Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon |
|
||||||||||
|
Baþrolde Denzel Washington oynuyor. Önceki filmleri okuyanlarýn bileceði gibi zamanda yolculuklarda hep geçmiþin deðiþtirilemeyeceði vurgulanýyordu. Ben de önceki yazýda eðer geçmiþe yolculuk olursa deðiþtirilebileceðini söylüyordum. Bu filmde geçmiþin deðiþtirilebileceði kabul edilmiþ. Önceki yazýdan bu yana bu konuda bilgim arttý. Daha önce hiç söz etmediðim uzayýn bükülmesi konusunu anladým. http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/1SAYDEV.HTM Yukarýdaki sitede uzayýn bükülmesi konusu ve baþka konular detaylý olarak anlatýlýyor. Sayýn Çetin Bal’a da benden yaptýðý alýntýlar için teþekkür ederim. Uzayýn bükülmesinden Görünen Madde Kuramý’nda biraz söz etmiþtim. Özet olarak söylersek, kütle nedeniyle uzayda ýþýk bükülebilir ve kütle bazen o kadar güçlü olur ki uzay ve ýþýk ýþýný katlanýr. Bu durumda ýþýðýn baþlangýç ve bitiþ noktalarý arasýnda bir kýsa yol oluþabilir. Ýþte bu zamanda yolculuðun bir kaynaðýdýr. Bu kýsa yol kullanýlarak yer deðiþtirilirse zamanda yolculuk yapýlmýþ olur. De Ja Vu (‘Ben bunu sanki daha önce yaþamýþtým’ anlamýna gelir bu söz) filminde bir intihar bombacýsý köprü üzerinde bir bomba patlatýp 500 kiþinin ölümüne neden oluyor. Dedektifler konuyu araþtýrýrken çevredeki güvenlik kameralarýndan yararlanýyorlar. Fakat yeni yapýlan bir araç her yerden görüntü alabiliyor. Patlamada ölen bir kadýnýn geçmiþteki yaþantýsýný incelemeye alýyorlar. Dedektife (Denzel Washington) kamerayý tanýtýyorlar. Ancak genç kadýný izlerken öyle þeyler oluyor ki dedektife ekranda izledikleri görüntüler sanki o an oluyormuþ gibi geliyor. Ekrana þu herkesin kullandýðý lazer ýþýklardan tutuyor. Kadýn ýþýðý görüyor! Dedektifler tartýþmaya tutuluyorlar ve yeni makinenin istedikleri yerde uzayý büktüðünü ve o zaman kadar geçmiþe ufak tefek kaðýt parçalarý vs. gönderdiklerini itiraf ediyorlar. Öyle ise neden bir insan gitmesin? Dedektif olayý ve ölümleri önlemek üzere geçmiþe gidiyor. Olayý ve ölümleri önlüyor ama kendisi ölüyor. Geçmiþ böylece deðiþmiþ oluyor. Buna karþýn onun geldiði zamanýn bundan hiç haberi olmuyor, çünkü deðiþen yalnýzca geçmiþte bir zamandan itibaren baþlayýp zaman geçtikçe devam eden bir süreçtir. Nehirde parmaðýný suya sokup suyu bulandýran bir kiþi gibi o noktadan itibaren geçmiþ deðiþir. Ama nehrin daha aþaðýsýnda suyun bulandýðýndan haberi olmayan kesim eskisi gibi akmaya devam eder. 7.Aðustos.2009
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |