..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Levent




27 Temmuz 2008
Türkiye ve Enerji  
Yerli Malý Yurdun Malý..

Levent


Ha illa diyecekseler “esebilir de esmeyebilir de” ben de diyorum biz niye o zaman nehirlere baraj kuruyoruz, “yaðabilir de yaðmayabilir de”..


:BDHE:
Türkiye’nin gündem canavarý olduðunu çoðumuzun artýk idrak etmiþ olmasý gerek. Gündemimiz ne zaman ülke geleceðini cidden ilgilendiren konulara doðru deðiþse hemen bir þekilde canavar devreye girip PKK-irtica-komplolar-futbol-faili meçhul cinayet vb. ile deðiþiveriyor.
Asýl ülke gündemi olmasý gereken konulara gelirsek: Eðitim, iþsizlik, ekonomi, hantal bürokrasi, adil-hýzlý adalet, temiz siyaset, yeni ceza ve ticaret yasalarý yanýnda bir önemli konumuz ise enerji ve gelecek politikalarý.
Enerji ve gelecek politikasý demek Türkiye’nin hiç ilgilenmediði bir konu demek. Türkiye’nin hangi alanda milli bir devlet politikasý olduðu apayrý bir konu; Her hükümet ile deðiþen politika, milli bir politika olamayacaðý için kanaatimce bizim çoðu alanda bir devlet politikamýz yoktur.
Enerji, kýsaca, dünyayý -her anlamda- döndüren þey. Einstein, Enerji için E=MC² dese de günümüzde bunun E=Amerikan dolarý $ yada E=Euro €, gibi yeni formülleri daha popüler. Enerji her daim dünya gündeminde olan bir konu olmanýn yanýnda Türkiye gerçek gündeminin de bir konusu. Dünyanýn petrol sonrasý dönemde iki ana enerji kaynaðý olarak görülen bor(Dünya rezervinin %70’inden fazlasý..) ve toryumun(Dünya rezervinin %60’ýndan fazlasý..) þu an bilinen en büyük rezervleri Türkiye’de.
Türkiye’nin yakýn gelecekte enerji sýkýntýsý çekebileceði(!) konusunda etrafta uçuþan demeçleri bir yana býrakýrsak bazý noktalarda aklýmý kurcalayan þeyleri burada ortaya atacaðým.
Nükleer santral yapýmýna karþý çýkanlara karþýyým. Nükleer santralý Sinop ve Mersin gibi kýyý ve cennet köþelere inþa etmeye iki kere karþýyým. Yapacak hiç yer kalmadý mý ülkede bunlarý deniz kýyýsýna, tam ülke sýnýrlarýna inþa ediyorsun. Nükleer enerji santralini hangi akla hizmet ülke sýnýrýna inþa ediyorlar çok merak ettim. Ülke maazallah savaþa girse ilk önce kolayca bunlarý vursunlar diye mi yapýlýyor bu? Soðutma suyuna ihtiyaç duyar nükleer tesisler. Ama bu suyu santrallere saðlamanýn yollarý vardýr. Deniz kýyýsýna oturtmak da ne ola!?
Nükleere karþý çýkanlar temiz enerji diyorlar. Temiz enerjiyi ben de destekliyorum ama nükleer santral teknolojisinin ileride toryum yakýtýyla çalýþacak santrallerin geliþtirilmesi açýsýndan Türkiye’ye yararý olacaðýna da inanýyorum.
Temiz enerji.. Geçenlerde bir yerde rüzgar enerjisine kota konduðu yolunda bir haber okudum. Rüzgar santrali için lisans alanlarýn elinde patladý lisanslar ve yatýrýmlar diyordu.. Kotanýn sebebi ise rüzgar enerjisinin garanti-güvenilir bir kaynak olmayýþý ve ülkeyi böyle bir kaynaða baðýmlý kýlmamak olarak açýklanmýþ.. Þimdi biz bu ülkeyi Rusya-Ýran gibi komþulara baðýmlý kýldýk ve bunlar yan yattý çamura battý deyip politik baský için kýþýn ortasýnda gazý kesmediler mi? Tehdit etmediler mi? Öte yanda bilimsel etüdü yapýlmýþ, haritasý çýkartýlýp raporlanmýþ bir rüzgar enerjisi yöntemi var.. Ha illa diyecekseler “esebilir de esmeyebilir de” ben de diyorum biz niye o zaman nehirlere baraj kuruyoruz, “yaðabilir de yaðmayabilir de”..
Bugün enerji alanýnda nükleer sistemleri okuyup hatim etmiþ ülkeler bu sistemlerden daha temiz sistemlere geçmekteyseler bunun sebebi nükleerden saðlayacaklarý faydayý saðlamý olmalarý ve bir sonraki aþamaya terfi etmiþ olmalarýdýr. Biz henüz o aþamaya eriþemedik ve nükleer enerji doðru deðerlendirirsek bizim içim bir sýçrama tahtasý olabilir kanaatindeyim.
Tekrar ifade ediyorum, bu “nükleer olsun da nasýl olursa olsun” þeklinde bir yaklaþým ile mümkün olamaz. Akýllý olmak lazýmdýr.
Türkiye’nin gelecek için bor ve toryum potansiyeli var fakat bunlarýn teknolojisi üzerinde öncü bir gayretle çok sýký çalýþmamýz ve bu hammaddelerin yurtdýþýna satýþýna yasal önlem almak zorundayýz.
Türkiye’nin üç tarafý denizlerle çevrili fakat deniz-kara iliþkisinden güç alan rüzgar enerjisi yada deniz akýntýlarýndan elektrik üretimi gibi konularda çok zayýfýz.
Türkiye’nin bazý bölgelerinde güneþ neredeyse yýlýn 365 günü yüzünü bizden esirgemiyor fakat bu bölgelerde bir güneþ enerjisi santrali kurmak mümkün olmuyor! Neden!?
Petrole, enerjiye dünyanýn parasýný ödüyoruz. Yerli yabancý sürüyle vampiri kanýmýzla besliyoruz.
Petrol.. Bu konuda da çok dertliyim. Petrole vize verilmediði için Türkiye sýnýrýndan içeriye giremediði kanaatindeyim. Komþularda çýkanýn bizim sýnýrlar içinde çýkmamasýnýn baþka açýklamasý nedir ki?!
Enerji derin bir konu.. Yüzeyi bile ne kadar yoðun..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Seninle Ýlk Defa...
Savunma Hatlarý ve Sorumluluk
Bol Keseden Atmak
Oy Verme, Dur de
Hükümet Ýstifa Et!
Sarý Neyin Rengi?
Neden Deniz Baykal Olmasýn? Neden Olsun Ki?
Bu Millet Sevilmeyi Hakediyor
Siyaset Deðil Rezalet

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Üç Kitap Eleþtirisi
Milliyetçilik Kötüdür
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi
Medeniyet (!)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.