..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > tolga kayasu




28 Þubat 2009
Bye Bye Türkçe  
tolga kayasu
Ýnsanlar istedikleri dili öðrensinler, ama eðitim bir ülkenin kendi diliyle yapýlýr. Az bilenlerin hiç bilmeyenlere öðrettiði bilim, bilim deðildir. Bu sözlerin sahibi Türkiye deki ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü olan Oktay Sinanoðlu na ait. 26 yaþýnda profesör olan Sinanoðlu Batý’ nýn 300 yýl içindeki en genç profesörü oldu. Sinanoðlu’ nun bir çok baþarýya imza atarken tek bir amacý vardý. Türkçe’ yi dünyaya öðretmek. Ýngilizce’ nin egemen olduðu dünyaya bir de Türkçe’ yi öðretmek.


:AGIH:
Bye Bye Türkçe

Ýnsanlar istedikleri dili öðrensinler, ama eðitim bir ülkenin kendi diliyle yapýlýr. Az bilenlerin hiç bilmeyenlere öðrettiði bilim, bilim deðildir. Bu sözlerin sahibi Türkiye deki ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü olan Oktay Sinanoðlu na ait. 26 yaþýnda profesör olan Sinanoðlu Batý’ nýn 300 yýl içindeki en genç profesörü oldu. Sinanoðlu’ nun bir çok baþarýya imza atarken tek bir amacý vardý. Türkçe’ yi dünyaya öðretmek. Ýngilizce’ nin egemen olduðu dünyaya bir de Türkçe’ yi öðretmek.

Örnekler veriyor Sinanoðlu, milletlerin yabancý dille eðitim yaparak kimliklerini, baðýmsýzlýklarýný nasýl kaybettiklerini, ama buna karþýlýk sömürgecilerin nasýl kazandýðýný anlatýyor ve bunlarý anlatan deha, yýllarýný Amerika’ nýn en büyük üniversitelerin de hocalýk yaparak, dünyada konferanslar vererek geçirmiþ bir kiþi. Türkçe’ ye Bye – Bye diyordu. En azýndan derdini böyle anlatmaya çalýþýyordu. Artýk Türkçe’ nin yok olduðunu böyle haykýrýyordu.

Ülkemizde Tanzimat ile baþlayan batý özentiliði ipin ucunu kaçýrarak kendimizi kaybetmeye vardýðýný Sinanoðlu þöyle dile getiriyor: ‘’Dünyada neler olduðunu anlarsan Türkiye’ de neler olduðunu veya neler olacaðýný daha iyi anlarýz. En tehlikeli sömürgecilik köleleþme zihinlerin ve gönüllerin sömürgeleþmesi köleleþmesidir. Birinci vazifemiz gönlümüzü ve zihnimizi kölelikten kurtarmaktýr. Bunun için kendi dilimiz, Türkçe ile eðitim þarttýr.Türkiye’ nin savunmasý Türkçe’ nin savunmasý ile baþlar. Bir millet tarihten nasýl silinir? Türkiye’ nin bugün ne sanayisi, tarýmý, teknolojisi kalmýþtýr ne de araþtýrma bilimi kalmýþtýr. Son çýkarýlan kanunlarla topraklar yabancýlara çok ucuza satýlmaktadýr. Ýþte 50 yýldýr olan eðitim sistemi ile adý vatan olan þehit kanýyla sulanmýþ topraklarý kolayca yabancýlara satacaklar yetiþmiþtir. Topraklar da gittikten sonra sýra sepet havasýna gelir. Havai, Haiti, Filistin’ e bakýn neler olmuþtur.’’

Þehitlerimiz canlarýyla, kanlarýyla aldýklarý bu topraklarý, nâmahrem bir þahsa verecek halimiz yoktur. Ebediyette de olmayacaktýr. Lakin bazý þahýslar kendi tekelliyetçi menfaatleri için bu vataný satmaya çalýþacaktýr. Bu olay öyle eskisi gibi topla, tüfekle olmuyordur, olmayacaktýr da. Sömürgeci güçlerin yaptýklarý bir þey vardýr oda gençleri kendine çekerek, kendine baðlamaktýr.

Gençliðin popüler olarak kullandýðý sohbet (Chat) programýný inceleyelim. Bakalým karþýmýza ne çýkacak? Gençlerin en çok kullandýðý sohbet (Chat) programý MSN olarak belirlendi. MSN diye kýsaltýlan programýn Ýngilizce açýlýmý ise Messenger dýr. Lügatlerimiz da geçen anlamý ise haber götüren kimse, ulak ya da kurye dýr. Asýl anlamý ise siz de ne olup ne bittiðini gençleriniz sayesinde biz çoktan biliyoruz, uyumaya devam edin siz, iyi uykular demek. Maksadýmýz interneti kötülemek deðil aksine bu gibi faydalý kitle iletiþim araçlarýný kendi menfaatlerimizin ýþýðýnda kullanmak.

Biz çoktan teslim bayraðýný çekmiþiz de haberimiz yok. Misallere devam edelim. Bakýnýz daha anasýnýfýna giden o tazecik, gencecik beyinlere bile reformlaþma adý altýnda Ýngilizce öðretiyoruz. Bu reformlaþma deðil aksine köleleþmektir. Bir çocuk ana dilini öðrenmeye baþlarken bir de yabancý dil öðreniyor ise kelepçelerimizi kendimiz taktýk demektir.

Süregelmiþ hatalarý düzeltmek çok zordur. Özellikle de çaðýmýzda… Sohbet (Chat) programlarý sayesinde býrakýn Türkçe’ yi yeni diller, yeni lehçeler ortaya çýkýyor. Peki bunun hangimiz farkýndayýz? Bir elin parmaklarýný geçmez sayýmýz. Evrensel kentte okuyan talebelerimizin ve evrensel kente girmek isteyen talebelerimizin sýkça farkýnda olmadan yarattýklarý bu hatalarýn geri dönülemez boyutlara ulaþmadan artýk dur demenin zamaný.
Hatta bu konuda ‘’Türkçe Off’’ olarak derdini anlatmaya çalýþan Feyza Hepçilingirler de þöyle der: Baþta internet olmak üzere, kitle iletiþim araçlarýnýn yaygýnlaþmasý küreselleþme sürecinin baþ döndürücü bir hýzla ilerlemesi; tüm toplumlarý etkilemekte ve kültürel kimliðin, öz benliðin en önemli öðesi olan dil bu oluþum karþýsýnda çaresiz örselenmektedir.’’

Artýk üstatlarýmýzýn bile derdini gavurca anlatýyorsa demek ki durum oldukça vahim. Sonuç olarak ise artýk Türkçemizin kaybolmasýna dur diyelim ve Türkçemizi yaþatmak için harekete geçelim.

Tolga Kayasu
tolga.kayasu@gmail.com





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eðitim Sistemi
Ekonomik Kriz
Atatürk ile Bilinmeyenler
Abdülhamit" Ýn Çarþafa Bakýþý
Þýklar Arasýna Sýkýþan Hayatlar


tolga kayasu kimdir?

Olaylara genç bir yaklaþým


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © tolga kayasu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.