..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın." -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Dönemler > kemal düz




22 Eylül 2009
Aybastı'da Kahvehane Kültürü  
kemal düz
aybastı’da 1940 ‘lı yıllarda kıraathane ya da çayhane olarak da adlandırılan beş altı kahvehane vardır. kahvehanelere sadece çay ve kahve içilmek için gidilmezdi. buralar aynı zamanda sivil inisiyatiflerin oluştuğu, kamusal yaşamın çekim merkezleriydi.


:BFFG:
AYBASTI’DA KAHVEHANE KÜLTÜRÜ

"Rahmetli kahveci Babam’ın anısına"

Aybastı’da 1940 ‘lı yıllarda kıraathane ya da çayhane olarak da adlandırılan beş altı kahvehane vardır. Kahvehanelere sadece çay ve kahve içilmek için gidilmezdi. Buralar aynı zamanda sivil inisiyatiflerin oluştuğu, kamusal yaşamın çekim merkezleriydi. Artık eski ağalar, beyler / konaklar yavaş yavaş etkinliğini kaybetmekte, yerini kahvelere bırakmaktaydı. Bir anlamda, yörede oturanların tamamını temsil eden, bölgesel yönetim merkezleri sayılabilirdi. Kahveler bir nevi erkeklerden oluşan halk meclisleriydi. Kadınların kahvehanelere gitmeleri pek hoş karşılanmaz, gidenler olursa da bir başkaldırı olarak değerlendirilirdi. Her gün onlarca köylü; bir kahvehanede oturur, konuşur, vakit geçirir, fıkra anlatır, iş görüşmeleri yapar, siyaset ve dedikodu yapar, kağıt oynar, sesli okunan bir gazeteyi dinler. Kahvehanelerde sıra dışı bir kalabalık oluşurdu, bu topluluğu gören kimi Aybastılı da “millet kağıt oynuyor” der geçer giderdi. Burada millet sözcüğü; cemaat, halk, insanlar ya da ulus anlamında kullanılırdı. Kahvehanelerde genellikle akrabalar, komşular, arkadaşlar ve ortaklar yan yana oturur. Bir masa etrafında oturanlar birbirlerine selamlaşırlar, sonra birbirlerine sıradan sorular sorarlar. Masalar arasında zaman zaman karşılıklı konuşmalar olur. Kahvehaneye gelen yabancıya “nerelisin, baban kim, kimlerden oluyorsun “ gibi sorular sorularak keşfedilmeye çalışılırdı. Kahvehanelerde hiç konuşmayan bir iki bardak çay içip sadece dinlemekle yetinen kişilere de rastlanırdı. Namaz vakti gelip, ezan okununca kahvede oturanlar kalkarlar abdest alır namaz kılmak için camiye giderlerdi. Bazı kahvehanelerin de pencereli bir bölmeyle ayrılan, bir iki masalık odaları olurdu, oraya seçkin kişiler ve misafirler veya özel bir meselesi olanlar konuşmak veya bir meselenin halli için otururlardı. Oraya davet edilmeden kimse girmezdi. Ayrıca bu odalar kışın daha rahat ısıtılırdı. Kahveler geleneksel samimiyet ve duygusal bağları kuvvetlendiren mekanlardı aynı zamanda.



Kahvehanelerin dışında Aybastı da şehir kulübü de bulunmaktaydı.. Buranın müşterileri çoğunlukla Aybastılı olmayan; nahiye müdürü, savcı, hakim, karakol kumandanı, mal müdürü, doktor, gibi eğitimli ve statü sahibi devlet görevlileriydi.. Ağalar, beyler, muhtar ve köylerin ve kasabanın ileri gelenleri de buraların müdavimleri arasındaydı. Burada köylülerin pek oynamadığı; domino taşı, tavla, iskambil gibi kağıt gibi oyunlar oynanırdı. Bunlar Aybastı’yı yöneten ve söz sahibi insanlardı. Hükümet Konağında konuşulanlar, olup bitenler kulüpte tekrar konuşulur, tartışılır, bir şekilde yönetim saydamlaşırdı. Aybastı’da kahvesi olanların bir kısmının Perşembe yaylasında da “han – kahve”leri vardı. Tokat ve diğer yakın ilçelerden, atlarıyla gelen insanlar, atlarını kahvelerin altındaki ahıra bağlarlar. Orta katta yemeklerini yer, çaylarını içer üst katta yatarlardı. Birkaç gün kalır köylerine dönerlerdi.

Kahvehanelerin tavana yakın üst bir bölümüne Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Cemal Gürsel, Mithat Paşa gibi liderlerin büyük boy resimleri de bulunurdu. Uygun bir yere Bayrak ve Türkiye haritası da asılırdı. Her kahvehanede şapka asmak için askılıklar bulunurdu. Kahvede ufak tefek tartışmalar çıksa, kahvede oturan eşraf tarafından engellenirdi.

Günümüzde artık kahvehanelerde ilçenin ileri gelenlerini ve yaşlılarının eli öpülüp yer gösterilmiyor. Kahvehaneler de neredeyse kahve içilmiyor, küçük cam bardakların içinde sigara dumanları arasında çay içiliyor. Gelen yabancılar yaşlıların dışında pek merak edilmiyor. Kahvelerde argolu, küfürlü konuşmalar sigara dumanı ve uğultu’nun içinde duvarlarda yankılanıyor.



İşte bu kıraathanecilerden birisi rahmetli babamdı. Cami yanında köprünün üstünde, 20 yıldan fazla bu işini sürdürmüştür. Yaz’ları da Perşembe yaylanda Reşadiye yolu başlangıcında bir han’ vardı. Tokat’ın ilçelerinde atlarıyla gelen o zaman ki yerli turistler orada konaklarlardı. Aybastı’da oturan eşrafın geldiği bir” kültür ve haberleşme mekanı” olan kahvesinde okumuş yazmışlara heveslenen babam çocuklarını okutmak ister. O yıllarda okumak isteyen gençler; Fatsa, Gölköy gibi yakın ilçelere gönderilir.. Maddi durumu hiç de iyi olmayan aileleri bu durum oldukça olumsuz etkiler. Bugün ne mutlu ki, Aybastı’da bırakalım liseyi meslek okulları da mevcuttur, dileğimiz yakınlarda bir yüksek okulun da açılmasıdır.

O yıllarda sadece bir ilkokulu olan doğup büyüdüğü Aybastı’dan ayrılmak zorunda kalır. 1960’ların ortalarında Bafra’ya yerleşir ve bütün çocuklarını okutur. Ancak Aybastı sevgisi bir kor olur, yaşamı boyunca yüreğini yakar. Bu sevda öyle bir sevdadır ki genlerle yeni kuşaklara aktarılır, ancak ölümlerle yok olur.
Kemal DÜZ

.Eleştiriler & Yorumlar

:: mrb lar
Gönderen: eyüp güneysu / , Türkiye
15 Ekim 2009
Kemal bey yazınız çok hoş. Ayabastılı ve neredeyse orayı hiç görmemiş biri olarak sayenızde gıyaben bilgi edindim. Kabataş ın Eceli köyündenim. Oraları görmeye ve keşfetmeye çok ihtiyacım var. Sağlıcakla kalın.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mutlu Güney
İskenderun'da Kültür Sanatın Geleceği Üzerine
Bir Zamanlar Aybastı
Tekele Tütün Dizmek Acı İçmek
Suriye Lübnan Kültür Gezisi
Hiçbir Şey Yeni Değil
Aybastı'da Bir Değil Bir Çok Değirmen Vardı

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cem Erman Kemal Sunal'ı Anlatıyor
Harflerin İzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Başka Dünya: Hatay
Sarıkamış'tan Esarete
Sarıkamış'tan Esarete
İskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarıkkaya Efsanesi
Titus Timsahı
Büyük Antakya Kasesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.