..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Nur Ersen




15 Þubat 2009
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim  
Nur Ersen
Bu programlar sayesinde çoðu insan ikinci baharýný yaþamak için sýraya girmiþ. 18’inden sonra yaþ sýnýrlamasý yok. 80 yaþýný aþkýn bayanlar ve erkekler bile adeta koþarak geliyor hayat arkadaþýný aramaya. Kimi bakýma muhtaç, kimi sýðýnmaya. Kimi hayatýnýn aþkýný arýyor, kimi beyaz atlý prensini. Yoksulluktan kurtulmak isteyenler de çoðunlukta.


:BEDC:
Bir zamanlar sýkça kullandýðýmýz, içinde sevgiyi, fedakârlýðý, saygýyý barýndýran ve halk arasýnda popüler olan bir söylem vardý:

“Ýki gönül bir olursa samanlýk seyran olur”.

Sevgilerin ölesiye yaþandýðý dönemlerde üzerine þarkýlar söylenip filmlerin yapýldýðý daha nice söylemlerimiz var. Bunlardan birçoðu yavaþ yavaþ özelliðini yitirmeye baþladý bile…

Sevgiler, aþklar eskisi gibi tutkulu, ölesiye deðil. Evliliklerin çoðu, günümüz koþullarýna uygun olarak maddiyata dayanan sýradan iliþkilere dönüþme yolunda.

Gece tekrarlarýný da katarsak, yayýn saati neredeyse günün dörtte üçünü kapsayan, meraklýsý ve izleyicisi bir hayli fazla olan bazý çöpçatan programlarý bunu ispatlar nitelikte. Çok ilgi gören, güldüren, düþündüren, eðlendiren ve evlendiren bu programlarý izlemeye oturan, baþýndan kalkamýyor.

Bu programlar sayesinde çoðu insan ikinci baharýný yaþamak için sýraya girmiþ. 18’inden sonra yaþ sýnýrlamasý yok. 80 yaþýný aþkýn bayanlar ve erkekler bile adeta koþarak geliyor hayat arkadaþýný aramaya. Kimi bakýma muhtaç, kimi sýðýnmaya. Kimi hayatýnýn aþkýný arýyor, kimi beyaz atlý prensini. Yoksulluktan kurtulmak isteyenler de çoðunlukta.

Talipler telefonla paravan arkasýnda görücüye çýkýyor. Evlenmek için gelen konuk, ismi anons edildiðinde program sunucusu ile önce hareketli bir müzik eþliðinde oynayarak sahnede arz-ý endam ediyor. Telefonlar çalýyor, talipler sýraya giriyor. Taraflar kendilerini tanýtýyor. Fiziksel özelliklerini sýralýyor, maddi durumu ve medeni durumu hakkýnda bilgi veriyor. Uygun vasýflarda birine denk gelindiðinde paravan açýlýyor, çiftler tokalaþýyor, ararlýnda bir uyum hissettiklerinde yüzleri gülüyor.

Talipler seçme haklarýný çok güzel kullanýyorlar; özellikle de bayanlar. Çoðunun öncelikleri arasýnda iyi bir maaþ ve baþlarýný sokabilecekleri bir ev var. “Yaþlý teyzeler evde sýcak su yoksa evlenmem!” diyor.

“Dest-i izdivacýnýza talibim” sözlerini kullanýldýðý dönemlerde görücü önüne çýkarken, deðil oynamak, gülmek bile ayýptý. Konu açýldýðýnda ailelerin önünde mahcup bir þekilde yere bakýlýrdý. En azýndan evlilik kurumuna bir saygý vardý.

Ýkinci evlilik yapmak hele de çocuklarý olan bir haným için hoþ karþýlanmaz, bazý çevrelerde de çok ayýp sayýlýrdý. Zamanla her þey deðiþti ve günümüze kadar gelindi. Çeþitli kadýn programlarýnda zaman zaman eþ bulma konularý iþlendi ama tek baþýna hazýrlanmýþ olan bu evlilik programlarý ile adeta tabular yýkýlýyor. Evlatlar annelerini babalarýný bir eþ bulmalarý için bu stüdyolara gönderiyor. Bazý babalar kýzlarýný getiriyor, bazýlarý ise ailecek geliyor. Kayýnvalideler telefonla canlý baðlantý ile katýlýyorlar programa.

Sevgili okurlar, geçim zorluðunun yoðun bir þekilde yaþandýðý, maddiyatýn ön planda olduðu bu dönemde ne samanlýðý ne de seyraný düþünen var.

Dest-i izdivacýnýza talibim söyleminin bolca kullanýldýðý günümüzde þunu aklýmýzdan hiç çýkarmayalým:

Artýk, “Ýki gönül bir olunca, samanlýk seyran olmuyor”.

NUR ERSEN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Altýn Þehir Üsküdar [Deneme]
Kesekaðýdý mý Poþet mi [Deneme]
Sanal Mý Gerçek Mi [Deneme]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.