..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Sayým Çýnar




5 Mayýs 2008
Hayat Bir Yutturmaca Mýdýr? Söyleþi  
Ýnsanlýk iflah olmaz bir sefil miydi?

Sayým Çýnar


Ýnsanlýk iflah olmaz bir sefil miydi? Akýl çaðýnýn üzerinden geçen üç-dört yüzyýl sonra bile eski tuzaða düþebiliyor insanlýk. Yerli yabancý televizyon kanallarý bilim ve bilimin temelindeki önemli taþlar, basit, dogmatik yaklaþýmlarýyla komik yargýlarla insanlara seyrettirebiliyorlar.


:BBGA:

Ýnsanlýk iflah olmaz bir sefil miydi? Akýl çaðýnýn üzerinden geçen üç-dört yüzyýl sonra bile eski tuzaða düþebiliyor insanlýk. Yerli yabancý televizyon kanallarý bilim ve bilimin temelindeki önemli taþlar, basit, dogmatik yaklaþýmlarýyla komik yargýlarla insanlara seyrettirebiliyorlar. Bazý ülkeler, saðlýk, iþsizlik, geçim, þehir suyu veya enerji, ahlaki kokuþma ve eðitim sorularý yokmuþ gibi baþa dolanan baþ örtüsü sorunuyla uðraþýyorlar. Güney Amerika’da ne dümenler dönüyor? Rusya’daki Putin mi, Yugoslavya’daki iç savaþ ve katliamlar mý? Derken Ortadoðu’da neler oluyor? Ýsrail mi, yoksa Mýsýr mý? Ýran, Irak mý yoksa Suriye mi? Her türlü yutturmaca herkesin hayatýna normal gündem olarak nasýl girmeyi baþardý? Rasim Açba, tüm bu sorulara cevap arayarak kurgulamýþ hikayesini. Yutturmaca; yazarýn ilk romaný olmasýna raðmen, sürükleyici kurgusu ve komplo teorilerinin prim yaptýðý günümüzde güncelliðiyle öne çýkýyor. Roman, Demir adlý iri yarý esmer, yüreði sevgi dolu bir köylünün hikayesi. Demir depo görevlisi olarak baþvurduðu firmada çekilen bir reklam filminde oynama teklifi ile kendisini bir komplo teorisinin baþ oyuncusu olarak bulur.

O artýk uygarlýðýn geleceðini istemeden elinde tutmaktadýr. Bu rolü de aslýnda kendisi istememiþtir, ona zorla verilmiþtir. Aktör olmadýðý halde dýþýnda geliþen bir olayda aktördür. Kahraman olmadýðý halde, kahraman olan, gerçekte hiç olmayan bir insanýn sürükleyici hikayesinin baþ kahramanýdýr artýk. Demir’in farkýnda olmadan dünyanýn en tehlikeli insaný haline dönüþmesinin hikayesidir Yutturmaca.


“Yutturmaca” sizin ilk romanýnýz. Romanýnýzdaki her bir karakterin sizden bir parça taþýdýðýný hissettim. Bu kitap biraz sizin hikayeniz mi?

Yutturmaca þu anki yakýn çevremdeki insanlarýn bir kýsmýnýn içinde yer aldýðý bir roman. Tabii ki, tüm gerçek isimler (köpeklerinki dahil) deðiþtirildi ve bu hikayenin oluþumunda ana temayý belirledikten sonra, þahýslara her hayali olay karþýsýnda alacaklarý pozisyonla ilgili sorular sorarak, onlarý da olaylarýn gerçek birer parçasýymýþ gibi içine çekerek, onlarýn reaksiyon ve yaklaþýmlarýný da esas alarak kurgumu tamamlayýp romaný yazmýþ oldum. Bazý tali olaylar ve diyaloglar bire bir gerçektir ve Samson'un ölümü de aynen romanda anlatýldýðý þekilde oldu. Yine de, bu romanda yer alýyor olsam da benim hikayem sayýlmaz.

Ortadoðu’da neler oluyor? Siyasi bir kurgu yazma fikrinin nereden geldi?

Ortadoðu denilince, bir tarih meraklýsý olarak benim aklýma hemen bir dizi kronolojik sýralama geliyor: Ta firavunlar devri, Fenikeliler, Musa peygamber, Asurlular, Babilliler, Romalýlar, Hýristiyanlýk, Ýslamiyet, sýralamayý atlayarak, haçlýlar... Osmanlýlar, Kavalalý ve Mýsýr, sömürgeciler, soðuk savaþ döneminin üzerinde poker oynadýklarý süper güçler, kafasý karýþmýþ ve bir þeylere sarýlmaya uðraþan bu bölge insanlarý ve iþim gereði neredeyse hepsini yakýndan tanýma þansý bulduðum Ortadoðu ülkeleri, kendi ülkem baþta, candan Ýranlý, Iraklý, Cezayirli, Tunuslu, Pakistanlý dostlar, aðabeyler, kardeþler, amcalar, anneliðini sakýnmamýþ hanýmlar, kýz kardeþler... Mutlu ve huzurlu bir bölge olmasýný o kadar isterdim ki... Ne var ki, dünya güçlülerin dünyasý ve bu dünyada katý prensipli, gücü sistematik olarak en üst düzeyde elinde tutmaya özen göstermeyenin kurcalanmamasý mümkün deðildir. Siyasi bir kurgu yazmak, muhakkak ki þart deðil, ama, bu dünyanýn üzerinde var olan her bireyin bir þekilde siyasetten nasiplenmemesi de imkansýzdýr.


Köpeklerle olan iliþkinizi biraz anlatýr mýsýnýz?

Köpek denilen canlýnýn, insana verilmiþ önemli bir hediye olduðunu düþünüyorum. Kalbini mutlak þekilde size vermiþ, sevinçleri, üzüntüleri sizinkine endekslenmiþ birinin aþkýný arýyorsanýz, bunun bir ömür boyu sürmesini diliyorsanýz, altý-sekiz haftalýk, yani annesinin þefkat ve bakýmýndan koparýlacak yaþa gelmiþ bir köpek almanýz yeterlidir. Yaramaz çocukluk çaðýný atlatmanýn ardýndan, akýllý, sevgi dolu ve sizin gölgeniz olmakla kendini dünyanýn en mutlu bireyi sayan bir dosta kavuþursunuz. Köpekler, tabiatlarý gereði sürü hayvanlarýdýrlar ve bir ailenin içindeki köpeðin anlayýþýna göre, onun sürüsü o ailedir. O aile dýþýndakiler, dostlar, arkadaþlar olabilir, fakat yeterli ilgiyi kendi evinde gören köpek için asla canýný feda edeceði kiþiler deðildirler. Diðer bir deyiþle, her ne kadar cinsine göre karakterleri farklýlýk gösterse de, salt mantýk kurallarý çerçevesinde ele alýnsa dahi, bana göre kendini bu kadar bana adamýþ birinin (birilerinin) hakkýný verme sorumluluðunu þiddetle duyuyor, köpeklerimi çok seviyor, her türlü ihtiyaçlarýný karþýlama gayretini göstermekten kaçýnmýyorken, bana olan güvenlerinden, kendime ek bir pay çýkararak gurur duyuyorum.

Kitabýnýzýn kapaðýndaki fotoðraf kime ait? Kapaktaki adam kahramanýnýz Demir’i çaðrýþtýrýyor, öyle deðil mi?

Kitabýn kapaðýný yayýncým hazýrladýðýndan, fotoðrafýn kime ait olduðunu bilmiyorum. Adam, Demir'e benzemese de, görüntü gayeye hizmet ediyor

Komplo teorilerinin prim yaptýðý günümüzde kitabýnýz güncelliðiyle öne çýkýyor. Kitabýnýzý daha çok kimler okuyacak?

Roman, komplo teorisi ekseni etrafýna kurulmuþ olsa da, hayatýn tamamen içinde geçtiði için, her tür okura hitap edecek niteliktedir diye düþünüyorum.

Kitabýnýzda bahsetmiþ olduðunuz olaylarýn gerçekle bir ilgisi var mý?

Az önce de bahsettiðim gibi, bazý tali olaylar hariç romaným tamamen kurgudur

Bu kitaptan Amerika’ya ciddi gönderme yapýyorsunuz? Siyasi olaylarýn arkasýnda Amerika hep birinci sýrada deðil mi?

Var olan her madde ve cismin, kurulmuþ her düzenin varlýðýna saygý gösterilmesi gerektiðini düþünürüm. ABD, gerçekte birçok bakýmdan hayranlýk duyulacak bir ülkedir ve son on beþ-yirmi yýldýr, yani yegane süper güce dönüþtüðünden beri, ortaya konulanlarý tasvip edip etmemek bir yana, siyasi olaylarda en önemli rolü üstlenmesini olaðan buluyorum

Roman Demir adlý iri yarý esmer, yüreði sevgi dolu bir köylünün hikayesi. Siz de bir köyde yaþýyorsunuz deðil mi?

Ben Ýstanbulluyum ve bugüne kadar hayatýmýn büyük kýsmý doðup büyüdüðüm þehirde geçti. 1950'li yýllarýndan günümüze kadar olan geliþmeleri, deðiþiklikleri fiilen biliyorum ve Ýstanbul'un yaþanmasý çok zor bir þehre dönüþtüðünü düþünüyorum. Son yedi-sekiz yýldýr, dediðiniz gibi, bir köydeki huzur dolu çiftliðimde yaþýyorum. Ýyi niyetli ve beni baðrýna basmaktan kaçýnmamýþ insanlarla etrafým çevrili ve mutluyum.

Demir depo görevlisi olarak baþvurduðu firmada çekilen bir reklam filminde oynama teklifi ile kendisini bir komplo teorisinin baþ oyuncusu olarak bulur. Demir’in baþýna gelenler gerçekmiþ gibi…

Öyle hissettirdiysem, ne mutlu bana. Teþekkür ederim

Bu roman zamanýn ruhuna uygun bir roman. Her türlü yutturmaca herkesin hayatýna normal gündem olarak nasýl girmeyi baþardý?

Yutturmacalar, hiç þüphesiz insanlýk tarihinde her zaman var olmuþtur. Ancak, çaða, þartlara göre dozajý deðiþmiþ olmalýdýr. Özellikle de, güçlü liderlerin olduðu zaman ve yerlerde çok hafif kandýrmacalar yönetenlerce yeterli bulunmuþtur. Zira, insanlar büyük liderlerin hep doðruyu bildiklerine, yaptýklarýna inanmýþlardýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eddi Anter. Kumbara - Söyleþi
Söyleþi - Reþat Çalýþlar: Þahan Gökbakar'ý Fazýl Say'a Tercih Ederim.
'Diriliþ Operasyonu, Türkiye Gündemini Tamamen Ýçine Alacak'
Ömer Çelebi, Deviniþ Projesi - Söyleþi


Sayým Çýnar kimdir?

1989'da kitap satýþ iþine baþlayan Sayým Çýnar, "Türkiye'de paket kitap satan sistemin dýþýnda bir iþ yapmak istedim. Bir bavul alýp iþe baþladým. Pera Akademisi tiyatro bölümünü bitirdim. Yararýný da kitap satarken görüyorum. Çünkü daha iyi iletiþim kuruyor ve doðaçlama yapar gibi iþimi yapýyorum" diyor. Kitap sektöründe son yýllarda ciddi bir pazarlama stratejisi olduðunu vurgulayan Çýnar, "Kitabýn parasýný ödemek istemeyen insan, o kitabý okumayacaktýr" diyecek kadar da bu iþin piri olmuþ. Çýnar þunlarý söylüyor: "Etiket fiyatýna 4 taksitle kitabý okuyucunun ayaðýna kadar götürüyorum. Ýnsanlarýn ruhsal bir kýrýlmasý varsa okumaya baþlýyor. Günde 75 kitap taþýyorum. Basit bir hesap yaparsak, 14 yýlda 300 bin kitap taþýmýþým demek ki. Kültür hayatýna katkým fena deðilmiþ hani. . . " Pek çok yazarýn menajerliðini de yapan genç kitapçý, Ahmet Ümit, Tayfun Pirselimoðlu, Esmahan Aykol, Hakan Býçakçý, Metin Üstündað, Nedim Þener gibi isimlerle çalýþmýþ. Þu sýra magazin yazarý Þenay Düdek'in çýkaracaðý kitapla ilgileniyor: "Edebiyat camiasýný yakýndan tanýrým. Yazarlarýn psikolojisi çok farklýdýr. Her þeyden önce çocuk büyütür gibi bir yatýrým olarak görürler yazdýklarý kitabý. Yazarlarla belli bir yakýnlýðým olduðu için artýk kitaplarýný yazmadan önce bana vermeye baþladýlar. Onlara önerilerde bulunuyor, yayýnevi bulmalarýna yardýmcý oluyorum. Ödeme konularýný bile takip ediyorum. Yazar menajerliði de böyle bir þey. " Halen Nokta Yayýnlarý'nýn halkla iliþkilerini yürüten Çýnar, sabah dokuzda mesaisine baþlýyor ve bir günde en az 30 kiþiyle görüþtüðünü söylüyor: "Neredeyse tüm gazetelere her gün giderim. Bu iþi ilk yapmaya baþladýðýmda hastane ve okullara da gidiyordum. Artýk sýradan insanlara kitap götürmüyorum. "

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sayým Çýnar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.