..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Levent Ölçer




4 Nisan 2010
Bozguncular ve Teslimciler  
Zor Baþarýlýr, Ýmkansýz Biraz Zaman Alýr..

Levent Ölçer


Bütün baþarýsýzlýklarýnýza ve bozgunlarýnýza umut katýp direneceksiniz. Kolay olmayacak, pek çok defa teslim olma noktasýna geleceksiniz, yorulacaksýnýz, inancýnýz sarsýlacak, umutsuzluðun nefesini ensenizde yaklaþýrken duyacaksýnýz.. Kolay olmayacaðýný garanti ediyorum. Asla kolay olmaz.


:ADGA:
Korku ve teslimiyet cehaletten gelir. Sorunlarý tanýyýp iyice inceledikçe ve çözüm için kafa yordukça, çözümün önündeki engelleri inceledikçe umut yeþerir. Düþmanýný tanýrsan ve kendini bilirsen üstünlüðü ele alýrsýn. Bilgi güçtür. Nasýl kazanacaðýný bilirsen, kazanýrsýn. Sadece düþmana bakarsan, kendine hiç bakmazsan kazanamazsýn.

Türkler adam olur.
Bu ülke kurtulur.
Adalet hakim olur.
Yanlýþlar düzeltilir.
Haksýzlýklara dur denir.
Hýrsýzlar, hainler, zalimler, vicdansýzlar, katiller, istismarcýlar, üçkaðýtçýlar, rüþvetciler, vergi kaçakçýlarý hep yakalanýp cezalandýrýlýr.
Bebeler açlýktan kurtarýlýr.
Emekliler gün yüzü görür.
Ýþçiler emeðinin karþýlýðýný kazanýr.
Çiftçiler terinin hakkýný alýr.
Ýnsanlarýmýz 80 yaþýnda hala sýrtýnda küfe ile kuru ekmek parasý peþinde koþmaktan kurtarýlýr.
Ülkenin ekonomisi düzelir.
Yolsuzluk durdurulur.
Trafik düzelir.
Terör biter.
Eðitim sistemi kýsa sürede düzeltilir.
Asgari ücret 2000 lira olur.
Kazandýðýn parayla hem insanca yaþar, hem arttýrýp ev alýr, hem de tatil yapabilirsin.

Bütün bunlar mümkün..

Boþ umutla karýn doymaz, biliyorsunuz deðil mi? Sadece umutla yaþayan açlýktan ölür.

Ama umut yaþamýn en temel unsurlarýndan biridir. Ýnsanýn mücadeleci yanýnýn en temel itici gücü umuttur. Yarýn umudu, kazanma umudu, iyileþme umudu, daha iyi umudu, daha güzel umudu, istenilenlere kavuþma umudu, hayallerini gerçekleþtirme umudu.. Ýnsanlýðý tarih boyunca ilerleten en büyük itici güç umut olmuþtur.

Umut tek baþýna yeterli deðildir. Ben çýplak umudu hayal kurmaya-rüya görmeye benzetirim. Hayaller ve rüyalar ne kadar güzel olursa olsun gerçek deðildir. Hayallerimizi gerçekleþtirmek için bir an evvel GERÇEKLERE UYANMAMIZ þarttýr.

Yukarýda "Bütün bunlar mümkün.." dedim. Boþ bir umut mu?

Bütün bunlar nasýl olur biliyor musun?

Ýlk önce "bunlar olmaz" demeyi unutacaksýn. Bozgucularýn sesleri ne kadar yüksek çýkarsa çýksýn, teslimcilerin bahaneleri ne kadar ciddi olursa olsun.. "Bunlar olmaz-bunlar boþ umut" demeyi unutacaksýn. Bu cümleleri sözlüðünüzden silip atacaksýn.. Ordubozanlarý dinlemeyecek ve kendinize þunu soracaksýnýz; Bunu baþarmak için neler yapmalýyým? Bu sorunun cevabýný bulana kadar asla aramaktan vazgeçmeyeceksiniz, denemekten asla yorulmayacaksýnýz. Bütün baþarýsýzlýklarýnýza ve bozgunlarýnýza umut katýp direneceksiniz. Kolay olmayacak, pek çok defa teslim olma noktasýna geleceksiniz, yorulacaksýnýz, inancýnýz sarsýlacak, umutsuzluðun nefesini ensenizde yaklaþýrken duyacaksýnýz.. Kolay olmayacaðýný garanti ediyorum. Asla kolay olmaz.

Eðer zoru görünce teslim olan bir millet olsaydýk Kurtuluþ Savaþýný kazanamazdýk. Kurtuluþ Savaþý olmazdý. Zor Baþarýlýr. Türk Milletinin bir kartviziti olsaydý altýna bunu yazmamýz gerekirdi. "Zor baþarýlýr. Ýmkansýz biraz zaman alýr."

Zoru baþarýrýz. Ýmkansýz biraz zaman alýr.

Hayat mücadeledir. Hiç solunumla ilgili bir rahatsýzlýðýnýz oldu mu? Ben yaþadým. Aðýr bir hastalýk bile deðildi.. Ciddi bile deðildi.. Küçücük bi þeydi. Bana yetti. Bir tek nefesi almanýn bile ne kadar büyük bir mücadele olduðunu biliyor musunuz? Tek bir nefes. Farkýnda olmadan günde ortalama 20-30 bin kez nefes alýyoruz.

Hayat mücadeledir. Ýnsandan karýncaya hatta bitkilere kadar deðiþmeyen bir gerçektir bu. Bitkiler bile güneþe kavuþmak için vücunu þekillere sokar, suya ulaþmak için köklerini zorlar. Yaþam mücadelesi bitmez. Bunu kabul edin. Daha kolay bir yolu yok. Hayat bitmeyen bir kavgadýr. Yaþam bir savaþtýr. Her nefesimiz bu dünyada hayatta kalmak için verdiðimiz kavganýn bir iþaretidir.

Türk halkýna hiç yakýþmayan bir þeydir korkaklýk. Ödleklik. Týrsaklýk. Tavþan gibi ürkek bir hayat yaþamak bir insanýn haddi deðildir. Hayat cesurlarýn yanýndadýr. Hayat "nemelazýmcýlar" için deðil "cesurlar" için saklar hazinelerini. Kazananlar harekete geçecek cesareti olanlardýr. Cesaret.. Cesaret bir erdem deðildir, bir özelliktir. Bu yüzden bütün cesurlar iyidir diyemeyiz. Ama bütün iyiler cesur olmak zorundadýr. Unutmayýn bu çaðda hak size verilmez, yumruðunuzu masaya vurup hakkýnýzý söke söke almak zorundasýnýz. Uyanmak ve tavþanlýðý býrakýp baþýnýzý dikleþtirmek, sesinizi yükseltmek zorundasýnýz. Cesur olmak zorundayýz, hem de hepimiz. Yaþantýnýzdan memnun deðilseniz yaþadýðýnýz hayatýn sorumluluðuna varmalý ve cesurca ayaða kalkmalýsýnýz. Siz ayaða kalkmadan ve deðiþtirmek için harekete geçmeden hiçbir þey deðiþmeyecek. Sizi sizden baþkasý kurtarmayacak. Bunu farkettiðinizde ve harekete geçtiðinizde yalnýz olmadýðýnýzý göreceksiniz.

Ne kaybedersiniz? Sahip olduðunuz en deðerli þey nedir? Canýnýz, özgürlüðünüz, malýnýz, paranýz? Ýnsanca bir yaþamý, adil bir yaþamý sunmuyorsa bu dünya, geriye ne kalýr? Kuþ altýn kafeste de olsa yine esaret ayný esaret. Kendinizi kandýrmayýn, oyunu býrakýn. Ýkimiz de biliyoruz. Bir mutluluk oyunu oynuyorsunuz. Mutlu deðilsiniz. Huzurlu hiç deðilsiniz..

Ýnsanca bir yaþam uðrunda feda edilmeyecek bir þey yoktur. Her þeyin sonunda çýrýlçýplak kaldýðýmýzda olduðumuz yegane þey, aslýnda daha doðduðumuz anda olduðumuz ilk þeydir. Ýnsan olmak.. Ýnsan olmak, hakkýyla-adaletiyle insan olmak yaþamýn özüdür. Kendin olabilmek.

Korkakça kaçarak, saklanarak, yaltaklanarak, rol yaparak, sessizce sinerek, umutsuzca aðlayarak insan olunmaz. "Kaçarak özgür olunmaz."

Ýnsanca yaþamayacaksak, bu yürek taþ gibi ortasýndan çatlayýp yarýlsýn. Böyle hayat yaþanmaz.

..Eðer sen uyanýrsan. Gaflet uykusundan.. Teslimiyet bataðýndan, umutsuzluk girdabýndan, bozguncularýn prangasýndan, eðer kurtulursan.. Yalnýz olmadýðýný göreceksin. Ardýmdan gelen var mý diye bakmadan, inandýðýn yolda yüryebilirsen, korkmadan.. Bu aydýnlýk yarýný sen yaratacaksýn.

Birisinin gelip seni kurtarmasýný bekleme. Bir kahraman bekleme. Bir Atatürk bekleme. Allah'ýn seni kurtarmasýný bekleme. Tembellik etme. Ter akýtmadan lokmasý ayaðýna gelen bir canlý yoktur bu kainatta. Mücadele etmeden var olmanýn imkaný yoktur. Hayatta kalabilmek bir savaþtýr. Her gün bir kavgadýr. Korkmadan ve çekinmeden hakkýyla savaþman gerekir.

Adalet ve Cesaret.. Doðruluktan ötesi yalan.

Adil bir yürekten ve haklý bir davadan gücünü alan hareketler durdurulamaz. Ýnsanca bir hayat kurma hareketi öldürülemez. Gerçek umutlar öldürülemez.

"Umuda bir kurþun sýksa da ölüm, unutma umuda kurþun iþlemez gülüm.." Diyenleri anýyorum.. Yaþadýðý dünyadan memnun olmayan herkesi ayaða kalkmaya ve mücadele etmeye çaðýrýyorum. Korkunun ecele faydasý yok, ölümden öte köy yok. Acý çekmeden zafer yok, ter akýtmadan kurtuluþ yok. Daha kolay bir yolu yok.

Mücadele ne kadar çetin, ne kadar sert olursa olsun, hakkýnýz için çarpýþmaktan asla vazgeçmeyin.

Vazgeçmek yok. Teslim olmak yok. Geri dönmek yok. Umutsuzluða esir olmak yok. Olmaz diye bir þey yok..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
83. Madde
Seninle Ýlk Defa...
Savunma Hatlarý ve Sorumluluk
Türkiye ve Enerji
Bol Keseden Atmak
Oy Verme, Dur de
Hükümet Ýstifa Et!
Sarý Neyin Rengi?
Neden Deniz Baykal Olmasýn? Neden Olsun Ki?
Siyaset Deðil Rezalet

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak ve Canavar Eleþtirisi
Týlsým-ý Kudret Eleþtirisi
Ankara'da Soðuk Gece Eleþtirisi
Ýnci Yumurtlama Yarýþý
Üç Kitap Eleþtirisi
Milliyetçilik Kötüdür
Þiddet Ýçerikli Bilgisayar Oyunlarý
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ozanýn Þarkýsý Eleþtirisi
Medeniyet (!)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.