..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Adem KALINSAZ




25 Aralýk 2008
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým  
Adem KALINSAZ
Sosyal hayatta ya da ekranlarda yoksullarý ve çaresizliklerini görünce aklýma nedendir bilinmez üstad Mehmet Akif’in Seyfi Baba þiirindeki: “Ya hamiyetsiz olaydým, ya param olsa idi.” dizesi gelir.


:EEHI:
Sosyal hayatta ya da ekranlarda yoksullarý ve çaresizliklerini görünce aklýma nedendir bilinmez üstad Mehmet Akif’in Seyfi Baba þiirindeki:
“Ya hamiyetsiz olaydým, ya param olsa idi.” dizesi gelir.
Bu dize sadece þiire güzellik katmak için yazýlmýþ bir dize midir, yoksa Akif’in hayatýndaki bir gerçekliðin ifadesi mi? Ya da bize de bu dizeden bir mesaj var mý?
Vikipedi sözlüðe göre hamiyetsiz; “Din, devlet, vatan, soy gibi deðerlere önem vermeyen, hamiyet hissi olmayan” anlamlarýna gelmektedir.
Burada konuya balýklama dalmadan yoksulluk kavramýný da açýklýða kavuþturmakta yarar vardýr. Bu baðlamda yoksulluk nedir, yoksul kime denir? Sorusuna kanaatimce þu yanýtý vermek genel bir ölçüt olabilir.
Yoksul: Çeþitli sebeplerden günlük geliri giderini karþýlamayan, ya da geliri olmayan baþkalarýna muhtaç ve baðýmlý bir hayat sürdürmek zorunda kalanlarý ifade etmektedir. (A.K.)
Devlet ve sivil toplum kuruluþlarý her zaman imkânlar ölçüsünde, haberdar olduðu sürece yoksullarýn dertlerine derman olmaya çalýþmaktadýr.
Ama bu yardýmlar yoksulluðu bertaraf etmeye yetmemektedir. Bu durumda oluþan boþluðu doldurmak için kiþilerin ferdi gayretlerinin ön plana çýkmasý gerekmektedir.
Üstad Mehmet Akif’in “Ya hamiyetsiz olaydým, ya param olsa idi.” dizesi bu noktada devreye girmektedir.
Çünkü bir þehirde üst tabakadan zenginler ile yoksullarýn malikâneleri ayný semtte yer almýyor. Yer alsa bile villalarýn yüksek duvarlarý dýþarýdaki yoksulluðu suni bir þekilde kapatýyor.
Bu noktada devreye gönlü zenginlerin paylaþým kültürü girerse, toplumsal çözülmenin önüne geçilmektedir. Yok eðer herkesin herkesi kaderine terk etmesi durumunda ise, sosyal yaralar derinleþmektedir.
Hamdolsun bizim toplumumuzda bu durum yaþanmamakta. Çünkü komþusu açken tok yatmayan bir anlayýþ hâlâ mevcut toplumumuzda.
Dili ve gönlü þükürlü toplumumuzda yoksulluk sýnýrý en alt sýralarda yer almaktadýr. Þükrün, sabrýn ve hicabýn kuvveti gerçek yoksullara ulaþmayý zorlaþtýrmaktadýr. Çünkü onlar Kur’an-ý Kerim’in ifadesiyle:
“Sadakalarýnýzý, kendilerini Allah yoluna adamýþ olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaþmaya güç yetiremezler. Utangaç olduklarýndan dolayý, bilmeyenler, onlarý zengin sanýrlar. Oysa sen onlarý yüzlerinden tanýrsýn. Yüzsüzlük yapýp kimseden bir þey de isteyemezler. Ne türden bir iyilik yaparsanýz, þüphe yok ki, Allah onu bilir.” (Bakara 273)
Ayeti kerimede bahsedilenlere ulaþmak artýk biz âdemoðluna bir görev olmaktadýr. Neme lazýmcýlýk, bizden önceki toplumlarýn baþýna gelenlerin, toplu ya da ferdi bizim de baþýmýza gelmesine neden olur maazallah.
Bunun için paralý olmak kadar hamiyetperver olmak da icab etmektedir.
Hem parasý olmayýp hem de hamiyetli olanlar, yani çaðdaþ bir ekonomik tabirle denk bütçenin dengesini saðlamaya çalýþanlara da yoksullar için hayýr ve dua dilemek gibi bir erdem düþmektedir. Bu erdeme sahip olacak ne çok insanýmýz var toplumumuzda.
Üstad Akif baþarýlý bir eðitim, iþ, sanat ve siyaset hayatý yaþamasýna raðmen, hamiyetli ama beþ parasýz bir ömür sürmüþ ve bundan da asla þikâyet etmemiþtir.
Onun parasýzlýðý plansýzlýðýndan deðil vefasýndan ve cömertliðindendir. Çünkü o, özü sözü bir, adamakýllý bir Müslüman idi. Bunun delili üstadýn kendi hayatýnýn tamamýdýr. Ama yine de bir örnek vermek icab etmektedir. Dostu, yakýn arkadaþý Mithat Cemal Kuntay anlatýyor:
“Baytar mektebindeyken, sýnýf arkadaþý Hasan Efendiyle Akif o kadar dosttu ki birbirlerine söz veriyorlardý, ileride çoluk çocuk sahibi olurlarsa ölenin çocuklarýna kalan bakacaktý… Aradan yýllar geçti. Hasan Efendi vefat etti. Bu sýrada baþkasýna yapýlan bir haksýzlýða isyan ederek memuriyetten ayrýlmasýna ve beþ çocuðuyla geçim darlýðý çekmesine raðmen Akif, Hasan Efendi’nin üç yetimini de evine alarak bakýmlarýný üstlendi.”
Ýþte, Ýstiklal Marþý için teklif edilen parayý bile almayan üstad hem hamiyetli, hem de parasýz, ama samimi, hissiyatlý, cömert, gönlü derya, ufku zengin, gerçek bir kahramandýr.
***
Ey gönlü Ýslam kadar geniþ, kalbi Hz. Osman kadar merhametli, gayreti hissiyatýndan büyük, dili kahramanlýk destanýnýn bülbülü ulu þair, mekânýn cennet, cennetin Firdevs, Firdevs’in âlî olsun. Bizim de bereketli fatihalarýmýz ve dualarýmýz makamýna yücelik ve ihtiþam katsýn.
Taþýdýðýn ruhun ve fikriyatýn ruhumuz olsun.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Mayýs Güzellemesi ve Üstad Necip Fazýl

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.