..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Þenol Durmuþ




15 Þubat 2010
Hýrsýz Kenan  
Þenol Durmuþ
Bizim gibi çilekeþler içinde öykü þiir falan yazsalar olmaz mý. Herkes bir yol tutturmuþ gidiyor, kimi kendi hayatýný yazýyor, kimi de babasýnýn, dedesinin hayatýný yazýyor. Toplumda bizim gibi ezilen insanlarýn hayatýný kim yazacak? Bu kadar dýþlanmak mý olur. Ayýp vallahi ayýp...


:BCDC:
Deðerli okuyucular ilk defa bir öykü kahramaný ile söyleþi yaptým. Kendisi Gaziosmanpaþa Sarýgöl Roman mahallesi civarýnda sayýlan, sevilen bir insandýr. Ayrýca hatýrý sayýlýr bir yeri ve konumu vardýr.Yaþam felsefesi, dünya görüþü, realist düþünce tarzýyla hem sokaklarda, hemde cezaevlerinde, suçlularýn örnek aldýðý deðerli bir yetenektir... Bir fotoðrafýný da öyküye ekleyecektim ama bir takým nedenlerden dolayý kendisinden izin alamadým.

- Namlý bir isim olan Hýrsýz Kenan’ý tanýyalým. Evet sizi tanýyalým Kenan bey, dünyaya geldiðinizde, yani gözlerinizi açtýðýnýzda ilk ne gördünüz?..

"Bak arkadaþým önce þu resim iþini açýklasak olmaz mý?.. Mesleðim icabý devamlý aranan adamýz. Yüzümüzü zaten bir ton polis tanýyor. Bir de sanal ortama sokup kendimizi rezil etmenin, reklam etmenin ne anlamý var. Bu söyleþiyi kabul etmemin tek sebebi bizim esrar torbacýsý Arap Mehmet abimizin tavsiyesidir. Onun içinde galiba bir hikaye falan yazmýþsýn. Senin için iyi bir referans verdi. Dedi ki, bizim gibi çilekeþlerin hayatýný yazýlarýna konu eden bir yazar adayý olduðunu söyledi anlayacaðýn. Bizim hakkýmýzý, hukukumuzu arayan sorunlara derinlemesine dalan bir arkadaþmýþsýn. Eyvallah... Dünya diyorsun da, hangi dünya bu dünya?.. Anasýný satayým sanki Paris’te doðdum. Mahalleyi bilmiyor musun?.. Gördüðüm tek þey lanet olasý yýkýk bir gecekondu, psikopat hapçý bir baba ve onu aratmayan gaspçý bir abi..."

-- Teþekkür ederim Kenan bey, iltifatýnýz için. Evet elimden geldiði kadar siz sorunlu insanlarýn sorunlarýný masaya yatýrmaya çalýþýyorum ama bazen masada kaldýðý da oluyor hani. Bu konulara girmemin tek nedeni dünya edebiyatýnýn en büyük iki romanýdýr. Raskolnikov ve Jean Val Jean ikilisidir. Biri katildi diðeri bir hýrsýz. Maþallah bizim mahalleler de binlerce Jean Val Jean var...O nedenle çorba da bizimde tuzumuz olsun istedim. Bu meslek sizin kendi tercihiniz mi oldu; yoksa arkadaþ tavsiyesiyle mi bu iþe girdiniz?..

"Þaka mý yapýyorsun abicim, insan hiç kendi isteðiyle hýrsýz olur mu. Çocukluðumda gördüðüm tek resimdi bu iþ. Mahallenin tüm çocuklarý hýrsýzdý. Herkes ufak tefek bir þey çalýyordu. Yani anlayacaðýn açtýk aç sayýn abicim. Açlýðý bilir misin?.. Mahallemizin yarýsý verem hastasýydý.Yarýsý da hýrsýz. Biz de hayata böyle atýldýk iþte. Ýlk önceleri açlýktan çalardýk ama sonralarý artýk iþ rayýndan çýktý. Zevk sefa ortamlarýna para yetiþtirmek için çaldýk, çýrptýk. Kumarlara, pavyonlara, karýya, kýza az mý para yetiþtirdik. Allaha þükür bugünlere kadar sað salim gelebildik."

-Sizin için mesleðinin hakkýný veren bir þahsiyet diyorlar, siz bu iþi bir meslek olarak mý görüyorsunuz?..

"Herhalde meslek olarak görüyorum. Ýnsan hangi iþte para kazanýyorsa, o iþ onun mesleði olmuyor mu yani. Takdir mevzusuna gelince, mesleðe yeni katýlanlara tavsiyem hep isabetli olmuþtur. Onlara sýk sýk hatýrlatýrým. "Çocuklar Gaziosmanpaþada, Baðcýlarda iþe çýkmayýn derim. Varoþ ilçelerden uzak durun derim. Ulan zaten buralar gecekondu, varoþ, terso semtler. Oturanlar bizden beter aç periþan lavuklar...Etiler’e, Beþiktaþ’a, Kadýköy’e gidin derim. Zenginler, paralý kurnazlar, hepsi orada. Zaman kaybý olur varoþlarda iþe çýkmak. Girsen evde ne çýkacak kardeþim. Ýnsanlar zaten sürünüyor, tabii ki bir çok arkadaþýmýz beni dinliyor ve genelde zengin ilçelerde iþe çýkýyor.Þu zengin meselesine de bir deðinmek istiyorum. Yanlýþ anlaþýlmasýn, servet düþmaný, komünist falan da deðilim. Herkes zaten bilir, en iyi hýrsýz zenginlerdir sayýn abim. Bizden daha becerekli olduklarý için aslýnda onlarý takdir ederim. Yani bilakis onlarý severim, saygý duyarým. Helal olsun derim. O yüzden olacak ki onlarla bir elmanýn iki yarýsý gibiyizdir ve sürekli onlarý takip ederiz.

"Yaz mevsimi iþte bu yüzden biraz sýkýntý çekiyoruz ama buna da bir çözüm bulduk. Þimdi biliyorsun abicim, bu zenginler yaz oldu mu Marmaris’e, Bodrum’a, Antalya’ya falan kaçýyor. Oradaki villalarýnda, katlarýnda, yatlarýnda tatil yapýyor. Anlayacaðýn Ýstanbul bomboþ. Bizim çete üyeleri de soluðu hemen otogar da alýyor. Biz de peþlerinden gidiyoruz, yani onlarý takip ediyoruz.Onlarla beraber tatil yapýyoruz.. Gidip villalarýný, yatlarýný, katlarýný soyuyoruz. Kurnazlar, güya bizden kaçacak. Yok öyle yaðma. Zengin nerede, hýrsýz orada. Mesleðe bu konuda büyük katkýlarým oldu yani. Bu yüzden iþinin hakkýný veren adam derler bana. G.O.P meydanýnda hýrsýz Kenan dendi mi, inan bazý polisler, bekçiler dahi bana saygý gösterir."

-Yüz kýzartýcý bir suç olduðu söylenir, buna katýlýyor musunuz?..

"Yok ya... Ulan ne kýzartmasý, yasalarý çýkartanlar zaten hýrsýz. Memleketi soyup soðana çevirdiler. Gazete okumuyor musun sayýn abim. Bizim gibi ufak çalanlar yüz kýzartýyor, büyük çalanlar ise siyah makam araçlarýyla dolaþýyor. Cahil halk da bizim gibi garipleri suçlu görüyor, onlarý alkýþlýyor. Falan, filan, bu mevzu uzun abi, baþka soruya geç. Þimdiden caným sýkýlmaya baþladý harbiden"

-Kafama takýldý Kenan bey, söyleþiden önce ülke ekonomisine katkýmýz oluyor, garibanýn yanýnda oluyoruz demiþtiniz. Bunu bir zahmet açýklar mýsýnýz?..

" Kardeþ senden ricam þu bey ayaklarýný lütfen býrakalým. Bizde beylik hal mi kalmýþ. Sen de bizim gibi varoþ insanýsýn, kibarlýða gerek yok. Özgün davranalým, harbi konuþalým. Adam gibi bir söyleþi olsun.S ana bunu bir iki mevzuyla anlatayým. Þimdi diyelim iþe çýktýk. Lavuðun elinde laptop var. Fiyatý ne, bin lira. Onu çaldýktan sonra üç yüz liraya bir garibana satýyoruz. Adam nereden bin lira verip alsýn. Seviniyor garip. Cep telefonu mesela, yedi yüz lira. Hemen iki yüz liraya baþka bir garibe satýyoruz. Malý çalýnan ne yapýyor, hemen yenisini alýyor. Fabrikalar üretimi arttýrýyor. Ýkinci el piyasa canlanýyor. Yalan mý doðru mu sayýn abim?.."

- Evet, gerçekten çok ilginç Kenan abi. Ýþkence var deniyor, siz hiç böyle olumsuz bir durumla karþýlaþtýnýz mý?..

"Dalga mý geçiyorsun. Bak güzel abim, bu devlet ayakta durduðu müddetçe iþkence de ayakta durur. Senelerdir yediðim dayaklarý, gördüðüm iþkenceleri anlatsam aklýn baþýndan gider. Mevzuyu kýsa keselim. Elli liralýk bir teyp yüzünden iki gün gece gündüz dayak yediðim zamanlar oldu. Ayýp be vallahi ayýp, bir teyp için insan bu kadar dövülür mü?.. Ýnsaf be, el insaf. Sana þunu söyleyeyim, bunlarýn yaptýðý iþkenceyi, Nazi’ler, Ruslar yapmýþsa Allahýmý inkar edeyim."

- Yani iþkence sistemli bir þekilde mi yapýlýyor?.. Emniyet teþkilatýmýzý zan altýnda býrakýyorsunuz?..

"Ben emniyet, memniyet anlamam abi. Ben gördüðümü yaþadýðýmý anlatýyorum. Tamam polislerin içinde de iyi abiler gördüm fakat bu iyi abileri pasif görevlere veriyorlar. Aralarýnda hangisi acýmasýzsa, hangisi psikopatsa, özenle onlarý seçiyorlar. Yani bu iþkence mevzusu için. Bir de bunlar yetmezmiþ gibi, geçim sýkýntýsý çeken, karýsýyla kavga eden polisler dahi, nezarethanenin kapýsýný açýp bizi pata küte dövüyor. Yani stres atmak için bile bazen dayak atýyorlar. Anam avradým olsun deneme tahtasýna döndük. Ayýp be vallahi ayýp."

- Konuyu deðiþtirelim yaþam felsefenizde sevgi aþk hususlarýnda ki düþünceleriniz nedir?----

"Aklýma seks geliyor. Yani þöyle izah edeyim. Aþký Yeþilçam filmlerinde, genelevler de, pavyonlar da tanýdým. Hayatýmda bir kýzýn elini dahi tutmuþ deðilim. Zor bir soru, zor soruya da iþte böyle bir cevap."

- Müsaade edersen zor bir soru daha sormak istiyorum. Din hakkýnda ne düþünüyorsunuz?..

"Ben sana sorayým sayýn abim, dini inancý olan biri hiç hýrsýzlýk yapar mý?..Memleketin halini görmüyor musun?...Kýldýrdýðý namaza dahi inanmayan imamlar ülkeyi yönetiyor. Deðil dine inanmak, kendime olan inancýmý bile kaybettim. Kýblemiz, pusulamýz þaþmýþ yani. Camiye bir kaç kez gittim. Tabii ki namaz kýlmak için gitmedim. Camiyi soymak için gitmiþtik. Bilirsin bir zamanlar camilerde kýymetli el halýlarý vardý. Üç beþ tane çalmýþtýk. Bayaðý da iyi para kazandýk. Kapalýçarþý da bir esnaf abimiz vardý. Onun tavsiyesiyle bu iþi yapmýþtýk. Turistlere satmýþtý bizim halýlarý. Yani öbür taraf varsa harbiden iþimiz çok zor."

- Çok teþekkür ederim Kenan abi. Önümüzdeki günlerde uyuþturucu satýcýsý Arap Mehmet konuðum olacaktýr. Söyleþi için saðol, varol. Sana hayýrlý iþler diliyorum.-

"Eyvallah kardeþ, sen saðol. Bir de senden ricam olacak, diðer yazar arkadaþlara bir zahmet söylermisin. Bizim gibi çilekeþler içinde öykü, þiir falan yazsalar olmaz mý?.. Herkes bir yol tutturmuþ gidiyor, kimi kendi hayatýný yazýyor, kimi de babasýnýn, dedesinin hayatýný yazýyor. Toplumda bizim gibi ezilen insanlarýn hayatýný kim yazacak? Bu kadar dýþlanmak mý olur. Ayýp vallahi ayýp..."



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Emret Baþkaným
Bekçibaþý Kemal
Acýlar Meyhanesi
Çürük Elma
Minibüs
Hýrsýz
Bana Yardým Edin
Eþekler Köyü
Moruk
Emret Kumandaným

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Ýdam Ýsteriz
Pavyon Sokaklarý
Dilenciler Köyü
Gel Abi...
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.