..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Baran Kaya




24 Mart 2009
Bindik Bir Alamete,gideyoz Gýyamete. Hemide Oyanyýverekten!  
Baran Kaya
Birinin koþarak duraða gelip,aniden durup,ellerini cebine koymasýný normal karþýlamýþtý insanlar.


:AHBA:
Yetiþemeyeceðimi sanarak ve bundan dolayý koþarak otobüs duraðýna yaklaþtým.Gecenin karanlýðýndan olsa gerek uzaktan,otobüsün numarasýný yanlýþ görmüþüm.Ancak iyice yaklaþýnca fark ettim durumu ve dursam mý,devam mý etsem,bozuntuya vermeyip otobüse binsem ve bir sonraki durakta insem diye “birazdan rezil olacaðým” korkusu ile çeþitli kurtuluþ çareleri üreten ve aslýnda çaresiz olan beynim birden ayaklarýma amaçsýzca durma emrini verdi.Evet durdum.Ýnsanlarýn garip ve “ne yapýyor lan bu mal” edalarýyla beni süzdüklerini hissediyordum.Göz ucuyla bir saðýmdakilere bir solumdakilere baktým.Ortada öyle bir þey yoktu.Birinin koþarak duraða gelip,aniden durup,ellerini cebine koymasýný normal karþýlamýþtý insanlar.Kendimi rahatlatmak adýna etrafýmý tekrar tekrar yokluyordum.Birden biri -sanrým beni rahatlatmak adýna- “Ya seçimlerde yaklaþýyor.Ne olur?”,diye bir soru attý ortaya.”Sen nasýl istersen öyle olsun abim benim.”,diye lafa atýlasým vardý.Çünkü bu hamleyle beni paranoyak bir zihin harbinden kurtardý.Hemen önümdekini seçim malzemesi yapmýþtý beynim.Bu sefer çaresi vardý.
Önümde duran bir çöp kamyonuydu.Ne alakasý var demeyin.Bu aralar sayýlarý nasýlda arttý.Arý gibi çalýþýyorlar.Kesin bir dümeni vardýr.Ýþin ters yaný kamyon otobüs duraðýnda durmuþtu.Sanki duraktakilere “bakýn!belediye çalýþýyor.”,havasý veriyordu.Ama çöp kamyonunun yaptýklarý bu kadarla sýnýrlý deðildi.Birazdan yol açacaðý þeyi kendi de bilmiyordu.Derken otobüs geldi ve çöp kamyonu durakta olduðu için duraðýn biraz ilerisinde durdu.Bende o tarafa yakýn olduðumdan hemen fýrlayýp bindim otobüse.Boþ yer bulup hemen yayýldým.Gerçek durakta duran insanlar biraz yorularak bindiler otobüse tabi.
Belediye otobüslerinin aslýnda politik yaný olduðunu düþünüyordum.Hatta pazarcýlardan ve kahvelerden de.Çünkü toplumsal denetim mekanizmasýnýn,toplumda yarattýðý etkilerin canlý gözlem yerlerinden biri.Ama bu konuya girip meseleyi uzatmaya niyetim yok.Konuya döneceðim.
Arkadan binen yaþlý bir amca nefes nefese þöföre:”Neden duraðýnda durmuyorsun.Biraz da benim gibi yaþlýlarý düþün”,diye söylendi.
Þöför:-Durakta çöp kamyonu vardý.Ben ne yapayým?” diye biraz tehditkar,biraz doðu þivesiyle,biraz da “ulan her gün milyon tane insanla uðraþýyorum” havasýndaydý.
-Ben mi koydum kamyonu?,dedi amca.
-e ben mi yokdum?
-duraðýnda duracaktýn.
-her yer benim duraðým kardeþim.sana mý soracaðým?
-baban mý yaptý?
-He babam yaptý?
Amca ayaðý kalktý.Birden ortalýk karýþtý.Ama bu kadarla sýnýrlý deðildi.Amca þöförü þikayet edecekti. Çýkýþý yoktu. Ve bir numaraya bakýyordu.
-05yüz… dur sen.Þikayet edeceðim seni.
-Kime edersen et.Senden mi korkacaðým? ,sanýrým bu bir soru deðildi.
-Arýyorum.Hakaret etti diye.
-Amcacýðým hakaret etmedim.Ýkaz ettim. Burada þöför geri adým atar gibi oldu. Ardýndan da bir sessizlik.Tam olay yatýþýtý derken.
-Tuu.Hem numarayý yazýyorsunuz hem de yoksunuz.Aradýðým kiþiye ulaþýlamýyormuþ, baðýrarak söyledi ki herkes duysun ve artýk bir taraf seçmek zorunda kalsýn.”Haklýyým ben”,diye baðýrýyordu içten içe.Birde olayýn buraya kadar uzamasý otobüsün diðer eþrefini buram buram çekiyordu.ve sonunda olan oldu.Arkadan Karadeniz þiveli bir adam “Amca haksýzsýn kamyon durakta duruyordu.” Dedi.
Baþka biri
-“Hayýr daha önünde duruyordu duraðýn.Arkasýna sýðabilirdi”
-“Durakta duruyordi deyim saa” diye biraz da bastýrýnca Karadenizli,”Baþkabirine” susmak kalýyordu.
Karadenizli ile yaþlý amca üzerine yoðunlaþtý kavga.Ve gittikçe de çirkinleþmeye baþladý.Önceleri insanlarýn ilgisini çekerken þimdi gürültü kirliliði vasfýna doðru ilerliyordu.Tartýþmacý iki adam da durumu fark etmiþ gibi insanlarý tekrar bir saflaþmaya çaðýrýrcasýna iddialar attýlar ortaya.
-Ben 70 yýldýr bu þehirde yaþýyorum
-Bende 40 yýldýr ne var.
Bir ara yaþlý amca”Otobüse binerken þikayet edenler þimdi susuyorlar” diyerek kavgayý nasreddin hoca’nýn “fil hikayesi”ne bile çevirmeye çalýþtý.Tabi tutmadý.Ve birazdan gelecek olan hamle ile tartýþmanýn seyri tamamen deðiþiyordu.
-Ben burada insanlarýn haklarýný savunuyorum.
-Sen içmiþsun kardeþum.Sarhoþ bir insan benum hakkimi savunamaz.
Evet yaþlý amca sarhoþtu.çünkü tam arkamda oturuyordu ve bu cümleden sonra burnunda yaptýðý solumalarla sýcak ve bira kokulu nefesimi ensemde hissediyordum.Ama bu bir belaltý vuruþ sayýlmalýydý.Bir fauldu.Artýk ahlaký yoktu tartýþmanýn.Etiði tükenmek üzereydi.Belki de –bence- bu yüzden tartýþmanýn son seyri þöyleydi:
-Artýk içmektemi suç ulan!
Devamýný anlatmayacaðým.Sonrasýnda merak edilecek bir þey yok.Yalnýzca bu kadarý yerel seçimler öncesi “güzel ülkemin sanço panza kýlýklý insanlarý”ný anlatýr sanýrým.Ayrýca otobüslerin de aslýnda nasýl bir “politik fantezi” gözlem alaný olduðunu gerçekliyor.Ve tartýþmalar devamlý kopyala-yapýþtýr halini almaya baþladý kendi çevremde.Otobüste bile.
Ayrýca devamýný anlatmayacaðým dedediðimde yalan söyledim çünkü tam o noktada otobüsten iniyordum.Valla ne yalan söyliyeyim devamýný çok merak ediyorum.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tük - Etmeye Ýliþmek yada Ýliþmeyi Tük - Etmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masaldaki Canavar [Þiir]


Baran Kaya kimdir?

ayrýntý

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Baran Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.