..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > 21. Yüzyýl > Hülya Akyýldýz




13 Kasým 2009
'Güven' Olmazsa Olmaz...  
Hülya Akyýldýz
''Sana güveniyorum ama diðer insanlara güvenmiyorum'' cümlesi sýkça duyduðumuz bir kelimedir. Diðer insanlar toplum içinde yaþadýðýmýz bazen bizi hüzünlendiren, bazen ise sevindiren kiþilerdir. Toplum içinde yaþadýðýmýz müddetçe,her türlü insanla karþýlaþmak kaçýnýlmazdýr. Ýnsanlarýn tümünü güvenilmez olarak algýlarsak ve onlara bu güvensizliðimizle yaklaþýrsak karþý tarafýn bilinçsizce yaptýðý;o an öyle gerektirdiði için davranmasý gerektiðinden, o hareketinin altýnda bile Nedenler? Niçinler? arar dururuz. Bu da bizi dipsiz kuyulara atar.


:CCBC:



''Sana güveniyorum ama diðer insanlara güvenmiyorum'' cümlesi sýkça duyduðumuz bir kelimedir. Diðer insanlar toplum içinde yaþadýðýmýz bazen bizi hüzünlendiren, bazen ise sevindiren kiþilerdir. Toplum içinde yaþadýðýmýz müddetçe,her türlü insanla karþýlaþmak kaçýnýlmazdýr. Ýnsanlarýn tümünü güvenilmez olarak algýlarsak ve onlara bu güvensizliðimizle yaklaþýrsak karþý tarafýn bilinçsizce yaptýðý;o an öyle gerektirdiði için davranmasý gerektiðinden, o hareketinin altýnda bile Nedenler? Niçinler? arar dururuz. Bu da bizi dipsiz kuyulara atar.

Yaþadýðýmýz toplum içinde azlarýmýzla,çoklarýmýzla bir kültür yelpazesidir her bir fert. Her karþýlaþtýðýmýz insandan mutlaka öðrenebileceðimiz yenilikler, davranýþlar vardýr. Hoþumuza gitmeyen bir kelimede bile kendi ile kýyaslama yapar insan. Bizi çevreleyen kalabalýklar arasýnda,kim olduðumuz bilinci yerleþir. Hayat yolumuzda yürüdüðümüz müddetçe karþýlaþacaðýmýz olaylar ve insanlardan bir çok ders alabilmemiz mümkündür. Diðer yaþanmýþ öykülerden akýlcý bir yaklaþýmla dersler alýnabilyorsa ne ala, yok alýnamýyorsa illa kendi görüp yaþayacaktýr o dersi. Sonuç mutlak öðrenmek olacaktýr ki bir baþka dersi öðrenebilmek için bir adým ileriye adým atabilelim.

Kültürler arasý geçiþlerde insanlýðýn temelinde olmasý gereken bir olgudur 'GÜVEN' öncelikle insan kendine güvenmeli. Kendine güveni sonucunda da,diðer insanlar ne kadar güvenilmez biri olurlarsa olsunlar bunu anlayabilecek kapasiteye zaten sahip olacaktýr kiþi. Fakat güvensiz bir birey etrafýndaki diðer tüm bireylerden de kuþku duyar. Çünkü kendine güvensizliði iç kalýplarýnda aþýlmasý zor duvarlar örmesine neden olur ve bu duvarlar da zamanla kalýnlaþan, kendini de bu betonlaþmanýn içine mahkum eden bir hapishaneye dönüþür. Yalnýzlýktýr bu esaretin adý. Diðer toplumda ki kiþilerden insanýn kendini soyutlamasý mümkün olamamakla birlikte; bir insanýn her zaman mutlak diðer bir insana ihtiyacý vardýr. Yalnýzlýk, acý içinde kývranan ruh dayanýlmaz hesaplaþmalarla bir gün kendi esaretine son vermek isteyebilir ki; bu da insanýn hayatta ki en dibe vurabileceði andýr.

Teslimiyet duygusu yaþarken yürek; insanýn var olma bilinci sürecinde hayatýn en deðerli varlýmýz olduðunu kabullenmelidir. Ýnsanlara yaklaþýrken yürekten gelen samimi bir niyetle yaklaþmalý, fakat yaþadýðýmýz toplumda mazlumlarýn olabileceði gibi, zalimlerin de olabileceði bilinci ile ihtiyatlý yaklaþým sergilemeliyiz. Bilinçli atýlan her adým ile yürüdüðümüz hayat yolunda aldýðýmýz nefesin tadýna vararak yaþamak, kalabalýklar içinde gülümseyen yüzümüzle etrafýmýza neþe saçabilmek insanlýk adýna yapýlabilecek en güzel davranýþ olacaktýr...

Bir insana diðer insana güvenmemeyi öðretmek; o insana yapýlabilecek en büyük kötülüktür. Yaþadýðýmýz dünya da kötülerin de olabileceði ve kötülüklerle nasýl savaþýlabileceði, ihtiyatlý bir yaklaþýmla kötülüklerin bile iyilikle, sevgiyle yok edilebileceði anlatýlmalýdýr. Tek bir birey bile sevgi ile dünyadaki kötülükleri yok edebilecek güce sahip olabilir yeter ki yüreðindeki sevginin ve güzelliklerin gücü insanlýða ulaþabilsin...



Hülya Akyýldýz


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
12 Þubat 2010
''Yaþadýðýmýz dünya da kötülerin de olabileceði ve kötülüklerle nasýl savaþýlabileceði, ihtiyatlý bir yaklaþýmla kötülüklerin bile iyilikle, sevgiyle yok edilebileceði anlatýlmalýdýr.'' Tabi ki aþýrý güvenmek karþý tarafa kuþkusuz hayal kýrýklýðý ve yýkým olur fakat unutulmamalýdýr ki aþýrý güvensizlikde sizinde bahsettiðiniz gibi her olaydan kuþkulanan bir insan psikilojisi ortaya çýkartýr. Aradaki dengenin çok ince bir ayarda yapýlmasý gerekir. Yukarýda bahsettiðim gibi temkinli ve ihtiyatlý yaklaþým kendi etrafýmýzda güvenlik sýnýrýný çizerek, o sýnýrýn içine kimleri alýp kimleri dýþarýda býrakacaðýmýza karar vermek olmalýdýr. Yanýlgýlar þüphesiz olacaktýr, fakat bu þekilde ihtiyatlý bir yaklaþým hayal kýrýklýklarýnýn bir nebze de olsa önüne geçebilir. Yorumunuz için teþekkür ederim. Saygýlar.

:: Güzel bir yazý ama katýlmadýðým noktalar da var!
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
7 Þubat 2010
"Bir insana diðer insana güvenmemeyi öðretmek; o insana yapýlabilecek en büyük kötülüktür." sözünüz tartýþmalýdýr.Çünkü aþýrý güvenin yaratabileceði hayal kýrýklýklarýný da hesaplamalý. Tabii sürekli kuþku duymak da yanlýþ.Çünkü bu insaný bir akýl hastalýðýna bile sürükleyebilir.Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyýl kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kelebek Etkýsý
Zeka ve Akýl
Hayata Tutunmak
Ýnsan Ne Ýle Yaþar?
Kimler Aldý?
Bir Bedende Yarým Kalmak.
Sevginin Gücü
Dünya Nereye Gidiyor?

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nefsin Tuzaklarý
Kartallar Yüksek Uçar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelebek Kanadýnda Hayat [Þiir]
Arþ - I Ala`ya Yükselelim Bugun [Þiir]
Seni Yaþatýyorum [Þiir]
Bir Dilek Tut [Þiir]
Seni Düþünürken [Þiir]
Ey Sevgili [Þiir]
Yüreðin Gücü Aþk [Þiir]
Yürek Göçü [Þiir]
Hadi Git Aþk [Þiir]
Düþler Topla Yüreðinle Gülüþlerime [Þiir]


Hülya Akyýldýz kimdir?

HAYAT HAN, BEN YOLCU. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya Akyýldýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.