..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hayati Okur ERDEMOÐLU




17 Mayýs 2008
Leyla Gencer ve Külleri  
Hayati Okur ERDEMOÐLU
Ünlü opera sanatçýmýz Leyla Gencer vasiyetinde, ölünce yakýlýp küllerinin Ýstanbul Boðazý’na savrulmasýný arzulamýþlar. Hayýrlý olsun! Desek acaba “hayýr” mý dilemiþ oluruz? Yoksa “nayýr, nolamaz” mý demiþ oluruz?


:BJJF:
Ünlü opera sanatçýmýz Leyla Gencer vasiyetinde, ölünce yakýlýp küllerinin Ýstanbul Boðazý’na savrulmasýný arzulamýþlar.
Hayýrlý olsun! Desek acaba “hayýr” mý dilemiþ oluruz? Yoksa “nayýr, nolamaz” mý demiþ oluruz?
Biz karýþabilir miyiz?
Beni, seni, onu, hepimizi ilgilendirir mi?
Sonuç “kül”, “kýl” deðil ki.
Þahsýmýzýn boðazýna da dökülmüyor küller. O zaman karýþamayýz gibi geliyor bana.
Ancak,
Hepimizin “Boðaz”ýna dökülmek istenince bizim de bir köþesinden karýþmamýz icap ediyor gibi. Kesin konuþmuyorum zira boðaz hepimizin boðazý ve boðaz dünyanýn incisi Ýstanbul’un silueti olduðu için hepimizi ilgilendirdiðinden, hepimiz adýna birisi olarak “evet” deme olanaðýna sahip deðiliz.
Ancak,
Bana kalýrsa hepimizin boðazýnýn küllenmesi, doðal bir talep ve olay olamaz.
Yarýn biri çýkýp da, öyleyse beni de öldükten sonra yakýp küllerimi Kocatepe Cami’nin þerefelerinden, kubbeye doðru savurun derse... Bir baþkasý da, benim küllerimi de Ankara Kalesi’nin zirvesinden aþaðýya savurun da küllerime karþý çýkanlarýn gözlerinin içine girip yanaklarýndan süzülen birkaç damla yaþ olayým, bu vesileyle cenaze namazým kýlýnmayacaðý için otomatik aðlama seanslarýna vesile olayým derse ne yapacaðýz?
Âh! Leyla Gencer,
Senin hiç iþin gücün, kýlýn, külün yok muydu da küllendirdin ortalýðý?

Sanat, insana þýmarma hakký mý vermekte?
Yoksa doðal bir demokrasi gerekçesi mi üretmekte?
Bence mesele demokrasi meselesi ise býrakýn Leyla Gencer’in külleri boðazdan savrulsun. Zaten zâtýn küllerinin sandukasýný gördüyseniz küllerinin az bir þey olduðu anlaþýlacaktýr.
Boðazý bile kirletecek kadar külleri yoktur, diyerek demokratik talebin önünü açmakta yarar var.
Ama siz Greenpeace’ci iseniz Leyla Gencer’in küllerinin gramýna bakmaksýzýn karþý çýkabilirsiniz. Bu da demokratik talebin önüne geçebilir.
Anketler ne diyor?..
Anketlerin dili mâlum. Halk ne diyorsa o. Halkýn diyeceðini tahmin etmek için kâhin olmaya da gerek yok.
Ancak, anketlerdeki yüzde oranlarý demokratik açýdan düþündürücü olabilir. Sonuç halkýn görüþünün ankete yansýmasýndan ibarettir.
Biz bu yazýya baþlarken Leyla Gencer Hanýmýn külleri henüz boðazýn billur, serin sularý ile buluþmamýþtý. Bu baðlamda tartýþmanýn, küllerin zamanlamasý ile pek alakalý olmadýðýný söylemek mümkün. Çünkü “kül” meselesi bu cenahta epey bir süre daha tartýþýlacak gibi.
Sonuç ne olacak? Zaman akacak, bir gün “kül”ü tartýþanlar da mevta olacak. Ýþte o zaman akýbetimizin nasýl olacaðýný bilemiyoruz. Belki bizler de tartýþýlacaðýz. Sonuç kocaman bir sýfýr mý desek, yoksa rakamlarýn ifade edemeyeceði bir büyüklük mü desek?
Belki günler, belki de haftalar sonra Leyla Gencer ve külleri unutulacak. Ölüm yýl dönümü geldiðinde olmayan kabri baþýnda birkaç dostu da toplanamayacak.
Ýþte buna vefa mý dersiniz, vefasýzlýk mý dersiniz, yoksa kader mi dersiniz? Ne derseniz deyin, ülkemizde Leyla Gencer’in küllerinden yeni Leyla Gencerler türemeyecek. Çünkü muhtemelen boðazýn serin sularýna karýþan Leyla Gencer’in külleri uzun bir yolculuða çýktý. Bakarsýnýz Yunanistan’a uðrar. Ya da küllendiði Ýtalya’ya. Ýþte oralarda deðiþik adlarda yeni Leyla Gencerler, operasýyla halklarý coþturursa o zaman Leyla Gencer’in küllerini hatýrlayýp ona sevdiði besteleri terennüm eden birileri çýkacaktýr.
Ölünün arkasýndan son söz ne olabilir? Herhalde bu sorunun yanýtýný, kiþinin yaþamýndaki zamana yayýlmýþ ve halka yansýmýþ yüzü oluþturmaktadýr. Onun için Leyla Gencer’e topraðý bol olsun diyemiyoruz. Zira mâlum ki, Gencer’i baðrýna basan bir parça toprak da yok.
Suyu serin olsun, diyelim bâri…
Suyu serin olursa Gencer’in külleri belki de daha geç buharlaþýr.
Selametle...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Küller
Gönderen: CEM AKKILIÇ / , Türkiye
18 Mayýs 2008
Adolf Hitler'inde külleri Berlinde bir nehre savrulmuþtu. Dünyada þu anda milyonlarca Hitler var. Savýnýz hatalý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Araplarý Sevmek
"Öðretmenim Caným Benim"
Laiklik Korkusu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fazýl Efendiye Tavsiyeler
"Ortamý Germeyelim"
Ben de Kapatýyorum


Hayati Okur ERDEMOÐLU kimdir?

Sevgi tohumundan nefret fidaný yetiþmez.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hayati Okur ERDEMOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.