..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > lal-i handan




12 Nisan 2010
Cordelia! Babasýnýn Küçük Kýzý…  
lal-i handan
Sevgi, suskunluðu tercih etmek mi hayatý pahasýna, hükmü verirken acele etmek mi? Abartýlý sözlerin arkasýna saklanarak, bildik bir hayatý kabullenmek mi yoksa?


:BACI:
Sevgi de aþk ve nefret gibi yalnýzca ruhumuzda hissettiðimiz bir derinlik… Herkesin sevgisini ifade etme þekli farklý. Hiçbir taným bir diðerine uymuyor, hiçbir sevgi birbiriyle ayný yaþanmýyor. Birisine yeryüzünü cehennem ederken, diðeri için güzellikler sunabiliyor.

Sevgi, suskunluðu tercih etmek mi hayatý pahasýna, hükmü verirken acele etmek mi? Abartýlý sözlerin arkasýna saklanarak, bildik bir hayatý kabullenmek mi yoksa? En büyük ödül deðil midir sevgi; varlýðýyla yüzlerimizi tebessüm ettiren…

Cordelia, sevgiyi nefrete döndürmenin trajedisi. Prangaya vurulan bir geleceðin geçmiþi…

Herkes ifadesizliði kadar biraz Cordelia, kini kadar Lear deðil mi aslýnda? Aðzýmýzý sözcüklerle doldurmak ne kolay. Ama bu sözcüklerdeki hileyi, kini anlamak; bir þeylerin yanlýþ olduðunu fark edebilmek için açlýðýn ve soðuðun bilincine sýðýnmak mý gerekiyor çoðu kez? Sevgiyi ölçmek, biraz da hayal kýrýklýðýný göze almayý gerektiriyor.

Ve kalbe düþen ilk kuþku… Bir kuþku ki; sýnanan sevginin þaþkýnlýðýný taþýyan sessizlikle baþlýyor. Yanýtý basit olan bir sorunun sorunsalýnda kaybediliyor gerçekler. Dünyayý döndüren zorba yasanýn acýsý bir ülkenin yazgýsý oluveriyor. Çünkü acý; insanlarýn iyi niyetle verdikleri cevaplar demektir. Ve yaþamlarý zorlaþtýracaðý önceden bilinemiyor.

Kuþkusuz Sheakespeare’nin kadýnlarýndan biri olmak Cordelia’nýn tercihi deðildi. Tragedyanýn en trajik kiþisi. Ýnsan yazgýsýnýn ironik sahnesi. Dürüstlüðün ve uyumsuzluðun kurbaný. Sevginin sessiz dili.

Oysa Cordelia’nýn kalbi emin, sevgisi gerçekti. Ama bir gerçeði dillendirmek, sevgiye anlam yüklemek, Cordelia’nýn gücünün yeteceði bir iþ deðildi. Sukutun esrarýndaki gücü görmezden gelmekse, bir kralýn en büyük dikkatsizliðiydi. Masum olmayan bir soruyla yaralanýrken kalpler; her söz, ülkede bir kelebek etkisiydi…

Cordelia… Babasýnýn gözden çýkardýðý küçük kýzý. Bir gün “Sev ve sukut et” dedi kendi kalbine.”Altýn ve gümüþ gürültülüdür, kurþun ise sessizdir benim gibi” diye ekledi. Sýnandýðý þey ne müthiþ bir silgiydi ki; silebilmiþti tüm geçmiþini. Biliyordu oysa sevgiyi tanýmlamak için sözcüklere, yaþamak için kraliçe olmaya gerek yoktu…

Günün birinde Sheakespeare’nin kadýnlarýndan biri olma fýrsatý geçti eline. Ve babasýnýn karþýsýna geçip konuþtu:”Kederliyim, çünkü dili yok kalbimin. Sizi majesteleri seviyorum bir evlat gibi. Ne daha fazla, ne daha az.” Bu cümle babasýyla arasýnda asýlý kaldý. O Cordelia’ydý çünkü. Babasýnýn küçük kýzý…

Lal-i handan

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: etkileyici
Gönderen: nezahat artan özdil / , Türkiye
31 Aðustos 2010
eserlere yeniden hayat verir gibi...yorumlu ve güzel...

:: Güzeldi
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
12 Nisan 2010
Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemin Olsun Bitmedi...
Adýn Bir "Hoþçakal" Oldu, Dudaklarýmda...
Aþkýn Su Hali
Kendine Gitmeleri Yakýþtýran Sevgili
Can Yitiði
Ölüm Hüzünleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Senin Ýçin Bir Dilek Tutmak Ýsterdim,öðretmenim...
Gözlerinde/kin/i Gördüm Rakkase!
Varlýðýmýzý Düþünmek
Teþekkür Ederim Muhammed Ýbn-i Abdullah. Herþey Ýçin...
Tanrým! Biraz Daha Özgüven, Lütfen.
Kendime Hükümdardým
Yaþam Oyunu


lal-i handan kimdir?

Tanrý' nýn izini bulmak, kendi dýþýmdaki gerçeðe; uzun zaman insanlardan gizlenmiþ bir gerçeðe dokunur gibi dokunmak, giysinin eteðinden yakalayarak yüzündeki peçeyi çekip almak ve yüzünü insanlara göstermek isterdim. Ama kendi kendimden baþka birþey bulmak yokmuþ kaderde. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Çalgýsýz çalgý... Seni çýkardýðý seslere hayran býrakan. Ama seslerin önemi yok benim için. Ben kendinde kendini taþýr görmek isterim yine kendimi...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © lal-i handan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.