..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Natüralist Roman > Ayhan Sarýkaya




12 Þubat 2010
Mevsimlik Köleler (7)  
Ayhan Sarýkaya
Doðu Karadeniz’in coðrafi yapýsýnýn özellikleri farklýydý.Doðru dürüst þöyle on beþ, yirmi dönüm düz arazi bulmak mümkün deðildi.Denizi takip eden sahilden itibaren içeriye doðru yükseltiler baþlýyordu.Yükseltiler içerisinde ara ara fazla olmayan düzlüklere rastlamak mümkün olabiliyordu.Karadenizdeki fýndýk bahçeleri de genellikle bu yüksek yerlerde yerlerini almýþlardý.Sahile doðru inildikçe düzlükler,göze çarpýyordu.


:CCJE:
MEVSÝMLÝK KÖLELER(7)

Doðu Karadeniz’in coðrafi yapýsýnýn özellikleri farklýydý.Doðru dürüst þöyle on beþ, yirmi dönüm düz arazi bulmak mümkün deðildi.Denizi takip eden sahilden itibaren içeriye doðru yükseltiler baþlýyordu.Yükseltiler içerisinde ara ara fazla olmayan düzlüklere rastlamak mümkün olabiliyordu.Karadenizdeki fýndýk bahçeleri de genellikle bu yüksek yerlerde yerlerini almýþlardý.Sahile doðru inildikçe düzlükler,göze çarpýyordu.

Ýþçiler,kulübelerine yanaþtýklarýnda vakit hayli geç olmuþtu.Yine çýlga yollardan aþaðýlara doðru inmiþler,fýndýk bahçelerini geride býrakmýþlardý.Çýlga yollarda baþka fýndýk sahiplerine çalýþan diðer iþçilerle de karþýlaþtýklarý oluyordu.Onlarla konuþamasalar da gözleriyle bakýþmalarýndaki derinlik,içsel dünyalarýný adeta birbirlerine yakýnlaþtýrýyordu…

Sahil yolundan karþýya geçip kulübenin önündeki meydana girdiler.Sahil yolu çok tehlikeliy-
di.Transit yol.Üst geçit de yoktu.Karþýdan karþýya geçmelerde zaman zaman tatsýz tuzsuz olaylar meydana gelebiliyordu.Genellikle iþçilerin yorgun olduðu akþam saatleri kritik,dikkatli olunmasý gereken saatlerdi.

Meydanýn kenarýnda sondaj vurularak su çýkarýlmýþ sonrada bir boru ilave edilerek emme basma tulumbasýyla çeþmeye dönüþtürülmüþtü.Çeþmenin baþýnda sýrasýyla ellerini,yüzlerini ve ayaklarýný yýkadýlar…

Kahyanýn karýsý,aþcýlýðý layýkýyla yaptýðýný sanmanýn gizli gururuyla akþam menüsünü de hazýrlamýþ,masa gibi kullanýlan geniþ tahtalarýn üzerinde servisini yapmýþtý bile.Doðrusu görevini aksatmýyordu.Yeter ki malzeme gelsindi.Akþam ki menüde;bulgur pilavý,turþu kavurmasý ve inek yoðurdu vardý.Kahyanýn karýsý,ineklerin bakýmýný da üstlenmiþti.Bunca iþin arasýnda,onlarýn yemlenmesi,altlarýnýn temizliði,saðýlmasý ve yoðurt yapýmýna kadar bütün iþlerin üstünden geliyordu.Bu durum,Çaltý bey ve karýsýnýn iþine haddinden fazla yarýyor, onlarý büyük bir dertten de kurtarmýþ oluyordu.Ýþler bitip de ayrýldýklarý zaman bütün iþler, gelinlerin sýrtýna kalýyordu.Artýk iki gelin birbirlerini kollamaya baþlýyor,her biri iþten kendini kurtarmanýn yollarýný aramayý gizliden gizliye sürdürüyorlardý…

Ýþçiler,kulübelerine çekildikten sonra Çaltý bey,karýsýný göndermek suretiyle kahyayý yanýna çaðýrttý.Çaltý bey,bugün evden hiç ayrýlmamýþtý.Son zamanlarda saðlýðý da pek iyi deðildi zaten.Oðlunun birinin hiç yoktan cinayete adýnýn karýþmasý ve diðerinin de alkolik olmasý,onu bitirmiþti.Cinayet iþleyen oðlunun cezasýný hafifletmek için araya adam falan sokmuþtu.Zaten kendisinin de az çok saygýnlýðý vardý.Ünye ve Fatsa’da herkes sevip sayardý kendisini.Resmi dairelerde bile onu tanýmayan yoktu.Ama birdenbire rüzgar tersine dönüvermiþti.Eski sakin yapýsýndan eser yoktu.Gereksiz yere her þeye sert tepki veriyor,sinirleri birden bire geriliyordu.Onu ,bir tek anlayan,cefakar ve vefakar karýsýydý.O’nun etrafýnda deli divane gibi dönmesi her þeylere deðiyordu.

Kahya,merdivenlerden yukarýya doðru çýkarken aklýndan geçenlerin mütalasýný yapýyordu. “…hayýrdýr.Çaltý bey,niye çaðýrmýþ olabilirki.olsa olsa iþçilerin durumunu soracaktýr.”Bunlarý düþünürken üzerinde herhangi bir tedirginlik hissetmiyordu.Aþaðý yukarý beþ yýldýr iç içeydiler.Sanki Çaltý beyin kahyasý deðil de O’nun bir kardeþi gibi kabul ediyordu kendini.Hatta arada bir dertleþtikleri de oluyordu.

Çaltý beyin karýsý,kahyayý koridorda karþýladý.Odayý gösterdi,"Çaltý bey içerde" dercesine.
Çaltý bey,oturduðu yerden saygý gösterisi olarak hafiften doðrulup;
“-Buyur,þöyle otur,kahya.” diye yer gösterdi.

“-Kahya,bugün iþler nasuldu da ?.”
Aslýnda bu soruyu iþ olsun diye sormuþtu.Ýþlerin nasýl ve ne durumda olduðu,meydana getiri
lip kurumasý için serilen çotanaklardan belliydi…
Kahya,Çaltý beyin ses tonunun yumuþaklýðýndan pek ciddi bir þey olmadýðýný sezinledi.

“-Benum küçük oðlan var ya.Sinop ceza evunden Samsun’a nakül etmüþler.Yarýn bu sýpayý,anasu ile birlükte gidüp ziyaret edeceðüm. Sen durumlaru aynen devam ettür da..”
“-Tamam efendim.siz merak etmeyin.Benden de selam söyleyün..”

Ýþçiler,saman ve çalaz karýþýmý yataklarýnda yatýp günün yorgunluðunu atmak için kendilerinden geçmiþlerdi.
Denizin dalgalarý kabarmaya baþlamýþ,yeni bir öfkenin çaðrýþýmýný yapmaya hazýrlanýyorlardý adeta…






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn natüralist roman kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsimlik Köleler (6)
Mevsimlik Köleler (5)
Mevsimlik Köleler
Mevsimlik Köleler
Mevsimlik Köleler (4)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsimlik Köleler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sokak Fahiþesi [Öykü]
Kaynana Gelin Kavgalarý [Deneme]
Melankolik Kadýn!.. [Deneme]
Son Mektup [Deneme]
Beyaz Geceler [Deneme]


Ayhan Sarýkaya kimdir?

Küçük yaþlardan itibaren içimde doðup büyüttüðüm okuma tutkusu,yazma isteðimi kendiliðinden filizlendirdi. . . Kýsa öykülerle denemeye baþladým. Yazmaya devam ediyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aymetov,Jack London,Jhon Stenbeck,Reþat Nuri Güntekin,Orhan Kemal...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayhan Sarýkaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.