..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattır. -Anatole France
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Osman AKTAŞ




7 Haziran 2008
Tek İlkeli Ülke Ya da Türkiye  
Osman AKTAŞ
Tarihsel süreç içinde toplumların yönetim biçimlerini incelerken, iki yönetici tipi gördüm; askeri yönetim ve siyasal yönetim... Dünyada gelişmiş, gelişmemiş, imparatorluktan site devletine, hatta eyalet yönetimine kas sisteminden klanlara kadar bütün yönetim biçimleri aynı; askeri ve siyasal...


:BGFI:
Tarihsel süreç içinde toplumların yönetim biçimlerini incelerken, iki yönetici tipi gördüm; askeri yönetim ve siyasal yönetim... Dünyada gelişmiş, gelişmemiş, imparatorluktan site devletine, hatta eyalet yönetimine kas sisteminden klanlara kadar bütün yönetim biçimleri aynı; askeri ve siyasal...

Yalnızca tarihte mi böyle? Hayır, bugün de durum aynı: gelişmiş ülkelerden üçüncü dünya ülkelerine kadar tamamı aynı yolla yönetilmekte... Amerikan yönetimi siyasal, İngiltere kısmen siyasal, Fransa siyasal, İtalya siyasal, Rusya ve İran eskiden askeriydi, siyasallaşma çabasında,Hindistan, Pakistan, Afganistan, Malezya, Endonezya, siyasal görünümlü askeri yönetimle yönetilmekteler. Türk Cumhuriyetleri, Moğolistan ve Çin buna dahil...

Gelelim Türkiye'ye; islamiyet öncesinde kurulan devletlerin tamamı askeri, islami dönemle birlikte kurulan devletlerin de tamamı askeri, cumhuriyet dönemi ise her siyasallaşma sürecinde bir askeri müdahale ile askeri yönetim ön plana çıkmıştır. Köylüler, 1980 sonrasında gelişme gösteren iletişim araçları sayesinde jandarma korkusunu yenmeye başlıyorlar. 1980 darbesinden sonra asker, yeni bir darbe yapmamış, ama her seferinde tehditlerini sürdürmüştür.

Asıl önemli olan devletimizi kim yönetiyor? Mustafa Kemal'in dediği gibi: "Egemenlik kayıtsız şartsız milletin..." mi? Yoksa egemenlik kayıtlı şartlı millet diye adlandırılacak olan bir kaç bürokrat ve bir kaç hukukçunun mu? Dünyada Türkiye dışında hukukçular tarafından yönetilen kaç ülke var?

Demokrasi denilen kavram bu hukukçular ve bürokratların ve bunların tarafından hareketle toplumsal korkularını yenmeye çalışan kesimler için mi?

Millet kim? Isparta'nıın İslam Köy'de yaşayan çobanı mı? Erzurum Tortum'da simsarlık yapan Çolak Mehmet mi? Oflu İsmail mi? Ardeşenli Hatice mi? Kim bu millet? Önder Sav mı, Anayasa Mahkemesi üyeleri mi, üniversite rektörleri mi bu millet? Ben milleti henüz anlayamadım. Yoksa kılık kıyafet özgürlüğü yerine türbana takılıp kalan AKP merkez yürütme kurulunda yer alanlar mı? Halkın iradesine güvenemeyen ve bir kanunu refaranduma çeşitli gerekçelerle götüremeyenler mi?

Sahi, dünyada kaç ülkede Anayasa Mahkemesi diye bir mahkeme var?

Bir ülkede kanun halkın mutluluğu, huzuru için vardır. Bizim ülkemizde kanunlar ne için var? Hangi halkı ne kadar mutlu ediyor?

Bir öğretmen olarak ben saçlarımı uzatmak, sakal bırakmak ve kot takım giyinerek kravat takmadan derse girmek istiyorum. Bir öğretim yılında bir ay değil, dokuz ay kravat takmak da, kumaş pantolon giymek de istemiyorum.

Hukukçular süslü cübbeleriyle sokaklarda yürüsünler, bürokratlar takım elbise ve kravat taksınlar, askerler üniforma giyinsinler,siyasiler soyunsunlar, medyatörler istedikleri şekilde giyinsinler, ama bana, yani halka, yani millete karışmasınlar... Beni yönetecek olanı ben seçerim. Bir hukukçu tarafından yönetilmek istremiyorum. Çünkü onları ben seçmedim. Anayasa Mahkemesini ne ben kurdum, ne de Mustafa Kemal... Kenan Evren gibi silah zoruyla devleti ele geçiren birisinin kurduğu sistemle değil, bu ülkeyi kuran Mustafa Kemallerin sistemleriyle yönetilmek istiyorum. Halkı kışlkırtıp AKP' ye oy sağlayan Deniz Baykal'a karşın...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Çağın Ütopyası
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Sabahattin Ali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.