..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > osman tatlı




17 Ocak 2010
Doğu Felsefesi ve Kişisel Gelişim  
osman tatlı
Kişisel gelişim sektörü; iş dünyasını, aile yapısını, bireyin kendini tanımasını, ilişkileri tanımlamayı, zamanı yaşamayı vs. hayatın her alanını kuşatan her şeyde başarılı olmanın anahtarını elimize uzatırken besleneceği her kaynağı kullanıyor


:BEBE:
Kişisel gelişim sektörü; iş dünyasını, aile yapısını, bireyin kendini tanımasını, ilişkileri tanımlamayı, zamanı yaşamayı vs. hayatın her alanını kuşatan her şeyde başarılı olmanın anahtarını elimize uzatırken besleneceği her kaynağı kullanıyor. Modern hayatın karmaşasında yitirilen yaşamların çoğunluğu nedeniyle de kişisel gelişim kitapları ilgili maalesef topluyor. Ciddi çalışmalar ise kişisel gelişim ve popüler kültürün ürünü kitapların gölgesinde kalıyor. Hatta bir zamanlar önemli eserler vermeye çalışan yazarlar, kitapları satılmadığı ve düşünceleri ilgi görmediği için çalışmalarının rotasını kişisel gelişime çevirdiler. Öyle ki bu yazarlar, yazdıklarına inanmadıkları gibi yazdıklarını önemsemiyorlar. Sadece para kazanma amacı güdüyorlar. Ama kitleler, yazarların bile inanmadan ve maddi kaygılarla yazdığı kitapları akbabalar gibi kapışmaktalar.

Kişisel gelişim sektörü, bulduğu her malzemeyi kendine yontmakta maharetli. Yorucu olmayan, zaman almayan bir uğraş olduğu için kişisel gelişim alanında yazı yazmak çok zor değil. Öyle ki bazı kitaplar, internet sayesinde bir ayda hatta bir haftada yazılmakta. Tabii kitaplara alınan yazılar, doğru dürüst okunmadan okura sunulmakta. Aldatmacanın birer ürünü olan bu kitaplar ister baskı üzerine baskı yapsın isterse iki ay sonra raflarda kaybolsun yayıncı ve yazar için fark etmiyor. Önemli olan satılan kitaplarda elde edilen kardır. Yazarın veya yayıncının toplumu ve bireyi düşündüğü yok. Yazılanların yaşanabilirliği gündeme bile alınmıyor. Olan okura olmaktadır.

Son dönemlerde kişisel gelişim sektörü, bakir bir alana el attı. Bu, toplumumuzda pek ilgi görmeyen, kitapları ikinci baskı yüzü görmeyen doğu felsefesidir. Doğu felsefenin ezoterik metinlerinin ağır oluşu ve toplumumuzun doğu kültürüne yabancılığı ilgiyi azaltıyor. Tabii buna batı eksenli kitapların piyasayı kuşatmasını da ekleyebiliriz. Tabii kişisel gelişim uzmanlarının elinden bir şey kaçmıyor. Hemen doğu felsefesine el attılar. Bizim anlamadığımız, yaşam standartlarına ulaşması zor olan doğu yaşam kültürünü bizim için anlaşılır hale getirdiler. Hem de pratik yöntemler ve maddeler halinde. Sağ olsunlar, iyi anlayalım, güzel yaşayalım ve yaşamımız boyunca mutlu olalım diye ellerinden geleni yapıyorlar. Art niyetli olmamak gerekiyor, bizi mutlu ederlerse bizde onlara bu hizmetleri karşılığında bağışlayacağımız paralarla onlara hem teşekkür eder hem de onları mutlu ederiz. Onların bütün bu deha ürünü (?) sonsuz yaşam ritüellerine ihtiyaçları yok. Onlar bunları aşmış durumdalar. Nirvanaya varmışlar da bizim gibi çaresiz, mutsuz, başarısız, hayatı alt üst olmuş, acılarla kıvranan, hayatın ‘H’sınden anlamayanlara yardım elini uzatmak için nirvanayı ret etmişler. Sonsuzluğu bizim için ret etmek ne demek, bizde bu fedakârlıkları karşısında âcizane de olsa birkaç kuruşumuzu artık gözümüzü kırpmadan uzatalım. Ne olacak yani. Ee bu iyiliği herkes yapmaz. Olur ki dostlarımızla kavga eder, küseriz bize doğru yolu kim gösterecek? Olur ki işlerimizi yüzümüze gözümüze bulaştırır; iflas ederiz. İşleri tekrar düzeltme ve zengin olmanın yollarını kim gösterecek? Hani olur ki bunalıma gireriz, hayata küseriz. Bize kendimizi tanımanın yollarını kim gösterecek. Sağ olsunlar, bizim yorulmamızı, üzülmemizi istemeyen kişisel gelişim uzmanları önümüzü aydınlatıyorlar.

Kişisel gelişimcilerin el attığı her şey basitleşiyor. Değer kaybediyor. Önemsizlik havası vermektedir. Dolaysıyla upanişatlar, vedalar ve bagavadgita gibi anlam derinliği olan metinlerin ve gizemli, mistik doğunun değerleri etrafa bu kadar savrulmamalıdır. Bunları doğu felsefesini savunmak için söylemiyorum. Sadece kişisel gelişicilerin hızlarını alamadıklarını ve bu gidişle kültürel değerleri ve inançları maddiyat adına parçalamaktadırlar. Her kılığa ve renge girenlerin çalışmaları, yarınlarda değerlerin ortadan kalkmasına yönelik olacaktır.

Şişirilmiş bireylerle, toplumlar ve kültürler var olamaz. Ama kişisel gelişimciler temeli boşluk olan fikirlerle insanları zehirlemeye çalışmaktadırlar. Şişirilmiş ve aldatılan zihinler yarınlarda kendi gerçekleriyle yüzleştiklerinde hayal kırıklıkları yaşanacaktır. Bu da daha kötü sonuçlar oluşturacaktır.



Osman Tatlı
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
Nişantaşı"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere
Suskun Sinema Yazıları
İlişkilerde İklim Yapaylığı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.