir. Kilit güvendir. Kilitledi bedenini. Ay, ilk dördündü o zaman.

“Renklerinden, oyunlarýndan ve kahkahalarýndan kurtul” dediler. “Görmediðin ve göstermediðin rengini isteriz”. Ýlle de siyahtýr yeniyetmenin rengi! Durdu; ýþýk ve ýþýksýzlýðýn eþiðinde. Sonra gönlünü aydýnlýða, bedenini karanlýða saldý. Ýkiyüzlü yaþadý. Bir yaný özgür, bir yaný zincir. Bir yaný ýþýk, bir yaný kör. Zýt kutuplarýn durdurulamaz çekimlerinde, çarpýþtý durdu kendi kendisiyle. Yakalayabilseydi kendini, gri olacaktý. Gri, sis rengi olsa bile. Oysa, bütünleþmek bir yana, her yüzleþmeden artakalan; parçalanma, yara ve kandý. Ay, son dördündü o zaman.

Bir gün, kocaman, kýllý ve güçlü ellerinde oraðýyla geldi dev. Iþýðý bir güzel biçmek, gökyüzünü karartmaktý derdi. Biçti, biçti, biçti… elleri nasýr tutana dek. Oraðýn ucunda parça parça bir yürek sallanmaktaydý. Öylece astý keskisini, boþ geceye. Ay, yitirdiði yanýný yaþlý gözlerle aradý, hilâl baþlý oraðý kýskanarak.

Sonra “gak” deyince halüsinasyon, “guk” deyince kabus týktýlar uykularýna. Nerden geldiyse bir öcü geldi baþucuna; gitmedi. Hepten karanlýða düþtü. Aydýnlýk için kimliksizdi. Vizesiz kaldý umutlarý. Üstelik yutamayacaðý kadar çok korku týkýlmýþtý aðzýna. Ay tutuldu o zaman.

Çýkýþsýz dehlizlerde yutuldu. Çýldýrasýya delirdi; delirircesine çýldýrdý. Sonra hiç açamayacaðý bir mektuba baðladý sevdasýný. Oysa yanýlsamaydý her þey. Kapýlar yanýlgýydý. Ve kaybettiði ne varsa hesap sordu, çýkýþ sandýðý kapýlarda. Cevapsýz kaldý tüm sorular. Ay, tutuldu o zaman.

Yýlan bile dokundu su içerken. Bir de baktý, imkânsýz lâbirentlerin tek deneði oluvermiþ. Dört duvara düþmüþ doðasý özgür yaný; bir o yana, bir bu yana vurdu kanatlarýný. Býrakýlacak yeri olmayan aðýr bir çeyiz sandýðýydý artýk duygularý. Oysa o, yalnýz ve yorgun bir hamaldý. Naftalin kokulu sandýða býraktý yüreðini. Ay, tutuldu o zaman.

Açýk kýrmýzý bir kan sýzdý bacaklarýndan. Acýdý caný. Can acýsýndan çok, damlayan kaný için acýdý. Açýk ve sýcak kanýna inat, bulanýk ve soðuk yüreðine düþtü acý. Acýdý acýnmadan hiç, ardýnda acýmtrak bir hayalet býrakarak. (Çýð)lýk(sýz) a(kar)ken (kan)ý, yok(oldu)! Ay, tam tutuldu o zaman.


21.02.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Külleri Sana , Közü Bana Düþen Sevda
Ýkilem

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çocuðum [Þiir]
Pigme [Öykü]


hayal kimdir?

Okumayý, yazmayý, þiir dinlemeyi ve sinemayý seviyorum. "Ekonomik özgürlüðüm var" diyen bir köleyim. Her iyi köle gibi, az tüketir, çok üretirim.

Etkilendiði Yazarlar:
Cemal Süreya, Oruç Aruoba


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hayal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.